Εκατό ώρες μένουν για συμφωνία με τους δανειστές

Εκατό ώρες μένουν για συμφωνία με τους δανειστές

Πέντε ώρες κράτησε η συνάντηση Τσακαλώτου και Σταθάκη με την Τρόικα - Παραμένει «αγκάθι» το υπερ-ταμείο των 50 δισ.

Εκατό ώρες μένουν για συμφωνία με τους δανειστές
Εκατό ώρες μένουν προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές για το νέο Μνημόνιο καθώς στόχος της Αθήνας, όπως τον περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι να υπάρξει επιτυχής κατάληξη έως το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ορισμένα από τα μέτρα, όπως για παράδειγμα για τους αγρότες, πρέπει να ληφθούν αργότερα και όχι όλα μαζί για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και στην εφαρμογή τους. 

Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι θέματα που αφορούν στα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο συμφωνήθηκε να συζητηθούν και να αποφασιστούν το φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή συζητούνται οι διαδικασίες για τον ακριβή χρόνο εφαρμογής αλλά όχι οι όροι.

Παράλληλα, αύριο τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να συζητήσουν για το μακροοικονομικό σενάριο.

Η εφ' όλης της ύλης συνάντηση που είχαν σήμερα με τους ελεγκτές της Τρόικας οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης ολοκληρώθηκε έπειτα από πέντε ώρες. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Κλείσιμο

Ακόμη, επί τάπητος τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ποιες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και ποιες θα μετατεθούν χρονικά για αργότερα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και πάλι το ζήτημα του υπερ-ταμείου των 50 δισ. ευρώ, για το οποίο ακόμα οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει, τόσο ως προς το πώς θα λειτουργεί όσο και ως προς το αν θα αναλάβει να «τρέξει» και τα παλαιά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Αν όλα πάνε καλά και δεν ανακύψουν εμπόδια και διαφωνίες, έως τις 11 Αυγούστου οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν καταθέσει θετική εισήγηση για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε η συμφωνία να ψηφιστεί από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια έως τις 18 ή τις 19 Αυγούστου.

Ωστόσο, οι απεσταλμένοι των δανειστών κρατάνε ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. Στις συναντήσεις με τους κυρίους Τσακαλώτο και Σταθάκη, περισσότερο ακούν παρά μιλάνε. 

«Δεν λένε "όχι" σε κάτι, τα συζητάμε όλα, πάμε καλύτερα και απ' ό,τι περιμέναμε», τονίζουν στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Όμως, όλα είναι εύθραυστα και οι επόμενες ημέρες και ώρες θα δείξουν αν υπάρχει κοινός δρόμος για να βαδίσουν κυβέρνηση και δανειστές. Για την μεν κυβέρνηση οι πολιτικές αποφάσεις είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες και μπορεί να γίνουν δυσκολότερες, για δε τους δανειστές δεν θεωρείται βέβαιο πως και μεταξύ τους συμφωνούν σε όλα, όπως στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα
Ακόμη και αν στη σημερινή επισκόπηση στο Χίλτον διαπιστωθεί πως «καλό κλίμα» για τα περισσότερα θέματα που ήδη συζητήθηκαν, τα ανοιχτά μέτωπα είναι ακόμα πολλά και «καυτά». Συγκεκριμένα:

- Σήμερα συζητείται το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που θα ισχύσει μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αν και το εγγυημένο εισόδημα θα αφορά όλους, ενώ το ΕΚΑΣ που καταργείται καλύπτει πολύ πιο λίγους, η κυβέρνηση φρόντισε η ίδια να «δαιμονοποιήσει» το μέτρο αλλά τώρα καλείται να το υπογράψει και να το υποστηρίξει στη Βουλή.

- Τα θέματα απονομής Δικαιοσύνης που θα συζητηθούν το απόγευμα, «πονάνε» εξίσου την κυβέρνηση, γιατί προβλέπουν πλειστηριασμούς εξπρές, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης των δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

- Σε συζήτηση μπαίνουν ξανά και τα εργασιακά. Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την παραμικρή μεταβολή, αλλά το ΔΝΤ έχει πάντα τα σχέδιά τους για πλήρη απελευθέρωσή τους. Για τις συλλογικές συμβάσεις, οι δανειστές δεν έχουν πει «όχι» στη συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (εκτός του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας -ILO). Η Επιτροπή αυτή όμως έχει εκδώσει και αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις για μνημονιακά μέτρα στις χώρες σε κρίσης, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες επιπλοκές.

- Το μακροοικονομικό σενάριο μένει ανοιχτό -ουσιαστικά δεν έχει ακόμα καν συζητηθεί. Ανοιχτό παραμένει και θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο. Όσο αυτά βρίσκονται στον αέρα και δεν αποφαίνονται οι θεσμοί αν «βγαίνει» το ελληνικό πρόγραμμα (δηλαδή πόσα δισεκατομμύρια πρέπει να δοθούν στη χώρα και με ποιους όρους, ποια πλεονάσματα, ποια ύφεση και ποια μέτρα μπορεί να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή τους) μικρή σημασία θα έχει η όποια συμφωνία διαπιστώνεται σε άλλα επί μέρους ζητήματα όπως τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η νομική μορφή που θα λάβει το νέο «υπερταμείο» αποκρατικοποιήσεων κλπ).

- Διαφωνίες υπάρχουν και για τη νομική υπόσταση που θα λάβει το νέο «υπερταμείο» των 50 δισ. Τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα και κανείς δεν υιοθετεί ως τώρα ακραίες θέσεις όπως π.χ. για μεταφορά της έδρας του στο Λουξεμβούργο. Υπάρχουν όμως δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν με «άνωθεν» εντολές, είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης