Με ασφαλιστικό και τράπεζες επιχειρούν να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση

Με ασφαλιστικό και τράπεζες επιχειρούν να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση

Ενώ παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης, της φορολόγησης των ενοικίων, της παραγραφής ανέλεγκτων υποθέσεων και των ισοδυνάμων για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση - Πώς επηρεάζει η ματαίωση της επίσκεψης Μοσκοβίσι

Με ασφαλιστικό και τράπεζες επιχειρούν να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση
Τη μόνη «γέφυρα» που είχε με τους δανειστές, πριν την έλευση της Τρόικα στην Αθήνα,  έχασε η κυβέρνηση, με την απρόοπτη ματαίωση -για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους- της επίσκεψης Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Τη φορά αυτή η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στην δύσκολη θέση να πρέπει να υποδεχθεί τους ξένους τεχνοκράτες στη χώρα μας, χωρίς πρώτα να έχει έρθει σε επαφή επί ελληνικού εδάφους με κάποιον από τους πολιτικούς  προϊσταμένους των ελεγκτών,  που θα την βοηθούσε να λειάνει το έδαφος ενόψει των ελέγχων που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνους-εξπρές, έως τις 10 Νοεμβρίου.
 
Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει την κυβέρνηση που μέχρι στιγμής ανοίγει και νέα μέτωπα με τους δανειστές, αντί να τα κλείνει όσο πλησιάζει η αξιολόγηση.  
 
Χωρίς να έχε λάβει ακόμη τα μηνύματα στήριξης που θα ήθελε από την Κομισιόν, αλλά έχοντας στο οπλοστάσιό της μόνον τις συννενοήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ πριν μία εβδομάδα στη Λίμα του Περού, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει στα γρήγορα την αξιολόγηση, ποντάροντας σε δύο όπλα για να μην την πιέσουν οι ελεγκτές για πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων:
 
α)την πίεση που νοιώθουν όλες οι πλευρές για να κλείσει άμεσα έως 15 Νοεμβρίου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφενός και, αφετέρου,
Κλείσιμο
 
β) την δέσμευσή της προς τους δανειστές πως θα δώσει λύση στο Ασφαλιστικό για να αποφύγει πιέσεις στα φορολογικά –αφού και η Τρόικα των ελεγκτών αρέσκεται περισσότερο σε μόνιμες λύσεις περικοπής δαπανών με μακροχρόνιο ορίζοντα όπως στις συντάξεις, αντί να κατατρίβονται για πρόσκαιρα και αμφιβόλου αποδοτικότητας φορολογικά μέτρα (όπως το αν θα εφαρμοστεί ή όχι η συμφωνία για επιμέρους ζητήματα πχ για τη νέα φορολογική κλίμακα ή τον ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στο μοσχαρίσιο κρέας).
 
Πολλά θα κριθούν πάντως την Παρασκευή, από το εάν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει χωρίς απώλειες την πρώτη μάχη στη Βουλή μετά τις εκλογές με την ψήφιση των προαπαιτουμένων του Μνημονίου. Η πολιτική βαρύτητα που θα έχει η πολιτική επιβολή των μέτρων, μπορεί ενδεχομένως να σταθεί ικανή και από μόνη της για να εμπνεύσει περισσότερη εμπιστοσύνη στους ξένους για τη νέα κυβέρνηση, ώστε να δεχθούν πολιτικά να δώσουν λίγο περισσότερο «χώρο και χρόνο» στην κυβέρνηση για τα περαιτέρω μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να λάβει από τα τέλη του έτους έως και τον Μάρτιο.
 
Στη φάση αυτή πάντως τα μέτωπα που μένουν ανοικτά στην διαπραγμάτευση είναι:
 
-   Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, το χρονοδιάγραμμα κινδυνεύει να πέσει έξω. Το νομοσχέδιο για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και το νέο ρόλο του ΤΧΣ αναβάλλεται κατά μία εβδομάδα και θα συμπέσει με την έλευση των δανειστών. Τότε θα έρθουν στην Αθήνα για επαφές και εκπρόσωποι των ξένων distress funds ενώ θα αναζητηθεί και ο οίκος συμβούλων από το εξωτερικό που θα κάνει την αξιολόγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. Όλα όμως πρέπει να έχουν κλείσει το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, αλλιώς γεννώνται αμφιβολίες για το αν το όλο εγχείρημα θα έχει φτάσει σε επιτυχχή κατάληξη πριν την αλλαγή του χρόνου –με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.
 
-  φορολόγηση ενοικίων:  αναζητείται φόρμουλα για το μέτρο που θα αντικαταστήσει την εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά αλλά όλα εξαρτώνται από την Τρόικα των ελεγκτών Κομισιόν-ΔΝΤ-ΕΚΤ (ο ESM δεν έχει άποψη για τα θέματα αυτά). Οι κατευθύνσεις είναι δύο: είτε να περνούν μέσω τραπέζης οι πληρωμές ενοικίων για να ελέγχεται το πραγματικό εισόδημα των ιδιοκτητών, είτε να βρεθεί μία φορο-λογιστική λύση ώστε να μετριαστεί η φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

-  παραγραφή ανέλεγκτων υποθέσεων: η Τρόικα φέρεται να πιέζει να μη σταματήσει η μεταφορά ανέλεγκτων υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στις εφορίες, αλλά και να μη δοθεί παράταση παραγραφής όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης προκειμένου να μην χάσει το δημόσιο το δικαίωμα ελέγχου στη λίστα Λαγκάρντ από 1.1.2016. Αρμόδιες πηγές πάντως έλεγαν στο protothema.gr ότι, είτε με παράταση της παραγραφής είτε όχι, υπάρχουν τρόποι για να μείνουν ανοικτές προς έλεγχο οι υποθέσεις.
 
-   Ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση: Μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου θα μπαινοβγαίνουν μέτρα στην λίστα με τα ισοδύναμα των 300 εκατ. ευρώ  για να αποφευχθεί το μέτρο που έχει συμφωνηθεί. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο εξεύρεση κονδυλίων από ενδεχόμενη κατάργηση (αντί περικοπής) του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, έως και  για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Έως τότε πάντως, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται και από την πορεία των φορολογικών εσόδων από ΕΝΦΙΑ κλπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης