Κατάινεν: Θαύμα η επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη

Κατάινεν: Θαύμα η επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη

«Δεν υπάρχει θέση για φιλοφρονήσεις, η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να «αντιμετωπίσει τις αδυναμίες» της οικονομίας της, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ

Κατάινεν: Θαύμα η επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη
«Θαύμα» χαρακτήρισε την επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη, τρία χρόνια αφού έλαβε διεθνή οικονομική βοήθεια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν εφιστώντας την προσοχή στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Η Επιτροπή αναμένει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας να συνεχίσει την οικονομική της μεταμόρφωση», δήλωσε ο Κατάινεν στους δημοσιογράφους από τη Λισαβόνα.

«Η Πορτογαλία πέτυχε ένα θαύμα», διότι «σταθεροποίησε την κατάσταση και επέστρεψε στην ανάπτυξη, τρία χρόνια μετά την έναρξη» του προγράμματος διάσωσής της, πρόσθεσε ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Επενδύσεις, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Κλείσιμο
Όμως «δεν υπάρχει χώρος για φιλοφρονήσεις, η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να «αντιμετωπίσει τις αδυναμίες» της οικονομίας της, υπογράμμισε ο Κατάινεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει μεταβεί στη Λισαβόνα για να προωθήσει το σχέδιο επενδύσεων ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,9%, η Πορτογαλία κατέγραψε το 2014 για πρώτη φορά ανάπτυξη μετά το 2010.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο επιβεβαίωσε σήμερα τις προβλέψεις για ανάπτυξη «περίπου 1,5% το 2015», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να είναι «ακόμη υψηλότερη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα εκτίμησε ότι «μια ανάπτυξη 2%» είναι πιθανή «αυτή τη χρονιά εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης