ΕΣΕΕ: Σε χαμηλό 18 μηνών οι αποπληθωριστικές τάσεις

ΕΣΕΕ: Σε χαμηλό 18 μηνών οι αποπληθωριστικές τάσεις

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, επισημαίνουν συνεχώς τους κινδύνους που εγκυμονούν από την παγίωση παρατεταμένων αποπληθωριστικών περιόδων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα




ΕΣΕΕ: Σε χαμηλό 18 μηνών οι αποπληθωριστικές τάσεις
Τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 18 μηνών κατέγραψαν οι αποπληθωριστικές τάσεις, οι οποίες συνιστούν βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο ενάμιση έτος, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη και με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ , ο
πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι οι έντονα αποπληθωριστικές τάσεις που κατεγράφησαν για δέκατο όγδοο συναπτό μήνα, επισημαίνουν συνεχώς τους κινδύνους που εγκυμονούν από την παγίωση παρατεταμένων αποπληθωριστικών περιόδων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η ανάλυση των στοιχείων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, δείχνει ότι τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών κατέγραψαν οι αποπληθωριστικές τάσεις, οι οποίες συνιστούν βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο ενάμιση έτος, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους να καταγράψει υποχώρηση κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, και να διαμορφωθεί στις 106,09 μονάδες (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

Υπογραμμίζεται σχετικά ότι η μικρή υποχώρηση του δείκτη σε ετήσια συγκριτική βάση (Αύγουστος 2014/Αύγουστος 2013) κατά 0,3% οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών σε κατηγορίες όπως: α) η παροχή υπηρεσιών Εκπαίδευσης (-3,9%), λόγω της μείωσης των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων/φροντιστηρίων και ΙΕΚ, β) «Άλλα αγαθά & Υπηρεσίες» (-2,6%), λόγω της μείωσης των τιμών στα κομμωτήρια, στα είδη ατομικής φροντίδας, προσωπικών ειδών, στα ασφάλιστρα οχημάτων κ.ά., γ) «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες» (-2,5%), λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής, στα πακέτα διακοπών, στις αθλητικές δραστηριότητες και στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
 
Κλείσιμο
Σε μηνιαία βάση η συρρίκνωση του Γενικού Δείκτη κατά 1,2% (Αύγουστος 2014/Ιούλιος 2014) αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στη συνέχιση των γενικών θερινών εκπτώσεων, τάση η οποία συνέδραμε στην υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στην ομάδα «Ένδυσης & Υπόδησης» κατά 15,5% και πολύ λιγότερο στην επίδραση λοιπών κατηγοριών προϊόντων, όπως τα «Διαρκή Αγαθά - Είδη Νοικοκυριού & Υπηρεσίες» (-2,6%) και στις «Μεταφορές» (-1,0%).

Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) μειώθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο του 2014, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 παρουσίασε πτώση της τάξεως του 1,2%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2013 - Αυγούστου 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2012 - Αυγούστου 2013 παρουσίασε μείωση 1,4%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. Δ.Τ.Κ.) μειώθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο του 2014 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014 εμφάνισε πτώση κατά 1,1%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2013 - Αυγούστου 2014 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Σεπτεμβρίου 2012 - Αυγούστου 2013 εμφάνισε πτώση 1,5%.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Κορκίδης είπε ότι οι έντονα αποπληθωριστικές τάσεις που κατεγράφησαν για δέκατο όγδοο συναπτό μήνα, μας επισημαίνουν συνεχώς τους κινδύνους που εγκυμονούν από την παγίωση παρατεταμένων αποπληθωριστικών περιόδων στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς:

-Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο καθορίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

-Ο αρνητικός πληθωρισμός διογκώνει τα πραγματικά επιτόκια (για κράτη & νοικοκυριά) και συνεπώς και το αντίστοιχο κόστος δανεισμού, με άμεση συνέπεια την αποθάρρυνση ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας (κυρίως κατοικιών) αλλά και τον περιορισμό/αναβολή της ζήτησης για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

-Η συνεχής μείωση του επιπέδου των τιμών αυξάνει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών έναντι των πιστωτών τους, με απότοκο τη διόγκωση του βάρους χρεών των πρώτων (δανειοληπτών - αύξηση των πραγματικών τόκων) και της συνακόλουθης αδυναμίας αποπληρωμής αυτών (χρεών).

-Η διαρκής υποχώρηση των τιμών διαμορφώνει ένα κλίμα διαιώνισης του φαινομένου, με συνέπεια τη διαρκή ανάσχεση/αναβλητικότητα της καταναλωτικής δαπάνης και της ταυτόχρονης συνέχισης της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας (φαύλος κύκλος).

«Για την αποκλιμάκωση της αγοράς από τον αρνητικό "επιζήμιο" πληθωρισμό απαιτείται από την Τράπεζα της Ελλάδος η αξιοποίηση του "πακέτου Ντράγκι", με μείωση των επιτοκίων και επέκταση των επιχειρηματικών πιστώσεων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης