LIVE

Κορωνοϊός

Ερωτήματα για τις διατάξεις που «βγάζουν λάδι» τους φοροφυγάδες

Ερωτήματα για τις διατάξεις που «βγάζουν λάδι» τους φοροφυγάδες

Tο πολυνομοσχέδιο ανοίγει νέες "κερκόπορτες" στο -ούτως ή άλλως- διάτρητο φορολογικό σύστημα της χώρας - Aντί να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καταργούνται

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το αν πρέπει να διατηρήσει ή να αποσύρει την τελευταία στιγμή από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε στην Βουλή, τις διατάξεις εκείνες που στο όνομα του εξορθολογισμού των υπερβολικών προστίμων της εφορίας, «στρώνουν χαλί» για να μην κόβει κανείς απόδειξη ή και να «βγαίνουν λάδι» φοροφυγάδες ολκής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ήδη και τους "υπευθύνους" στους οποίους στοχεύσουν για να μεταθέσουν την ευθύνη σε περίπτωση απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων που έφερε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνοντας ήδη από τώρα τον "εύκολο στόχο" που βολεύει πολύ τις κυβερνήσεις να επιλέγουν, δηλαδή την (ημι-) ανεξάρτητη από τον πολιτικό έλεγχο Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
 
Το πρόβλημα εμμέσως παραδέχεται και ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος
 
Το πρόβλημα το οποίο αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το protothema.gr, με τους μεγαλογιατρούς που δεν θα πληρώνουν ούτε 1 ευρώ πρόστιμο ακόμα και αν πιαστούν στα πράσα να μην κόβουν απόδειξη χιλίων ή πολλών χιλιάδων ευρώ, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς εχθές και ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος που σε μία ομιλία 2.400 λέξεων χθες στη Βουλή, βρήκε  μόνον 20 λέξεις να πει, απαντώντας ότι «για τους πλούσιους γιατρούς, εάν διαπιστώσουμε πως δεν κόβουν αποδείξεις, δεν θα ​τους επιβληθεί πρόστιμο, αλλά θα γίνει γενικός έλεγχος»! Το πρόβλημα είναι όμως ότι, αφού ο προληπτικός έλεγχος δεν θα αποδίδει τίποτε, μόνο μετά από καταγγελία ασθενούς ή αν πιαστεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πως ζει πλουσιοπάροχα ενώ δηλώνει εισοδήματα πείνας, μπορεί τελικά να ελεγχθεί και να φορολογηθεί για «μαύρο χρήμα».
 
Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο ανοίγει νέες "κερκόπορτες" στο –ούτως ή άλλως- διάτρητο φορολογικό σύστημα της χώρας, αφού:
 
- αντί να αυστηροποιηθούν, όπως εμφανιζόταν να θέλει η κυβέρνηση, τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια καταργούνται.
- από την μια το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, καλεί όσους είναι στα δικαστήρια για φοροδιαφυγή να κάνουν deal με την εφορία πληρώνοντας το 50% των προστίμων για να γλιτώσουν, αλλά την ίδια ώρα... τα καταργεί τα πρόστιμα για όσους πιάνονται στο εξής να μην εκδίδουν αποδείξεις.
- ενώ επαναλαμβάνει διατάξεις του 2013 για κατασχέσεις εξπρές ακόμα και στις θυρίδες, "αποχαρακτηρίζει" το φορολογικό έγκλημα για μεγαλοκαρχαρίες ή στις οφ-σορ που δεν πληρώνουν Φόρο Ακινήτων κλπ.
 
Τα παράθυρα της φοροδιαφυγής

Με τις νέες διατάξεις –αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή- δεν φαίνεται να έχει να φοβάται κανείς πια ιδιαίτερα τον προληπτικό έλεγχο της εφορίας, εκτός αν πιαστεί να διαπράττει φοροδιαφυγή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ οπότε κινδυνεύει με φυλάκιση και ολική κατάσχεση περιουσίας.
 
1. Στο νέο ποινολόγιο της φοροδιαφυγής μπήκαν διατάξεις όπως ο συμβιβασμός στο 50% στα πρόστιμα, για να τελειώνει στα γρήγορα μία υπόθεση που βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια και να εισπράξει άμεσα το δημόσιο έσοδα.
 
Αυτό όμως μπήκε σαν μία μεταβατική διάταξη που, όπως λένε νομικοί κύκλοι, ίσως κάποιοι τελικώς θα την αγνοήσουν, αφού άλλες διατάξεις προβλέπουν ποινές –"χάδι" για όσους πιάνονται από εδώ και στο εξής να φοροδιαφεύγουν. Επικαλούμενοι αυτές στα δικαστήρια, θα μπορούν και οι ίδιοι να ζητούν την ίδια ευμενή μεταχείριση που προβλέπει και για όλους τους άλλους πια ο νόμος, πέφτοντας «στα μαλακά» χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν καν τα πρόστιμα!
  
2. Καταργείται το αυτοτελές πρόστιμο παράβασης (100-250-500 ευρώ ανά απόδειξη που δεν κόβεται και έως 30.000 ευρώ ανά έλεγχο) ενώ στη θέση του μπαίνει μόνο ένα αναλογικό πρόστιμο (50%) στον ΦΠΑ που θα έχανε το κράτος από την παράβαση αυτή.
 
Πού οδηγεί αυτό πρακτικά;
 
Αν πιαστεί πχ κάποιος γιατρός να μην κόβει απόδειξη πχ χιλίων ευρώ, επειδή δεν υπόκειται σε ΦΠΑ δεν θα πληρώνει καν αυτοτελές πρόστιμο (επειδή υπολογίζεται ½ από 0% ΦΠΑ). Όσον αφορά το αν θα το δηλώσει σαν εισόδημα, από τη στιγμή που τον έπιασε η εφορία, πιθανότατα θα φροντίσει να περιλάβει την συγκεκριμένη αμοιβή του σαν έσοδο για να μην υποστεί έλεγχο για αποκρυβέν εισόδημα, όπως τον «απειλεί» ο κύριος Τσακαλώτος.
 
Ίδια περίπτωση με τους γιατρούς είναι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που εξαιρούνται από ΦΠΑ (ασφαλιστές, όσοι έχουν τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως κλπ).
 
Αλλά ακόμα και αν υπάγεται σε ΦΠΑ η επχείρηση, γεννώνται άλλα προβλήματα. Αν πχ γίνει έλεγχος σε ένα νυχτερινό μαγαζί πολυτελείας και διαπιστωθεί, έστω, πως δεν κόπηκαν 20 αποδείξεις, οι ελεγκτές δεν θα υπολογίζουν «ταρίφα» 250 ευρώ Χ 20 αποδείξεις, για να επιβληθεί πρόστιμο και για να υπολογιστεί και ο ΦΠΑ που θα έχανε το δημόσιο. Αντιθέτως οι ελεγκτές θα μπουν σε μια επίπονη διαδικασία να τιμολογήσουν την αξία της κάθε παραγγελίας (ποτά, φαγητά, ξηροί καρποί κλπ) ώστε να βρεθεί ο ΦΠΑ και το 50% αυτού να επιβληθεί ως πρόστιμο. Νομικά, ο κάθε παραβάτης θα μπορεί να επικαλείται πως η αξία του τραπεζιού ήταν άλλη από αυτή που λέει ο έλεγχος, για να καταπέσει το πρόστιμο στα δικαστήρια.
 
Αλλά και να πρέπει να τα πληρώσει όμως, αν πχ ο έλεγχος βρει ότι στις 20 αποδείξεις η αξία ήταν συνολικά 1.000 ευρώ και ο ΦΠΑ 230 ευρώ, τότε ο παραβάτης καλείται να πληρώσει 50% πρόστιμο (230 + 115 = 345 ευρώ) και «καθάρισε». Με «πέναλτι» λιγότερο και από 9,5% στις αποδείξεις που δεν κόβει (115 ευρώ στα 1.230 των αποδείξεων) πιθανώς πολλοί θα σκεφτούν πως συμφέρει το ρίσκο να μην κόβουν αποδείξεις μέχρι να τους πιάσουν και να πληρώσουν τότε ένα  πρόστιμο επ’ αυτών που εντοπίστηκαν.
 
3.    Από την άλλη, οι «βαριές» ποινικές κλπ διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις που η απώλεια για το δημόσιο ξεπερνά τα 50.000 ή 100.000 ή 150.000 ευρώ , ανάλογα με το είδος του φόρου που αποκρύπτεται (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ).
Ωστόσο,  ανεβάζοντας τα χρηματικά όρια για τον χαρακτηρισμό της φοροδιαφυγής σαν «έγκλημα», ελάχιστοι έχουν πια τον φόβο να τιμωρηθούν βαριά.
 
Για παράδειγμα, λένε επίσης νομικές πηγές, για περιπτώσεις αποφυγής πληρωμής ΕΝΦΙΑ ή του ειδικού Φόρου Ακινήτων 15% που πληρώνουν οι off shore στη χώρα μας, χαρακτηρίζονταν σαν «έγκλημα» από 1 έως 5.000 ευρώ μόλις. Τώρα το όριο ανεβαίνει στις 50.000 ή 100.000 ευρώ (ανάλογα με τον φόρο) κάτι που σημαίνει ότι πρέπει και η αξία της φοροδιαφυγής ή της απόκρυψης ακίνητης περιουσίας να ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας έξω τους περισσότερους.
 
5. Το χειρότερο όμως είναι ότι με τα χαμηλά όρια που ισχύουν στον χαρακτηρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής σήμερα, το δημόσιο είχε δικαίωμα να μπορεί να ελέγχει υποθέσες και 20 χρόνια μετά (πχ να αναζητήσει φόρο του 2000 το 2020). Αντθέτως, αν ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο, η 20ετής παραγραφή καταργείται! Αυτομάτως οι υποθέσεις πριν το 2009 «αποχαρακτηρίζονται» και θα παραγραφούν , εκτός αν έχει μπει ήδη εισαγγελέας στην υπόθεση, όπως ισχύει ίσως στη Λίστα Λαγκάρντστις, αλλά όχι στις υπόλοιπες μεγάλες «λίστες» επωνύμων που η κυβέρνηση λέει πως θα φέρει διάταξη για να παρατείνει την μη παραγραφής τους.
 
6.  «Προβληματική» (ή έως και αστεία) χαρακτηρίζουν αρμόδιοι και την διάταξη για την εξαίρεση από ευθύνη όποιου λαμβάνει ανακριβές στοιχείο (πχ υποτιμολόγηση απόδειξης) σαν να μην ήταν αυτό το συμβάν αποτέλεσμα συνεννόησης ή σαν να μπορούσε να αποδειχθεί «με τον ορό της αλήθειας» αν ο αντισυμβαλλόμενος ενεργούσε «με καλή πίστη» και ...δεν κατάλαβε ότι του δίνουν μικρότερη απόδειξη. Και στις περιπτώσεις αυτές όμως, στα δικαστήρια η αμφιβολία είναι υπέρ του ελεγχόμενου και η νέα διάταξη μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί σε δίκες που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Eva

Βρε Κοπρίτες (με Κ κεφαλαίο), αυτά υποσχεθήκατε στον Ελληνικό λαό που σας ψήφισε ή ότι θα πιάσετε όλους τους φοροφυγάδες? Ξέρετε τι κάνει το IRS στο Αμέρικα? Εάν φοροδιαφύγεις μπαίνεις φυλακή και κατάσχεται η περιουσία σου. Κλείστε τους φοροφυγάδες μέσα και κλείστε όλα τα παραθυράκια φοροδιαφυγής!!! Ξυπνήστε επιτέλους. Δεν θα πληρώνουν οι τίμιοι τους φόρους.

TX

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ, ΥΠΕΡ ΠΟΙΩΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ????

Παλι εκμαυλισμος ...θα λετε

Δεν φταιει ο Συριζα.Φταινε αυτοι που τον πιστεψαν.

ΘΧΣ

ΑΛΗΤΕΣ......ΚΟΠΡΙΤΕΣ.....ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ......ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ

Να σου πω εγώ Ναζιάρη...

Ο αρχηγός Παπαδόπουλος έκανε τον έναν αδελφό του, τον Κωνσταντίνο, στρατιωτικό ακόλουθο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής και υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Ο άλλος αδελφός, ο Χαράλαμπος, προφανώς ανεχόταν λιγότερες σκοτούρες. Αρκέστηκε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην οποία αναρριχήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Οι φόροι που επιβάρυναν τα λαϊκά στρώματα ανέρχονταν στο 91% επί του συνόλου των φορολογικών εσόδων του καθεστώτος τα οποία αυξάνονταν σταθερά: Τα φορολογικά έσοδα από 27,4% του ΑΕΠ το 1966, επί συνταγματαρχών και μέχρι το 1972 αυξήθηκαν στο 29,2%. Αυτά για τα λαϊκά στρώματα. Από την άλλη: Οι φόροι επί των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 10,9% την περίοδο 1972 73. Η φορολογική μεταρρύθμιση του 1968 μετέφερε το φορολογικό φορτίο στους ώμους της εργατικής τάξης με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουτοκράτες να απολαμβάνουν μεγαλύτερα φορολογικά προνόμια. Συνέπεια: Οι φοροαπαλλαγές 464 μεγάλων επιχειρήσεων το 1971 ήταν κατά τρεις φορές υψηλότερες από τους φόρους που οι ίδιες εταιρείες είχαν καταβάλει! Τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν από 109 εκατομμύρια δραχμές το 1968 σε 29 εκατομμύρια το 1972 (μείωση 73%!), περίοδος κατά την οποία ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους. Το δημόσιο χρέος από 32 δισ. δραχμές το 1966 εκτινάχτηκε στα 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές τον Ιανουάριο του 1973 ενώ το 1974 απογειώθηκε στα 114 δισ. δραχμές. Δηλαδή ήταν τέτοιο το έγκλημα που συντελέστηκε στην ελληνική οικονομία επί χούντας ώστε το δημόσιο χρέος υπερτριπλασιάστηκε! Το επίτευγμα της χούντας ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να κρυφτεί ούτε επί των ημερών της. Στο Βήα της 20/10/1973, καταγράφεται ότι στην εξαετία της δικτατορίας το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε όσο δεν είχε αυξηθεί από την γέννηση του ελληνικού κράτους το 1821! Σε έξι χρόνια οι χουντικοί έκαναν το χρέος 1,5 φορά εγαλύτερο απ όσο είχε αυξηθεί σε διάστηα 145 χρόνων! Το εμπορικό έλλειμμα το 1973 έγινε τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του 1968. Παρά τη λογοκρισία που ασκείτο στον Τύπο, ήταν τέτοια η κατρακύλα που δεν κρυβόταν με τίποτα: Η δεύτερη εγάλη θυσία της ελληνικής οικονοίας κατά την περίοδο αυτήν (έγραφε το Βήμα στο ίδιο άρθρο) υπήρξε η θεαατική διόγκωση του επορικού ισοζυγίου. Το έλλειμμα του επορικού ισοζυγίου από 745 εκατ. δολάρια προβλέπεται ότι θα φτάσει τελικά το τέλος του 1973 τα 2.600 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου θα τετραπλασιασθεί. Που 'σαι Παπαδόπουλε, οι βιομήχανοι σε καλούν με την Χ.Α.

ok

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ......ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ+ΓΙΑΤΡΟΙ.....ΓΙΑΤΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ.....Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

Ηλίθιοι ελληνάρες, φάτε ΣΥΡΙΖΑ

Κάποιοι πριν τις εκλογές έγραφαν σε αυτό το site ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιά να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να βάλει στη φυλακή τους κλέφτες της λίστας Λαγκάρντ. Πριν ακόμη συμπληρωθεί μήνας, πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι γιά την επιλογή τους. Τα αδικήματα των εκλεκτών μελών της λίστας Λαγκάρντ παραγράφονται και ψηφίζεται οσονούπω ένα νομοσχέδιο που αφήνει ασύδοτους τους φοροφυγάδες της βορείων και νοτίων προαστίων και της Μυκόνου να φοροδιαφεύγουν όσο γουστάρουν και προτρέπει και όλους αυτούς που φοροδιέφευγαν λίγο λόγω φόβου, να το κάνουν πλέον άφοβα. Ταυτόχρονα οι συζητήσεις και οι επιτροπές σοφών γιά νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις μέχρι να τις καταργήσουν εντελώς σε λίγα χρόνια, δίνουν και παίρνουν. Ολους αυτούς τους ηλίθιους ελληνάρες, δεν τους βλέπω τώρα να θριαμβολογούν. Δεν τους βλέπω να μας λένε πόσο δικαιώθηκαν γιά την επιλογή τους. Αφρονες, ηλίθιοι καραγκιόζηδες που μας φορτώσατε γιά 4 χρόνια αυτούς τους διεφθαρμένους κλέφτες και απατεώνες , τι γνώμη έχετε τώρα; Πάλι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, τα κάνάλια που λένε ψέματα και χτυπάνε το ΣΥΡΙΖΑ γιά να μη πληρώσουν και οι δημοσιογράφοι φταίνε;

Nick

Ένας στους τρεις βουλευτές είναι γιατροί. Αυτή είναι η αιτία που νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή των γιατρών (και των κλινικών που αυτοί διαθέτουν).

Μα τι λετε...

ΘΑ ΚΟΨΟΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΘΑ ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ,ως συνηθως,ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΘΛΨΗ....ΚΛΠ,ΚΛΠ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΘΙΞΟΥΜΕ ΤΑ 'μαναρια "ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ........ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠ"ΑΡΙΣΤΕΡΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ.......

@

Ρε τί ελάφρυνση προστίμων; Πάτε καλά; Θα αρχίσουν να μην φοβούνται κανέναν έλεγχο πιά. Σου λέει, αν βγάλω 100 ευρώ από το ΦΠΑ, τι έγινε αν πληρώσω και 5 ευρώ σε πρόστιμα; Και 95 ευρώ κλεμμένα πάλι καλά είναι. Ούτε χρηματικές ποινές ούτε τίποτα. Με τη δεύτερη διαπίστωση παράβασης (η πρώτη προειδοποιητική) οριστικό κλείσιμο επιχείρησης. ΤΕΛΟΣ. Η πελάτες θα πάνε τελικά σε αυτούς που κόβουν αποδείξεις, επιβραβεύοντάς τους, αφού θα αυξήσουν το τζίρο τους, μιάς και θα περιοριστεί αυτός ο άνισος ανταγωνισμός ( ο ένας να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και ο άλλος να τα τσεπώνει).

@

"Το πρόβλημα εμμέσως παραδέχεται και ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος". Και τί κάνει για να το λύσει; Την μαριδούλα μιά χαρά την ξετινάζουμε, τον καρχαρία στον αφρό. Ευτυχώς που ξεμπερδέψαμε με το παλιό και ήρθε το νέο για να στηρίξει περισσότερο τους διεφθαρμένους. Παρακαλώ τους δημοσιογράφους να κάνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ενοχλητικες ερωτήσεις στους αρμόδιους πολιτικούς μήπως και αξιοθούν να νομοθετήσουν για τα αυτονόητα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης