Τέλος στον ΕΝΦΙΑ - Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

Τέλος στον ΕΝΦΙΑ - Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

Με φόρο μεγάλης περιούσιας θα φορολογηθεί η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων - Αυξήσεις στο αφορολόγητο με ελάχιστο τις 12.000 ευρώ - Προοδευτικοί συντελεστές και στις φοροεκπτώσεις αναλόγως των εισοδημάτων - Επανεξέταση συνολικα 700 διαφορετικών φοροαπαλλαγών

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ) άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:

• Αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (300.000 ευρώ ανά άτομο)

• Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα

• Κατάργηση των διάφορων τελών που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα

• Τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.

Με αυτόν τον τρόπο και πέραν της ενίσχυσης των εσόδων, η κυβέρνηση προσδοκά να απαντήσει στις επικρίσεις των εταίρων, κυρίως των Γερμανών, ότι δεν έχουν φορολογηθεί οι πλούσιοι στην Ελλάδα.

Aναλυτικότερα, όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Ακόμη, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει ότι:

• Ολα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.

• Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα... κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

• Θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

• Εισχύεται ο προοδευτικός χαρακτήρας της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

• Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα θα προσδιορίζεται κατ’ έτος, ως ποσοστό επί του εκάστοτε ορίου της φτώχειας. Προβλέπεται και αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

• Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα).

Οι φόροι στα ακίνητα

Σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ανικήτων (ΕΝΦΙΑ) και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (300.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ως αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη, δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα εκείνο του δανείου το οποίο δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.

Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου ως προς την κατοικία δεν θα γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών. Οι ειδικοί του υπουργείου θεωρούν πως δεν γίνεται να απολαμβάνουν την ίδια έκπτωση ενοικίου, το ίδιο ποσοστό έκπτωσης, εκείνοι που έχουν εισόδημα π.χ 15.000 ευρώ με όσους λόγου χάριν δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 60 ή 80.000 ευρώ. Εφεξής θα χρησιμοποιούνται προοδευτικοί συντελεστές και στις εκπτώσεις επί της φορολογικής κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν και οι 700 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά τέλος στους έμμεσους φόρους, προτείνεται μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης ατόμων με αναπηρία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Επίσης, ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης. Επί της ουσίας αναμένεται να θεσπιστεί ένας νέος ειδικός φόρος "επιδεικτικής κατανάλωσης" που θα αφορά στην απόκτηση και χρήση αγαθών όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και πολυτελή ακριβά αυτοκίνητα.ΣΧΟΛΙΑ (239)

@

σωστό μέτρο, μπράβο στη κυβέρνηση.

NTE ZA BOY ....

H KYBERNHΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΟ, ΣΕ ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ ....

ΒΟΥ ΖΑ ΝΤΕ

μπάααααά. Λαός vs κατσιαπλιάδων. Μαύρων κατσιαπλιάδων σαν πίσσα ΜΑΥΡΩΝ. μεταξύ μας ΜΑΥΡΟΣ είσαι;;

ΠΟΣΑ ΔΙΝΩ;

Πεντάρι στο Γαλάτσι ρετιρεδάκι, 125 τ.μ. Σπίτι στο χωριό 80 τ.μ. Χωραφάκι από τον παππού 10 στρεμματάκια Τζιπάκι 1.600 cc Δεύτερο αμάξι ένα 1000ράκι Τρία, τέσσερα χρυσά δακτυλίδια ή βραχιολακια με μπριγιαντάκια Και 20 χιλιαρικάκια στην τράπεζα για άκρη. Χρωστώ δάνειο στεγαστικό τα μισά από του Γαλατσίου. Ολα φορολογημένα, εννοείται, σε βάθος 20ετίας. ΠΟΣΑ δίνω;

Ξέχασες

Και τα 3 χρυσά δόντια που έχεις, φοροφυγά.

ΦΟΡΟΠΗΓΚΑΣ, ΑΝΕΨΙΟΣ ΤΑΜΤΑΚΟΥ

Εκω και μια κριση αλυσιντα, ντόρο του τείου Ταμτάκου, είμαι κι εγκό φοροπηγκάς ρε μεγκάλε;

ΑΚΟΥ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΠΙΤΙ

ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕ!

Johny Fa-kis

Σώθηκα, αδέλφια! Με 3 παιδιά και μια πεθερά, μοιράζω την περιουσία στα ...6 και πάμε από 250.000 στο 1,5 εκατ.! Ουάου! Εσύ το Cayenne στο Ε1 σου Εσύ τη Μύκονο μισή με τη μαμά στο Ε9 σου Και το σκάφος στην γιαγιά!

Γελάω...

Θα πέσει πολύ γέλιο!

Δημήτρης

Κομμουνιστές με δεξιές τσέπες....

Μήτσος

Ιδέα: 1 τρισ. η πίτα των αντικειμενικών αξιών στα ελληνικά ακίνητα, με πόσο flat tax καθαρίζουμε;

BANDIT

ΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ , ΜΕΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΟΥΤΑΛΙ ΝΑ ΦΑΕΙ , ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΖΟΝΕΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ , ΑΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΞΑΝΘΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ;

ΗΜΠ

Πρώτον είναι η 3η/4η γενιά. Δεύτερον κάποιοι δουλεύαν. Τρίτον, όλο τον πλούτο μπορείς να τον φορολογήσεις μία φορά. Την επόμενη χρονιά όλα τα χρυσαφικά, οι πίνακες, τα σκάφη θα έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό. Τέταρτον, η οικοδομή και οι πισινές είναι νεκρές, αν εσύ πιστεύεις οτι θα βγούμε από την κρίση με το να ποινικοποιήσουμε στην πράξη επιπρόσθετα κάθε οικονομική δραστηριότητα, είσαι γελασμένος. Θα πεινάσουμε όλοι χέρι-χέρι. Πέμπτον, μπορεί να το όνειρό σου να είναι να είμαστε όλοι εξ ίσου φτωχοί αλλά αυτό δεν είναι και όνειρο όλων των Ελλήνων. Αν όμως το ποθείς τόσο πολύ, μπορείς να είσαι φτωχός και μόνος σου, δεν χρειάζεται να φτωχοποιηθούν βίαια όλοι οι άλλοι.

Logic

Πόσα χρωστάς σε ιδιωτικό κ δημόσιο τομέα δήθεν εργατικέ πλούσιε? εγώ πάντως που είμαι φτωχιά δεν χρωστάω μία σε κανέναν, όλοι επιχειρηματίες γίνατε με επιδοτήσεις, δανεικά κ αγύριστα κ χρέη παντού, ζώα.

ΗΜΠ

Είσαι ξύπνια. Δεν χρωστάω μία και ό,τι έβγαλα, το έβγαλα στο εξωτερικό με σκληρή δουλειά. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω τη χώρα να βυθίζεται. Ζώον να πεις τον εαυτό σου γιατί από μόρφωση και τρόπους δεν διαφέρεις από τα άκακα ζωντανά.

Logic

lol τελικά αντικυβερνητικός που να'χει επικοινωνία με το εσωτερικό της χώρας υπάρχει?

Μίχος

Κάτσε να σκεφθω: - η φορολογικη πίτα των ακινήτων (1 τρις είχα διαβάζει κάπου, δεν ξέρω αν κάνω λάθος) δεν αλλάζει, μέχρι να εξισωθουν οι αντικεμενικές με τις εμπορικές τιμες - αντιθέτως προστίθεται ένα ποσό που τούτη την στιγμή δεν είναι εύκολο να υπολογισθεί, πλην των 160-170 δισ. των εγχώριων καταθέσεων. - πάμε παρακάτω. Βάζουμε μέσα τις καταθέσεις εξωτερικού, τις μετοχές, τις επενδύσεις, τις συμμετοχές σε εταιρείες, τα ακριβά έργα τέχνης, το χρυσό κ.λ.π. - Δεν θα διπλασιασθεί η φορολογική πίτα με όλα αυτά; Αρα, στο περίπου και μην αγχώνεστε, μένει περιθώριο για ελαφρύνσεις στους πολλούς. Τι στο καλό; Πόσοι έχουν ατομική περιουσία άνω των 300.000 (άρα 600.000 ο έγγαμος, με δυνατότητα για άλλα ...300.000 ανά παιδί) στην Ελλάδα; Απορίες δικές μου, δηλαδή...

Constantinos

Ουαου...την γλυτωσα...εχω μονο 299,999...

BANDIT

ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ; ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2008 ΠΟΣΑ ΕΙΧΑΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ;

ΗΜΠ

Έχεις υπενοικιάσει/νοικιάσει σπίτι; Ξέρεις οτι χωρίς το συμφωνητικό δνε μπορείς ούτε ρεύμα να συνδέσεις και οτι τα συμφωνητικά κατατίθενται στην εφορία; Ξέρεις οτι πληρώνεις φόρο για όλη τη διάρκεια του μισθωτηρίου ακόμη κι αν ο ενοικιαστής το σκάσει;

aby

Τα συμφωνητικά δεν κατατίθενται στην εφορία. Αυτό γινόταν παλιά. Αν ο ενοικιαστής το σκάσει δηλώνεις το ακίνητο κενό και το αποδεικνύεις από την μηδενική κατανάλωση νερού και ρεύματος. Αν ο ενοικιαστής δεν σε πληρώνει τότε μπορείς να εκχωρήσεις τα ενοίκια στην εφορία και να απαλαχθείς από το φόρο και τα νοίκια να μετατραπούν οφειλές του ενοικιαστή προς το δημόσιο.

ΗΜΠ

Πολύ παράξενο. Πρώτον το συμφωνητικό που έκανα τον Αύγουστο του '13 κατατέθηκε στην εφορία. Δεύτερον μόλις χθες διάβασα ένα άρθρο για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

6baf7d9

Το «βλέμμα» των επενδυτών παραμένει στραμμένο και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να εκφράζει σήμερα την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να πετύχουν μια συμφωνία για το εμπόριο

4418774

Εντός λίγων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις διαγραφής - Αφορούν αφορούν ασφαλισμένους μετά το 1993, α αγρότες που είχαν και κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δημοσιογράφους με μπλοκάκι