BofA Merrill Lynch: «Επιτέλους λιακάδα στην Ελλάδα»

BofA Merrill Lynch: «Επιτέλους λιακάδα στην Ελλάδα»

Σε σημερινή της έκθεση η BofA Merrill Lynch υπογραμμίζει ότι η χώρα μας πέρασε το σημείο καμπή και πλέον αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη απέναντι της

BofA Merrill Lynch: «Επιτέλους λιακάδα στην Ελλάδα»
«Επιτέλους λιακάδα στην Ελλάδα». Με το τίτλο αυτό σε σημερινή της έκθεση η BofA Merrill Lynch υπογραμμίζει ότι η χώρα μας πέρασε το σημείο καμπή και πλέον αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη απέναντι της.

«Η πετυχημένη πρόσφατη επιστροφή στις αγορές με την έκδοση κρατικών ομολόγων σηματοδοτεί και την επιστροφή της εμπιστοσύνης της αγοράς», σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση. Κάτι που, όπως σημειώνει, ήλθε έπειτα απ' την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σταδιακή βελτίωση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, διατήρηση πολιτικής σταθερότητας αλλά και την πρόσφατη έγκριση ενός φιλόδοξου πακέτου μεταρρυθμίσεων απ' την ελληνική Βουλή με την οποία ανοίγει ο δρόμο για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης το αποδίδει και στην προσδοκία που καλλιεργείται για μία μικρή απομείωση του χρέους αργότερα φέτος και ίσως περισσότερα τα επόμενα χρόνια απ' τον επίσημο τομέα.
 
Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η πετυχημένη έκδοση ομολόγων καταδεικνύει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός τροχιάς υλοποίησης του προγράμματος. Τα τελευταία στοιχεία συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης των αναλυτών της τράπεζας για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,3%. Επίσης η υπέρ του δέοντος δημοσιονομική προσαρμογή που υπήρξε πέρυσι και ακολουθείται φέτος δείχνει ότι μάλλον πιο εύκολα θα εκπληρωθούν τελικά οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κλείσιμο



Ωστόσο, προειδοποιεί η BofA Merrill Lynch ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά "τα δομικά στοιχεία αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν τη βελτίωση των επιμέρους δεικτών" και αναφέρει χαρακτηριστικά την πρόσφατη αναδίπλωση των δεικτών PMI σε υφεσιακή τροχιά.
 
Γι αυτό και η έκθεση υπογραμμίζει πως αποτελεί  αναγκαιότητα η εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάκαμψη και να αυξηθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.
 
Επίσης στους κινδύνους συμπεριλαμβάνει και την πολιτική αβεβαιότητα που, όπως σημειώνει, μπορεί να αυξηθεί ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
 
Επίσης η έκθεση στέκεται σε δύο σημαντικά στοιχεία: τις τράπεζες αλλά και τη δυνατότητα καλυμμένων ομολογιακών εκδόσεων μέσω των οποίων, εκτιμά, θα επιχειρήσουν μεγάλες εταιρείες και τράπεζες το 2015 να αντλήσουν ρευστό απ' την αγορά.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης