ΔΝΤ: 9 ερωταπαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα

ΔΝΤ: 9 ερωταπαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα

Το ΔΝΤ «κλείνει την πόρτα» για αποπληρωμή της δόσης στις 30 Σεπτεμβρίου

ΔΝΤ: 9 ερωταπαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα
Ένα κείμενο εννέα ερωτήσεων και απαντήσεων στις οποίες καταγράφονται οι συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν για την Ελλάδα, μετά τη μη αποπληρωμή της δόσης των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, δημοσιοποιεί το Ταμείο.

Το ΔΝΤ ξεκινά την ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ότι τον Μάιο του 2010 αποφάσισε να συμμετάσχει με το ποσό των 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με στόχο να υπάρξει μεταρρύθμιση της οικονομίας της χώρας και τονίζει πως αυτή τη στιγμή η συνολική οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ φθάνει στο ποσό των 21,2 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής καθώς «αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου», ενώ τονίζει ακόμη πως η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης παραμένει προτεραιότητα του Ταμείου.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τέλος, διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου. 
Κλείσιμο

1. Τι θα πρέπει να «δει» το ΔΝΤ να συμβαίνει προκειμένου να υπάρξει επίλυση της κατάστασης;

Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η παροχή βοήθειας στους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Το προσωπικό του ΔΝΤ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να υπάρξει η προσέγγιση που εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου (σ.σ.: αναφέρεται στο άρθρο του Ολιβιέρ Μπλανσάρ στα μέσα Ιουνίου), με την Ελλάδα να προχωρά σε μεταρρύθμιση της οικονομίας της και τους Ευρωπαίους εταίρους να παρέχουν επιπλέον οικονομική βοήθεια αλλά και ανακούφιση του χρέους της χώρας. Όπως τόνισε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές. Το ΔΝΤ γνωρίζει από την εμπειρία που έχει και από άλλα κράτη-μέλη του, ότι οι οικονομικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν. 

Σε αυτό το σημείο, παρεμβαίνει το ΔΝΤ προσφέροντας οικονομική βοήθεια, αλλά και προσφέροντας σε μία κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο και τόπο ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αλλά και να ενισχύεται η οικονομία...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης