Μ. Λογοθέτης: Πώς ναυάγησε το ελληνικό «Four Seasons»
Η οικονομική κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Εχει ονοματεπώνυμο. Και κάθε τόσο πληροφορούμαστε κάποιο μεγάλο όνομα που σηκώνει τα χέρια και αδυνατεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες και τα σχέδιά του. Αλλη μία τέτοια περίπτωση είναι το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας υψηλών προδιαγραφών στην Κρήτη από Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος πριν από την κρίση θεωρούνταν ένας από τους πλέον δραστήριους επιχειρηματίες.
Πρόκειται για τον όμιλο επενδύσεων Libra, δη
Η οικονομική κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Εχει ονοματεπώνυμο. Και κάθε τόσο πληροφορούμαστε κάποιο μεγάλο όνομα που σηκώνει τα χέρια και αδυνατεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες και τα σχέδιά του. Αλλη μία τέτοια περίπτωση είναι το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας υψηλών προδιαγραφών στην Κρήτη από Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος πριν από την κρίση θεωρούνταν ένας από τους πλέον δραστήριους επιχειρηματίες.
Πρόκειται για τον όμιλο επενδύσεων Libra, δημιούργημα του Ελληνα εφοπλιστή κ. Μιχάλη Λογοθέτη, με 30 θυγατρικές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο όμιλος ήταν ακόμη ένα μεγάλο θύμα της οικονομικής κρίσης - τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ασφυξίας του έγιναν ορατά αμέσως μετά το ξέσπασμά της. Αποτέλεσμα, επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 δισ. εκατ. ευρώ, που είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα, να παγώσουν σε μεγάλο βαθμό και να κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά. Μεταξύ αυτών και το ξενοδοχείο «Four Seasons», το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί στην Ελούντα της Κρήτης, ένα πλάνο που είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία με πανηγυρικό τρόπο.
Το project Ελούντα - «Four Seasons Hotel»
Πριν από την κρίση οι υπεύθυνοι, φοβούμενοι μήπως χάσουν την ευκαιρία, υπέγραψαν δεσμευτικό συμβολαιογραφικό προσύμφωνο αγοράς ενός μεγάλου οικοπέδου 153 στρεμμάτων στην Ελούντα για την κατασκευή του υπερπολυτελούς «Four Seasons Hotel». Συνολικά, για την αγορά αυτή θα χρειάζονταν 14 εκατ. ευρώ, ενώ στο προσύμφωνο είχαν ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή περίπου 500.000 ευρώ, με τη δέσμευση ότι το αργότερο σε έξι μήνες θα προχωρούσε η καταβολή ολόκληρου του τιμήματος και η εξαγορά του οικοπέδου.
Ηρθε, όμως, η οικονομική κρίση και τα σχέδια του ομίλου άλλαξαν. Σύμφωνα με τους πωλητές του οικοπέδου, ο όμιλος Λογοθέτη, που δεν εφάρμοσε το προσύμφωνο, προσπαθεί σήμερα να βρει τρόπο απεμπλοκής από την αγορά, ενταφιάζοντας παράλληλα τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του πολυτελούς ξενοδοχείου. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον στα δικαστήρια.
Ποιος είναι ο όμιλος Libra
Η σύλληψη της ιδέας του επενδυτικού ομίλου Libra από τον Ελληνα εφοπλιστή κ. Μιχάλη Λογοθέτη έγινε πριν από 30 και πλέον χρόνια. Επειτα από κάποιο διάστημα ο διορατικός επιχειρηματίας αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει ώθηση στους επιχειρηματικούς του σχεδιασμούς για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κολοσσού.
Ετσι, προχώρησε σε πώληση στόλου 55 πλοίων και ενίσχυσε με τα κεφάλαια που εισέπραξε τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς του. Σήμερα, τη διεύθυνση του ομίλου έχουν οι δύο γιοι του Γιώργος και Κωνσταντίνος, 34 και 29 χρόνων αντίστοιχα, για τους οποίους λέει χαϊδευτικά: «Είναι τα δικά μου golden boys».
Ο Γιώργος, όντας ο μεγαλύτερος, έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα το 1993, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στη μικρή τότε ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του με την ονομασία «Lomar», η οποία είχε στην κατοχή της μόλις τρία πλοία.
Το 1995 ανέλαβε την πλήρη διαχείριση της «Lomar». Με τη βοήθεια του αδελφού του, από το 2000 κατάφερε να την... απογειώσει (φτάνοντας τον στόλο της στα 55 πλοία). Μετά την πώληση των πλοίων τα δύο αδέλφια πήραν «μεταγραφή» σε ηγετικές θέσεις στον επενδυτικό όμιλο.
Ο όμιλος έχει δύο έδρες. Η μία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, υπό την εποπτεία του κ. Γιώργου Λογοθέτη και η άλλη στο Λονδίνο, υπό την καθοδήγηση του κ. Κωνσταντίνου Λογοθέτη. Το Libra Group με τις 30 θυγατρικές του δραστηριοποιείται σε τρεις ηπείρους του πλανήτη -ΗΠΑ, Αργεντινή, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Σκοτία, Ελλάδα, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ κ.ά.- και σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς: από τις κατασκευές, το real estate, την υγεία και την ενέργεια έως την ενοικίαση αεροπλάνων.
«First Mediterranean Investments», η θυγατρική στην Ελλάδα
Η θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα φέρει το όνομα «First Mediterranean Investments» (FMI) και αποτελεί την επικεφαλής ενός ομίλου εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνονται οι «Mayfair Land and Development» (κατασκευαστική), «Regency Real Estate» (μεσιτική), «Greece Sotheby’s» (μεσιτική), «Euroenergy» (ενεργειακή) και «Grace Hotels» (αλυσίδα ξενοδοχειακών μονάδων).
Η FMI, εκμεταλλευόμενη την παρουσία της μητρικής Libra στο χρηματιστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας, προσέφευγε για τις επενδύσεις της στη δευτερογενή χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, απ’ όπου και επεδίωκε την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των μεγαλεπήβολων επενδυτικών σχεδίων της. Σε περιπτώσεις όπου η επένδυση απαιτούσε την αγορά οικοπέδων, η εταιρεία συνήθως προχωρούσε στη δέσμευση των εκτάσεων με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο και ολοκλήρωνε την εξαγορά μετά την εξεύρεση των επενδυτών.
Αυτό φαίνεται ότι έπραξε σε τρεις μεγάλες επενδύσεις που προετοίμαζε στην Ελλάδα. Η κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος είχε ως συνέπεια την αδυναμία του ομίλου να αντλήσει τα κεφάλαια που του ήταν απαραίτητα για την υλοποίηση των σχεδιασμών του.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί πραγματική απώλεια για την ελληνική οικονομία, που στερεί από τη χώρα μας μεγάλες επενδύσεις, ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ, στο άμεσο μέλλον. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο όμιλος απευθυνόταν σε παραπάνω από δέκα χώρες στον κόσμο, γίνεται εμφανές το μέγεθος του πλήγματος που υπέστη.
H κλινική που θα γινόταν …μεζονέτες
Το λαϊκό ελληνικό άσμα «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» προσπάθησε να αποφύγει ο όμιλος FMI στο αντίστοιχο με αυτό του «Four Seasons» προσύμφωνο για την εξαγορά μεγάλου οικοπέδου στην Κηφισιά, στο οποίο ήταν εγκατεστημένη η κλινική Σινούρη, ζητώντας προτού το εγκαταλείψει να εξασφαλίσει άδεια κατεδάφισής της.
Το τίμημα της εξαγοράς προσέγγιζε τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ στους σχεδιασμούς της εταιρείας ήταν η κατασκευή υπερπολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, οι οποίες βέβαια θα πωλούνταν στη συνέχεια σε πολύ υψηλές τιμές. Τελικώς η επένδυση εγκαταλείφθηκε και οι ιδιοκτήτες της κλινικής, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από την FMI, προχώρησαν σε πώληση της ιδιοκτησίας τους σε άλλον ενδιαφερόμενο. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Τρίτη επένδυση: εξοχικά στην Πάρο
Η τρίτη γνωστή μεγάλη επένδυση της FMI στην Ελλάδα θα γινόταν στην Πάρο. Ακολουθώντας εκ νέου τη μέθοδο συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, είχαν δεσμεύσει για εξαγορά, εντός ολίγων μηνών, ένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού. Η επένδυση προέβλεπε τη μεταμόρφωση της ξενοδοχειακής έκτασης σε μικρές εξοχικές κατοικίες, γύρω στα 60 τ.μ. έκαστη. Ωστόσο το γνωστό σκηνικό επαναλήφθηκε και σε αυτή την περίπτωση - με τη μη ολοκλήρωση της εξαγοράς του ξενοδοχείου.
Project σε Τζια - Κεφαλλονιά, κατοικίες τύπου Τοσκάνης στην Κέρκυρα
Το φως της δημοσιότητας έχουν δει πολλά ακόμα σχέδια του ομίλου Λογοθέτη, μεταξύ των οποίων η δημιουργία εξοχικών κατοικιών 100 τ.μ. σε Τζια και Κεφαλλονιά καθώς και η κατασκευή κατοικιών τύπου Τοσκάνης στην Κέρκυρα. Η FMI έχει ήδη κατασκευάσει μια σειρά μικρών πολυτελών ξενοδοχείων με την ονομασία «Grace» στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και στόχευε σε κατασκευή αντίστοιχων ξενοδοχείων σε Τζια, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Χαλκιδική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr