Δείτε το μυστικό έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Δείτε το μυστικό έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Αποκαλύπτει πού οφείλεται η μη βιωσιμότητα, κατά το Ταμείο, και πώς μπορεί να υπάρξει «ανακούφιση» του χρέους

Δείτε το μυστικό έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα 60 έτη προτείνει το ΔΝΤ, προκειμένου το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο.

Σήμερα έρχεται στο φως ένα απόσπασμα της αναθεωρημένης έκθεσης του Διεθνούς Νομιμσατικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία ζήτησε το Brussels Group.

Κλείσιμο
Πρόκειται για ένα μυστικό έγγραφο, το οποίο κατά πληροφορίες είχε μαζί της η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη μαραθώνια Ευρωσύνοδο της Κυριακής.

Στο έγγραφο αναφέρεται: «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει απολύτως μη βιώσιμο. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, ταυτόχρονα με τη χειροτέρευση στο εγχώριο μακροοικονομικό και οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών, που έρχεται να προστεθεί στις αντίρροπες δυνάμεις. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018 υπολογίζονται τώρα σε 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα. Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο με μέτρα ανακούφισης, τα οποία πηγαίνουν πολύ παραπέρα από αυτά που η Ευρώπη εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει μέχρι τώρα».

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

Κατά το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό είτε να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση.

Δείτε το έγγραφο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης