Υπέρβαση στόχου 1 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα το Σεπτέμβριο

Υπέρβαση στόχου 1 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα το Σεπτέμβριο

Δεν αλλάζουν όμως οι στόχοι του Μεοσπρόθεσμου το 2015

Υπέρβαση στόχου 1 δισ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα το Σεπτέμβριο
  

        
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. έως στον Σεπτέμβριο, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο για 1,5 δισ. εφέτος, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο.

Η εξέλιξη αυτή ωθεί τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχεδόν να προεξοφλεί ότι ο στόχος της χρονιάς θα υπερκαλυφθεί, ενώ ανοίγει και «παράθυρο» ότι το όποιο επιπλέον «μαξιλαράκι» θα χρησιμοποιηθεί και αυτό για επιπλέον φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις, πέραν των ήδη δρομολογημένων.

Αν και ξεκαθάρισε πως «οι στόχοι του Μεοσπρόθεσμου δεν θα αλλάξουν με το νέο προϋπολογισμό» ο κύριος Σταϊκούρας δήλωσε πως «η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας», δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει στην άκρη ό,τι περισσότερο μπορέσει από το 1 δισ. της υπέρβασης πλεονάσματος που ως τώρα διαμορφώνεται.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο κύριος Σταϊκούρας, για το εννεάμηνο του 2014:

1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ.

«Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση, έναντι του στόχου, περίπου κατά 1 δισ. ευρώ| τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας που υπογράμμισε ότι «αυτή η ικανοποιητική - μέχρι σήμερα - εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, για στοχευμένες, θετικές παρεμβάσεις που δεν είχαν ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό του 2014 (μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ) και όσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ ή 2,0% του ΑΕΠ.

Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του στόχου περίπου κατά 1,4 δισ. ευρώ.

3ον. Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώνονται χαμηλότερα έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος λόγω, κυρίως, των υψηλότερων επιστροφών φόρων.

Ειδικότερα, κατά το εννεάμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 33,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 330 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Και αυτό γιατί οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ, περίπου 300 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.

Εάν εξαιρέσουμε, συνεπώς, τις επιστροφές φόρων, τα έσοδα διαμορφώνονται στα 36,5 δισ. ευρώ, περίπου όσο και ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

4ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Διαμορφώθηκαν στα 30,4 δισ. ευρώ, περίπου 1,9 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,2 δισ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου.

Μάλιστα, τον εφετινό Σεπτέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες είναι 400 εκατ. ευρώ ή 11% χαμηλότερες έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Επίσης, οι δαπάνες τόκων είναι σημαντικά μειωμένες έναντι τόσο της περυσινής περιόδου (περίπου 470 εκατ. ευρώ) όσο και του στόχου (395 εκατ. ευρώ).

5ον.  Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.

Διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, συμβάλλοντας στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας.

Συνεπώς, κατέληξε ο κύριος Σταϊκούρας, «η χώρα, το 2014, θα επιτύχει, για 2η χρονιά, σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ ήδη επέστρεψε, μετά από 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Βήμα-βήμα, λοιπόν, η χώρα βγαίνει από την κρίση».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης