ΕΚΤ: Η αύξηση του πληθωρισμού θα μειώσει τα επιτόκια για τους δανειολήπτες

ΕΚΤ: Η αύξηση του πληθωρισμού θα μειώσει τα επιτόκια για τους δανειολήπτες

Εάν δεν συμβεί αυτό, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενεργήσει

ΕΚΤ: Η αύξηση του πληθωρισμού θα μειώσει τα επιτόκια για τους δανειολήπτες
Τα πραγματικά επιτόκια για τους δανειολήπτες αναμένεται ότι θα μειώνονται με την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ.

Συγκεκριμένα, η πολιτική επιτοκίων που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια (σ.σ.: μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) για τους δανειζόμενους πρέπει να μειώνονται καθώς θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κ. Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενεργήσει εάν δεν συμβεί αυτό.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξάνεται προς το 2% στο χρονικό ορίζοντα των προβλέψεών μας (σ.σ.: έως το 2016)», αναφέρεται στο γραπτό κείμενο ομιλίας του κ. Κερέ στο Παρίσι, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια για τους δανειολήπτες θα μειώνονται καθώς θα αυξάνεται ο πληθωρισμός. Και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, εάν δεν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο».

Κλείσιμο
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένει ότι ο έλεγχος της ευρωστίας των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε διορθωτικά μέτρα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. «Κοιτάζοντας στο μέλλον, αναμένω ότι η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα θα επιταχύνει την ανάπτυξη εναλλακτικής χρηματοδότησης από την κεφαλαιαγορά, ιδιαίτερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας: «Ήδη, βλέπουμε αυτό να πραγματοποιείται σε κάποιους τομείς - για παράδειγμα, το σχέδιο των "μικρών ομολόγων" (mini bonds) στην Ιταλία - και μέσα από πρωτοβουλίες, που στηρίζει η ΕΚΤ, για να αναζωογονήσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία (ABS markets)».

Ο κ. Κερέ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης (SRM) των τραπεζών στην Ευρώπη. «Εάν αποτύχουμε να συστήσουμε το SRM και το SRF (το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης), η εκκαθάριση των τραπεζών θα παραμείνει εθνική υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευθυγράμμιση των αρμοδιοτήτων και την εδραίωση του δεσμού μεταξύ των τραπεζών και των κρατών», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης