ΟΟΣΑ: Ζητά καλύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ

ΟΟΣΑ: Ζητά καλύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να είναι «σημαντικά περισσότερα» σε σχέση με όσα έχουν ήδη καταγραφεί - Μικρότερη πρόοδο των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων στις πλεονασματικές χώρες της ΕΕ διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Ζητά καλύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ
Το βασικό συμπέρασμα από την ημερίδα με θέμα «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι – Πολιτικές για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου είναι πως απαιτείται καλύτερος συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Όπως αναφέρει το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique «η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ έχει γίνει κύριο θέμα για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συντονιστούν καλύτερα».
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τους συναδέλφους του να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως έγινε για την τραπεζική ένωση. Ως προς την αγορά υπηρεσιών, ο ίδιος υποστήριξε ότι η εισαγωγή κοινών προτύπων για ορισμένα επαγγέλματα που προστατεύονται ιδιαίτερα είναι «δύσκολη» λόγω των «συμφερόντων» που προσκόπτουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα αναμενόμενη από τις μη περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. «Υπήρξε μικρότερη πρόοδος των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων στις πλεονασματικές χώρες», σημείωσε ο ίδιος παρουσιάζοντας τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη ζώνη του ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν υλοποιηθεί, τα μεγαλύτερα κέρδη θα προέρχονταν από τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά περίπου 17%, καθώς και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τον περιορισμό των εμποδίων εισόδου στην αγορά, την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των δημοσίων επιχειρήσεων.
 
Ο ΟΟΣΑ εργάζεται ιδιαίτερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να είναι «σημαντικά περισσότερα» σε σχέση με όσα έχουν ήδη καταγραφεί. Μετά τα μειονεκτήματα που διαπιστώθηκαν κατά τις τελευταίες δύο διαδικασίες ελέγχου αντοχής των τραπεζών, ο Γκουρία θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνει φέτος μια «αντικειμενική, συνεπής και διαφανής αξιολόγηση» των ισολογισμών τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης