«Οδεύουμε σε καταστροφή αν δεν πάρουμε μέτρα»!
«Αν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει άμεσα μέτρα, όχι για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ξένων, αλλά για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας, οδεύουμε προς την καταστροφή».
Με τη φράση αυτή, σχολίαζε τις πρώτες αντιδράσεις από την πρόσφατη υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, ανώτερο στέλεχος τράπεζας εκφράζοντας σοβαρότατη ανησυχία για τις εξελίξεις.
Η δημοσιοποίηση της υποβάθμισης από την Fitch μετά την προειδοποίηση της S&P και εν αναμονή
«Αν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει άμεσα μέτρα, όχι για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ξένων, αλλά για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας, οδεύουμε προς την καταστροφή».
Με τη φράση αυτή, σχολίαζε τις πρώτες αντιδράσεις από την πρόσφατη υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, ανώτερο στέλεχος τράπεζας εκφράζοντας σοβαρότατη ανησυχία για τις εξελίξεις.
Η δημοσιοποίηση της υποβάθμισης από την Fitch μετά την προειδοποίηση της S&P και εν αναμονή του κλιμακίου της Moody’s εκτόξευσε το spread των ελληνικών ομολόγων μέχρι τις 230 μονάδες και κατακρήμνυσε το Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, δεδομένου οτι την υποβάθμιση των οικονομιών ακολουθεί σχεδόν πάντα υποβ΄θμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της χώρας.
Την ίδια ώρα και ενώ οι Financial Times συνεχίζουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, σε δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι «ωρολογιακή βόμβα» για το ευρώ, καταδεικνύοντας έτσι πως η ανησυχία για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις γενικεύεται στην Ευρώπη.
Παρά τις πρόσφατες θετικές και εν μέρει καθυσηχαστικές δηλώσεις των κ. Τρισέ και Αλμούνια «πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να πτωχεύσει» δηλώσεις που έδωσαν μια προσωρινή ανάσα στον Ελληνα υπουργό Οικονομίας κ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου μέχρι την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι εκθέσεις αξιολόγησης των διεθνών οίκων καταδεικνύουν έμμεσα οτι ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισθάνονται «ασφαλείς» από τις ελληνικές διαβεβαιώσεις.
Οι ξένοι δεν βλέπουν μέτρα και …πυροβολούν!
Δεδομένου οτι είθισται, οι οίκοι αξιολόγησης πριν προχωρήσουν σε υποβάθμιση μιας οικονομίας, να ενημερώνονται και να διερευνούν τις δυνατότητες αντίδρασης των οικονομιών από τις επίσημες εποπτικές αρχές –εν προκειμένω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ- καθιστά τη θέση της Ελλάδας δυσχερέστερη.
Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν τις εξελίξεις ως ανησυχία των διεθνών οίκων και των αγορών για τις προθέσεις της κυβέρνησης η οποία «εμφανίζεται να λειτουργεί με βάση την τήρηση των προανναγελιών και των προεκλογικών της δεσμεύσεων αγνοώντας το χρονοδιάγραμμα που δημιουργούν οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και συνεπώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να είναι καταστροφικές».
Η κατάσταση, επισημαίνουν από τις τράπεζες, είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο κρίσιμη απ’ οτι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και επιπλέον σήμερα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για ήπιες πολιτικές. Θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη, να προσπαθήσει η κυβέρνηση να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τα όσα θα ακολουθήσουν.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισχύουν μέχρι το τέλος του 2010, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στο βαθμό που οι αγορές είναι πιθανόν να θεωρήσουν πως οι ελληνικοί τίτλοι σε ένα χρόνο από σήμερα μπορεί να μην είναι «αποδεκτοί», οδηγώντας είτε σε κύμα ρευστοποιήσεων, είτε και σε χρηματοδοτική αδυναμία, επεκτείνοντας αυτόν τον κύκλο και στη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Υπό την πίεση της υποβάθμισης, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος προσπάθησαν με δηλώσεις τους να καθησυχάσουν τις αγορές, λέγοντας πως η Ελλάδα θα κάνει οτι χρειαστεί ακόμη και συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αποδίδοντας την υποβάθμιση στο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα επί χρόνιαΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr