Ντάισελμπλουμ: Όταν βγουν τα νούμερα θα μιλήσουμε για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: Όταν βγουν τα νούμερα θα μιλήσουμε για το χρέος

Δύο επιλογές για την ελάφρυνση, λέει ο επικεφαλής του Eurogroup - Είτε να ληφθούν από τώρα μέτρα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του ή να υπάρξει δέσμευση για τη λήψη των μέτρων αυτών στο μέλλον

Ντάισελμπλουμ: Όταν βγουν τα νούμερα θα μιλήσουμε για το χρέος
«Εφαρμόστε το πρόγραμμα, βελτιώστε τα δημοσιονομικά σας, δημιουργήστε έναν σφιχτό προϋπολογισμό, επιβεβαιώστε έμπρακτα ότι μπορείτε να επιτύχετε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και όταν όλα αυτά συμβούν, τότε μπορεί να μιλήσουμε και για το χρέος».

Απλά, ξεκάθαρα, απαιτητικά αλλά μάλλον γνωστά, τα όσα απαιτούν οι δανειστές από την Ελλάδα
και σαφώς εξαιρετικά σημαντικά όταν προέρχονται από τα χείλη του προέδρου του Eurogroup,
Κλείσιμο
Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και συνεντεύξεις του από το Νταβός στα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, Wall Street Journal και Bloomberg, δεν κρύβουν εκπλήξεις, κρύβουν, όμως, σαφή μηνύματα προς την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε: «Μία (επιλογή) είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα (σ.σ.: στην εξυπηρέτηση του χρέους) στο μέλλον».

Και συμπλήρωσε: «Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του».

Εναλλακτικά, η ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους), είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σημείωσε, επίσης, ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Όμως πριν φθάσουμε να συζητάμε για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, το τι θα γίνει με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα θα πρέπει να έχει πείσει, εμπράκτως, τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εφαρμόζει αυτά που υποσχέθηκε και κυρίως δεν θα διστάσει να ψηφίσει μία γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όσο για την ελληνική πρόταση, μάλλον ο κ. Ντάισελμπλουμ -ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εκφράζει μόνο προσωπικές του απόψεις, αλλά μάλλον αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι εταίροι-δανειστές- ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά, πως η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν είναι κακή αλλά όπως όλα δείχνουν και πάλι τα «νούμερα δεν βγαίνουν».

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης