Κατασχέσεις-εξπρές για όσους έβγαλαν αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό

Κατασχέσεις-εξπρές για όσους έβγαλαν αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό

Πρώτα η εντολή κατάσχεσης και μετά ο ελεγχόμενος θα καλείται για εξηγήσεις - Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά το Φεβρουάριο, με τους υπόπτους να ξεμένουν από χρήματα στη χρεωστική, όταν πήγαιναν για ψώνια στο σούπερ μάρκετ!

Κατασχέσεις-εξπρές για όσους έβγαλαν αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό
Δέσμευση περιουσίας για όσους έβγαλαν αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό προβλέπει το σχέδιο που θα εφαρμόζουν στο εξής οι οικονομικοί εισαγγελείς και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Χωρίς να το γνωρίζει καν ο ελεγχόμενος πως έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, η εφορία θα κάνει την έρευνά της και, μόλις έχει επαρκή στοιχεία εις βάρος του, θα του γνωστοποιεί την κλήση για έλεγχο, δεσμεύοντας όμως την ίδια ακριβώς στιγμή και το σύνολο της περιουσίας του!

Αυτό συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ των οικονομικών εισαγγελέων και της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, και η αρχή θα γίνει από τους 1.500 που φιγουράρουν στη λίστα των εμβασμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πέντε-έξι λίστες εμβασμάτων (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ) ενοποιούνται, γιατί πολλοί βρίσκονται σε περισσότερες από μία λίστες. Το ΚΕΦΟΜΕΠ θα διασταυρώνει τι χρήματα είχαν στο λογαριασμό τους και τι εισοδήματα δήλωναν στην εφορία.

Μόλις διαπιστωθεί πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δηλωθέντα και στην περιουσία του ελεγχόμενου, θα ετοιμάζεται πορισματική έκθεση, που θα παραδίδεται στους οικονομικούς εισαγγελείς. Εκείνοι αυτομάτως θα δίνουν εντολή κατάσχεσης και μετά ο ελεγχόμενος θα ειδοποιείται να προσέλθει για εξηγήσεις.
Κλείσιμο

Το «εργαλείο» αυτό το διαθέτει ο οικονομικός εισαγγελέας με νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2014.

Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά πολιτικά το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα, μάλιστα, κάποιοι ύποπτοι να καταλάβουν ότι ελέγχονται μόλις πήγαν στο... σούπερ μάρκετ για να πληρώσουν με τη χρεωστική τους κάρτα και είδαν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο, για να ψωνίσουν!

Σκοπός του μέτρου έχει να μην προλάβει ο ελεγχόμενος να κρύψει τα ίχνη του και να «φυγαδεύσει» τα λεφτά του στο εξωτερικό ή μεταβιβάζοντας την περιουσία του σε τρίτους.

Αυτό συνέβαινε συχνά ως τώρα, καθώς ο φορολογούμενος είχε πολλές ημέρες ή και μήνες περιθώριο χρόνου για να κρυφτεί, από τη στιγμή που καλείτο για έλεγχο και μέχρι να δώσει εξηγήσεις από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Πλέον, θα έχει χρόνο 20 ημερών για να δώσει εξηγήσεις ή να κινηθεί νομικά περαιτέρω, αλλά χωρίς να μπορεί να κινήσει την περιουσία του.

Τον έλεγχο αναλαμβάνει να κάνει το ΚΕΦΟΜΕΠ που, αν δεν βρει χρήματα στους λογαριασμούς των υπόπτων, θα κατάσχει τα σπίτια τους ή άλλα ακίνητα που διαθέτουν.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης