Παρέμβαση Γκαργκάνα για μισθούς, πληθωρισμό και ανταγωνιστικότητα -UPD-
Μηνύματα με αποδέκτες την κυβέρνηση, τους εργοδότες αλλά και τους απλούς εργαζόμενους, περιλαμβάνει στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας.
Με την έκθεσή του ο κ. Γκαργκάνας ζητά αυτοσυγκράτηση τόσο από τους εργαζόμενους, ώστε να περιορίσουν δραστικά τις μισθολογικές διεκδικήσεις τους στις επικείμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις, όσο από τους επιχειρηματίες, προκειμένου να απ
Μηνύματα με αποδέκτες την κυβέρνηση, τους εργοδότες αλλά και τους απλούς εργαζόμενους, περιλαμβάνει στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας.
Με την έκθεσή του ο κ. Γκαργκάνας ζητά αυτοσυγκράτηση τόσο από τους εργαζόμενους, ώστε να περιορίσουν δραστικά τις μισθολογικές διεκδικήσεις τους στις επικείμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις, όσο από τους επιχειρηματίες, προκειμένου να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων και να μην το μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή. Επίσης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος η μάχη των τιμών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα επειδή ο πληθωρισμός απειλεί τόσο την κατανάλωση, όσο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής εκτιμάται ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,4%, έναντι κυβερνητικού στόχου κάτω του 3%. Επίσης αναφέρεται πως η περαιτέρω απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας –συγκριτικά ως προς τις τιμές- αλλά και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μπορούν να συμβάλλουν σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών (από 14% του ΑΕΠ το 2007).
Ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία αβεβαιότητας που σχετίζονται κυρίως με το κλίμα διεθνώς και «φρενάρουν» την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το τρέχον έτος, χαμηλότερα από το στόχο του 4% που έχει θέσει η κυβέρνηση .
Στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων η ΤτΕ εστιάζει για ιδιαίτερα στην έγκαιρη εξυγίανση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και υγείας καθώς τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται δραματικά η δημοσιονομική επιβάρυνση για την κάλυψη των αναγκών σε συντάξεις και φάρμακα. Επίσης καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και πάταξη της φοροδιαφυγής και εισοφοροδιαφυγής.
Την Τράπεζα της Ελλάδας ανησυχεί επίσης και η πιστωτική επέκταση, κυρίως ως προς το σκέλος των κριτηρίων χορήγησης νέων δανείων στα νοικοκυριά, αλλά και τη διόγκωση των ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες. Για αυστό συστήνει τις τράπεζες να εφαρμόσουν αυστηρά κριτήρια κατά τη χορήγηση των δανείων αλλά και τα νοικοκυριά να εκτιμούν με περισσότερη προσοχή τις δυνατότητές τους.
Αναφορικά με το ελληνικό πιστωτικό σύστημα η ΤτΕ επεσήμανε ότι η σταθερότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρούνται σε υψηλό βαθμό σταθερότητας. Όσον αφορά τους τραπεζικούς κινδύνους, η ΤτΕ αναφέρει ότι παρουσιάστηκε βελτίωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, καθώς μειώθηκαν τα δάνεια τα δάνεια σε καθυστέρηση (ως προς το σύνολο των πιστώσεων). Ταυτόχρονα όμως αυτά μειώθηκε και το ποσοστό κάλυψης των καθυστερήσεων με προβλέψεις. Έτσι οι εν λόγω δείκτες παραμένουν σε δυσμενέστερο επίπεδο, σε σχέση με το μέσο όρο των τραπεζών στην ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr