Όταν o Μάριο Ντράγκι... γνώρισε τον Νότη Μαριά

Όταν o Μάριο Ντράγκι... γνώρισε τον Νότη Μαριά

Ένταση για την χρηματοδοτική πίεση που άσκησε η Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα αλλά και τα κέρδη της απ' τα ελληνικά ομόλογα

Όταν o Μάριο Ντράγκι... γνώρισε τον Νότη Μαριά
Μαλλιά κουβάρια έγιναν χθες στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής - πρώην ΑΝΕΛ – Νότης Μαριάς και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την χρηματοδοτική πίεση που άσκησε η Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα αλλά και τα κέρδη της απ' τα ελληνικά ομόλογα.

Το γάντι έριξε πρώτος ο κ. Μαριάς ο οποίος στην ερώτηση του προς τον κ. Ντράγκι τον κατηγόρησε ότι ασκεί εκβιαστική πολιτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Όπως τόνισε η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα στις πράξεις του Ευρωσυστήματος ήταν παράνομη αφού η χώρα εξακολουθούσε να είναι σε πρόγραμμα στήριξης. “Δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014”, κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Ο κ. Ντράγκι στην απάντηση του έκανε λόγο “για ένα μεγάλο λάθος που γίνεται από πολλούς. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ. Λάθος. Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότησης”.

Κλείσιμο



Αμέσως υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του κ. Μαριά διακόπτοντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και ξεκινά μία αντιπαράθεση σε έντονο ύφος προκαλώντας τον κ. Ντράγκι να τονίσει ότι τα χρήματα θα τα λάβει η Ελλάδα “εφόσον τηρεί το πρόγραμμα”.

Καθώς ο “καυγάς” αρχίζει να φουντώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής επιχειρεί να παρέμβει στην αρχή χωρίς επιτυχία, αφού ο κ. Μαριάς συνεχίζει να “πυροβολεί”....

Τελικά καταφέρνει να τον διακόψει και να του ζητήσει να επιδείξει σεβασμό τόσο προς την ίδια όσο και προς τον κ. Ντράγκι προκειμένου να ολοκληρώσει την απάντηση του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπερ και εγένετο με τον κ. Ντράγκι να επαναλαμβάνει πως τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ότι είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα εφόσον “τηρεί το πρόγραμμα”. Και αυτό είναι μία προϋπόθεση η οποία αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει παρέμβαση της ΕΚΤ ως προς αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης