Ο EFSF δεν μας τραβάει την πρίζα… ακόμα

Ο EFSF δεν μας τραβάει την πρίζα… ακόμα

Ρέγκλινγκ: Η απόφαση για μη πληρωμή του ΔΝΤ ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό

Ο EFSF δεν μας τραβάει την πρίζα… ακόμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε να μην κάνει άμεσα απαιτητό το σύνολο των δανείων προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διατηρεί αυτό δικαίωμα το οποίο θα εξετάσει σε δεύτερο χρόνο. Ακολουθώντας την πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου Κλάους Ρέγκλινγκ το Διοικητικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε να ζητήσει άμεσα την επιστροφή των δανείων, ούτε όμως να παραιτηθεί του δικαιώματός του – οι άλλες δύο επιλογές-, παρακολουθώντας όμως στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι τρεις επιλογές που είχε ο Μηχανισμός ήταν

• Επιτάχυνση του δανείου: αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων

Κλείσιμο
• Παραίτηση από δικαιώματα: δηλαδή ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από τα δικαίωματά του και τη λήψη μέτρων για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή

• Επιφύλαξη δικαιωμάτων: Αυτό που τελικά αποφάσισε  το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ 'αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.



Ρέγκλινγκ: Η μη πληρωμή του ΔΝΤ ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποπληρώσει το ΔΝΤ προκαλεί βαθιά ανησυχία και βάζει τέλος στη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Ο Μηχανισμός (ESM) θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης