«Ταβάνι» 15% στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους εξετάζει η Μέρκελ

«Ταβάνι» 15% στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους εξετάζει η Μέρκελ

Tα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και τα δάνεια του EFSF μπορούν να επεκταθούν, αλλά όχι να ανατιμολογηθούν σε σχέση με τα επιτόκιά τους

«Ταβάνι» 15% στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους εξετάζει η Μέρκελ
Στο ύψος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση τους χρέους της μετά το 2022 επικεντρώνεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως τόνισε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και τα δάνεια του EFSF μπορούν να επεκταθούν, αλλά όχι να ανατιμολογηθούν σε σχέση με τα επιτόκιά τους, τα οποία είναι ήδη πολύ χαμηλά, κάτι που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται όπως λέει από τη ρήτρα μη διάσωσης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση της δεκαετούς περιόδους χάριτος που ισχύει σήμερα για την εξόφληση των εν λόγων δανείων, κάτι που μπορεί να γίνει με ένα "ταβάνι" 15% του ΑΕΠ (27 δισ. ευρώ) στην ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους δηλαδή.

Κλείσιμο
«Οι δανειστές έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ότι αφορά στα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια μειώσεως, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ότι δεν θα αντικατόπτριζε σε κόστος την χρηματοδότηση του ESM θα συνιστούσε bail-out. Ωστόσο, σε σχέση με την περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο παρεμβάσεως», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι για το 2016 το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας το 2016 αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ και το 2017 και 2018 πολύ χαμηλότερα, ωστόσο μετά το 2020, οπότε λήγει η δεκαετής περίοδος χάριτος για τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης ύψους 52,9 δισ. ευρώ και ειδικά μετά το 2022, όταν και θα λήξει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF, αυτό θα εκτοξευθεί σε διπλάσια επίπεδα.

Η πρόταση της Μέρκελ για την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της ωρίμανσης των δανείων του πρώτου και δεύτερου προγράμματος θα οδηγούσε σε ελάφρυνση χρέους ύψους 23,5 δισ. ευρώ ή 12,6% του ΑΕΠ, κάτι που δεν φαίνεται να είναι αρκετό για το ΔΝΤ.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης