Αυτή είναι η ατζέντα του σημερινού Eurogroup: Τι θα συζητηθεί

Αυτή είναι η ατζέντα του σημερινού Eurogroup: Τι θα συζητηθεί

Κύριο θέμα θα είναι η τραπεζική ένωση και συγκεκριμένα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης και Εποπτείας

Αυτή είναι η ατζέντα του σημερινού Eurogroup: Τι θα συζητηθεί
Γεμάτο αναμένεται να είναι το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σήμερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η τραπεζική ένωση και συγκεκριμένα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης και Εποπτείας.

Κλείσιμο
Μετά την άφιξη των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες θα υπάρξει μια γενική ενημέρωση στα μέλη του Eurogroup πάνω στην κατάσταση του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και συζήτηση για τη μέθοδο ολοκλήρωσής του το συντομότερο δυνατό, πριν την κατάλυση του σώματος της Ευρωβουλής για τη διενέργεια των εκλογών. 

Μαζί με τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, που τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο, ο μηχανισμός εξυγίανσης θα αποτελέσει τη ραχοκοκκαλιά της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, διασφαλίζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Το Δεκέμβριο το Συμβούλιο αποφάσισε τη γενική προσέγγιση για την εφαρμογή του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και δεσμεύτηκε να συζητήσει τη διακυβερνητική συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης και τα εκκρεμή ζητήματά του.

Το Ταμείο Εξυγίανσης θα χρηματοδοτείται με τραπεζικές εισφορές σε κρατικό επίπεδο και σε διάρκεια δέκα ετών, η συλλογικότητα μεταξύ μελών στην κατανομή εισφορών θα αυξηθεί. Βάση των τωρινών πλάνων του Συμβουλίου, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης θα τεθεί σε εφαρμογή την 1 Ιανουαρίου 2015 και οι πλήρης λειτουργίες του το 2016.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης θα καλύπτει όλες τις τράπεζες των κρατών-μελών που συμμετέχουν. Η επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της εξυγίανσης των διασυνοριακών τραπεζών και των τραπεζών που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ μια εθνική επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τις υπόλοιπες τράπεζες σε εθνικό επίπεδο.

Η εθνική επιτροπή θα έχει καθήκον να εκτελεί εξυγίανση στις προβληματικές τράπεζες κατόπιν εντολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Εθνικής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η τελευταία θα έχει το δικαίωμα να παρακάμψει την πρώτη.

Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας

Με την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, η ΕΚΤ θα έχει πλήρη εικόνα και επίβλεψη σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει μια περιεκτική εκτίμηση της υγείας και γενικής κατάστασης των τραπεζών που θα επιβλέπει και στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκίνησε τους ελέγχους της.

Η επιτροπή εποπτείας της ΕΚΤ θα αποτελείται από τον πρόεδρο (τη Γαλλίδα Ντανιέλ Νουά), τον αντιπρόεδρο (τη Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ από τη Γερμανία) και τέσσερις αντιπροσώπους από την ΕΚΤ και εκπροσώπους από κάθε κράτος-μέλος.

Σε έκθεσή της, η ΕΚΤ αναλύει την πρόοδο στην εκτέλεση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.
Το μοντέλο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα εκδοθεί λεπτομερής οδηγία για τη λειτουργία του από την ΕΚΤ μέχρι τις 4 Μαΐου.

Μεγάλης σημασίας για το σχέδιο του μηχανισμού είναι οι κοινές ομάδες εποπτείας, που καθήκον τους θα είναι η ανάλυση των δεικτών των 130 τραπεζών που έχουν χαρακτηριστεί “σημαντικές” για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Τομέα.

Η πλήρης ανάλυση της κατάστασης των τραπεζών εκδόθηκε τον Οκτώβριο και ακολούθησαν συναντήσεις με τους διευθυντές από 124 τράπεζες.

Μια αρχική “χαρτογράφηση” του ολικού τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει. Ο κατάλογος αυτός θα έχει όλες τις τραπεζικές οντότητες υπό επίβλεψη, περιλαμβανομένων και όλων των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων.

Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη 2014

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την Επισκόπηση για την Ανάπτυξη που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επισκόπηση αναλύει την αναγκαία δράση των κρατών-μελών για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η επισκόπηση αυτή θα αποτελέσει την αρχή του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την επίβλεψη των οικονομικών, εργασιακών και δημοσιονομικών δεικτών των κρατών, για μια περίοδο έξι μηνών.

Η συνεχής ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι το κύριο στοίχημα της Επιτροπής και η φετινή επισκόπηση επιβεβαιώνει το 2014 ως χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη, καθώς τα κράτη-μέλη εκτελούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η επισκόπηση έχει θέσει τις εξής πέντε προτεραιότητές:

- Εναλλαγή της δημοσιονομικής εξυγίανσης των κρατών σε μια πιο φιλική στην ανάπτυξη
- Αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού στην πραγματική οικονομία
- Προώθηση ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας
- Αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αντίκτυπου της
- Εκσυγχρόνιση της δημόσιας διαχείρισης

Πηγές αναφέρουν πως το Συμβούλιο θα συμφωνήσει με τις προτεραιότητές της Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί πως παρ' όλες τις εκκλήσεις για ενδυνάμωση της ανάπτυξης η ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ασθενέστατη και η “κληρονομιά” της κρίσης, η ανεργία παραμένει στα ύψη σε πολλά κράτη-μέλη, αποτελώντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Μακροοικονομικές ανισορροπίες και άλλα θέματα

Εκτενής συζήτηση θα γίνει στις μακροοικονομικές ανισορροπίες που εμφανίζονται στα οικονομικά των μελών. Η έκθεση της Επιτροπής πάνω στα μακροοικονομικά ζητήματα εστιάζει στις εξής προβληματικές περιοχές:

Εξωτερικές ανισορροπίες και έλλειψη ανταγωνιστικότητας -έλλειμμα τρέχοντος λογαριασμού, διεθνής επενδυτική θέση, ονομαστικό κόστος εργασίας και διεθνής ισοτιμία συναλλάγματος
Εσωτερικές ανισορροπίες-χρέος του ιδιωτικού τομέα, ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα, τιμές κατοικίας, ανεργία...

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως η έκθεση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, καθώς είναι είδη υπό καθεστώς αυξημένης επίβλεψης, βάσει του προγράμματός τους.

Προετοιμασία θα γίνει επίσης για τη Σύνοδο των G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου. Το Συμβούλιο θα εξετάσει τα σημεία που μπορούν να συγχρονίσουν τις θέσεις τους, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τη φωνή τους.

Η σύνοδος θα καλύψει την παγκόσμια οικονομία, επένδυση και υποδομές, οικονομική ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ και τη φορολόγηση του χρηματιστηριακού τομέα.

Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και τυχόν αλλαγή του. Θα υπάρξουν όμως και αποφάσεις για το γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015, που θα υιοθετήσει σαν αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Μεγάλη «κόντρα» είχε δημιουργηθεί για τον 6ετή προϋπολογισμό της Ένωσης το 2013 (2014-2020), καθώς για πρώτη φορά, εν όψει της οικονομικής κρίσης, έπειτα από σύσταση κρατών-μελών, ο προϋπολογισμός μειώθηκε.

Η Επιτροπή θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή το νέο προϋπολογισμό και να ελαχιστοποιήσει τα πρόσθετα κόστη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης