Χαρδούβελης: «Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται»

Χαρδούβελης: «Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται»

Μείζον θέμα η απομάκρυνση Θεοχάρη - 12+1 όρους βάζουν τώρα οι δανειστές - «Όλα θα γίνουν» μέχρι τέλος του μηνός, διαβεβαίωσε τους εταίρους στο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών

Μόνο που δεν ζήτησαν να υπογράψει … «νέο Μνημόνιο» οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών από τον κύριο Γκίκα Χαρδούβελη στο Eurogroup, προκειμένου να δοθούν οι «υπο-δόσεις» των 2 δισ. ευρώ, να συζητήσουν ελάφρυνση του χρέους ή και πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη προς τη χώρα μας. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κύριος Χαρδούβελης δεν έθεσε (και δεν θα μπορούσε) θέμα μείωσης φόρων στην Ελλάδα, στο πρώτο τετ-α-τετ που είχε με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup. Ο κ. Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται. Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.


«Πήγε καλά» αφού... αποφύγαμε τα χειρότερα 
 
«Πήγε καλά» έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εννοώντας προφανώς ότι… αποφύγαμε πολύ χειρότερα –προς το παρόν τουλάχιστον. Πολλοί ευρωπαίοι γνώριζαν ήδη τον νέο υπουργό Οικονομικών κύριο Χαρδούβελη από την εποχή των διαπραγματεύσεων επί Παπαδήμου.

Αφιέρωσαν πολύ χρόνο και ενδιαφέρον να ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα. Για οποιονδήποτε άλλον, και αυτό ακόμα θα ήταν πολύ δύσκολο. Όπως φάνηκε, αυτό που τώρα περιμένουν οι ξένοι είναι την εκτέλεση των προαπαιτουμένων και να δουν την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων.
 
Παρά τα «καλώς όρισες» και «καλή δύναμη» που άκουσε ο κύριος Χαρδούβελης, στο παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά και επισήμως έγινε αποδέκτης της δυσφορίας των ευρωπαίων γιατί διαπιστώνουν πως η Ελλάδα εχι κάνει βήματα πίσω –ενώ άλλες χώρες όπως η Κύπρος τα πάνε καλύτερα από τις προσδοκίες. Στα 12 προαπαιτούμενα έρχεται να προστεθεί τώρα και η «γκρίνια» των ευρωπαίων για την απομάκρυνση το κυρίου Χάρη Θεοχάρη από την θέση του ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
 
Για την Ελλάδα, η κριτική στο Eurogroup εστιάστηκε:
- Στα 6+6 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 1+1 δισ. ευρώ Ιουνίου και Ιουλίου. Στην πράξη, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε 1 προαπαιτούμενο. Όλι Ρεν και Βόφλγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισαν πως «δεν έχει λεφτά αν δεν κάνετε όσα συμφωνήθηκαν». Ο πρόεδρος του Eurogroup κύριος Ντάιζελμπλουμ δέχτηκε την διαβεβαίωση Χαρδούβελη πως «όλα θα γίνουν» μέχρι τέλος του μηνός.

- Στην απομάκρυνση Θεοχάρη που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euroworking Group κ.Τόμας Βίζερ, «έγινε την πιο ακατάλληλη στιγμή». Ο κύριος Χαρδούβελης τόνισε πως πρόκειται για παραίτηση και ότι θα αντικατασταθεί «με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες» αλλά είναι πλέον σαφές ότι οι ξένοι δεν μας πιστεύουν και ανησυχούν για πολιτικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικο μηχανισμό.

- Στο χρηματοδοτικό κενό. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, που μετείχε στη σύνοδο, διέγνωσε ότι μπορεί η χώρα μας να χρησιμοποιήσει το «μαξιλαράκι» των 10 δισ. για τις τράπεζες, εάν και εφόσον αποδειχθεί αχρείαστο μετά τα στρες-τεστ των τραπεζών το φθινόπωρο. Η ίδια θύμισε στους ευρωπαίους τις δεσμεύσεις του να βοηθήσουν για το χρέος, αλλά ο κύριος Ντάιζελμπλουμ θόλωσε τα νερά» λέγοντας πως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση είναι να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, ώστε να αρχίσει η επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Υπενθύμισε όμως και το τρίτο κριτήριο (πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την τήρηση του προγράμματος) που είναι το κατά πόσον χρειάζεται μια παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους και θα κριθεί το φθινόπωρο.


Εντείνονται οι πιέσεις

Το πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει ξανά πλέον η χώρα φάνηκε και στις δηλώσεις του απερχόμενου επιτρόπου Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.
 
Και ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως, αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο δρόμο που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η εκταμίευση των δόσεων 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα «τα οποία δεν έχουν τηρηθεί».  
 
«Πρόσθετες προσπάθειες » ζήτησε και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Τζέρρυ  Ράις, που δήλωσε χθες πως «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» για φέτος, όσον αφορά όμως στο 2015 και 2016, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες».

Παράλληλα, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για «καλύτερο αποτέλεσμα» στον φοροεισπρακτικό τομέα.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα επόμενα προαπαιτούμενα για τις δόσεις είναι:
 
-          Ολοκλήρωση της καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων
-          Μέτρα κάλυψης της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους και αλλαγή των περιθωρίων κερδών των φαρμακείων
-          Ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων και εισφορών.
-          Νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
-          Νέο πλαίσιο αδειοδότησης επενδύσεων
-           Απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου
-          Νέος δασικός νόμος
-          Το νέο καθεστώς για τις λιανικές αγορές (έχει ψηφιστεί μεν ο νόμος αλλά πρέπει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης να υπογράψει απόφαση για την κλήρωση των θέσεων αφού προηγηθεί και σχετική συζήτηση στη Βουλή).
-          Μείωση διοικητικών βαρών
-          Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης
-          Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Λίλη

Σαμαρά, κατάλαβες ότι ο λαός στις εκλογές σου είπε να αλλάξεις πολιτική και ΟΧΙ να επιταχύνεις την ίδια??????????????????

Το μήνυμα του λαού ΔΕΝ ελήφθη !!!

ΛΑΘΟΣ καταλάβατε Σαμαράς και Χαρδούβελης ! Το μήνυμα που σας έστειλε ο λαός με τη μεγάλη ήττα της συγκυβέρνησης στις εκλογές ΔΕΝ ήταν να επισπεύσετε στην ίδια πολιτική αλλά άμεσα ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ! ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ?ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ! ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ! ΟΧΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ !

ΔΗΜΗΤΡΗΣ-N LIOSIA

Κανονισε χαρδουβελη να μην τα κανεις μεχρι τελος του μηνα και μας διωξουν απο το ευρω!!!για βιασου λιγο,για ασε τις τεμπελιες και δουλεψε,ο στουρναρας τα ξεπεταγε στο αψε σβησε ολα...για ψηφιστε τα γρηγορα μην γινει κανενα ατυχημα και τι θα γινουμε μετα,θα μας φαει η μαρμαγκα..

Ζητώ η τρόικα !

Τρόικα, δώσε και άλλο πόνο στα κατεστημένα ντόπια μικροσυμφεροντα. Να μπει τελος στην ασυδοσία και στο κομματισμό...

Eurogroup

Να συμπληρώσω εδώ ότι προαπαιτούμενα μέτρα για τις δόσεις θα θεωρούνται και τα εξής παρακάτω:- Το χαρτί υγείας που θα χρησιμοποιείτε, να είναι οικολογικό- Κλήρωση της σειράς προτεραιότητας για την χρησιμοποίηση της τουαλέτας στις οικίες- Πρόστιμο στο σεξ όταν γίνεται τις πρωινές ώρες και χωρίς χρήση προφυλακτικού- Προσαύξηση 50% στον φόρο κατανάλωσης νερού, όταν γίνεται χρήσης αυτού δια της καταπόσεως, πέρα του1 λίτρου ημερησίως- Κουπόνια αγοράς τροφίμων και φαρμάκων, αντί της μηνιαίας σύνταξης- Κρατικό επίδομα στους φουκαράδες βιομήχανους και τους μεγαλοεκδότες, από τους αλήτες μισθωτούς και συνταξιούχους- Η τηλεόραση στις οικίες, να κλειδώσουν υποχρεωτικά στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ και του MEGA- Να μπει πλαφόν στις ημερήσιες κλανιές, για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του μεθανίου- Φόρος 10% σε χρήση κρέατος σε περίπτωση που γίνεται κατανάλωση, άνω της μιας φοράς της εβδομάδαςΌλα τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά αν θέλετε να πάρετε την επόμενη δόση. Για την μεθεπόμενη θα σας ειδοποιήσουμε πάραυτα.

αντί ευρω-πεος

μπράβο ρε Eurogroup έγραψες.Τι θέλουμε εμείς ρε μ'αυτούς τους κανάγιες.Θα θυμόμαστε το επίπεδο ζωής με τη δραχμούλα και θα κλαίμε,γ... το κ...οευρώ τους

δημητρης

εμένα μου αρέσει ο Χαρδούβελης γιατί με αυτόν ο Τσίπρας ανεβάζει τα ποσοστά.Βάρα αλύπητα Γκίκα,ιδίως συνταξιούχους

ευτερπη

Πρεπει να πληρωσουν με καθε τιμημα τα εγκληματα κατα του λαου αυτα τα σιχαμερα τυπακια

Τροικα για παντα

Μονο με την τροικα θα ξεβρωμισει αυτος ο τοπος και θα παμε μπροστα. Απο ολα αυτα τα πραπαιτουμενα πεστεμου πιο ειναι λαθος γιατι εγω τα βλεπω ολα ΣΩΣΤΑ

ΜΑΥΡΟΣ ΠΗΤ

To λαθος ειναι οτι τα βλεπεις ολα σωστα...βολεμενος;;βολεψακιας;;εισοδηματιας;;εργολαβος;;εχεις ακομα λιπακι;

ΑΣΤΟΣ

Δεν απαντάς φίλε, μάλλον ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΠΑΣΟΚος- πρώην βολεμένος- πρώην βολεψάκιας) εισαι. Τεμπελιάζουμε και πληκρολογούμε ενώ πεινάνε τα παιδιάκια μας και υποφέρουμε. Βρε άντε να βρεις καμια δουλειά, γιατί κάνω 3 δουλειές για να πληρώνα τα επιδόματα ανεργίας και τις διαθεσιμότητές σας. Εγώ αντέχω να δουλεύω 20 ωρες την ημέρα για να σας ταίζω, αλλά βαρέθηκα την γκρίνια σας. Δεν αντέχεστε ρε παιδάκι μου , είστε και αχάριστοι, καταντάτε και αντιαιασθητικοί (οκ, και η κυβέρνηση που με αναγκάζει να σας πληρώνω, αλλά τι να κάνουμε, δεν υπάρχει Τέλεια Κοινωνία Αγγελικα Πλασμένη)...

ΘΑΥΜΑ!!!

Καλά από έναν παλιό τους γνώριμο τι περιμέναμε; να γίνει η γάτα λιοντάρι; Τα πράγματα, αν δεν γίνει κάτι, βαδίζουν με μαθηματική ακρίβεια εκεί που θέλει η τρόικα κι εμείς θα αρχίσουμε να λέμε το γνωστό: πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θάναι!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oil_plat

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 1,4% και έκλεισε στα $59,83 ανά βαρέλι αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα $60 το βαρέλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου - Κέρδη και για το Brent

sev

Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

euroworking_main01

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση

18