Επιμένει σε νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ

Επιμένει σε νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ

"Βλέπει" περαιτέρω μείωση μισθών 7% φέτος και 1,5% το 2014 για να επιτευχθούν οι στόχοι
- Προβλέπει ύφεση 4,5% την τρέχουσα χρονιά και οριακή ανάπτυξη 0,6% το 2014

Επιμένει σε νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ
Όχι μία αλλά δύο παρεμβάσεις περιμένει απ' τους Ευρωπαίους το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει απ' την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το Ταμείο σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί να μειωθεί το ελληνικό χρέος πολύ κάτω απ' το 110% του ΑΕΠ ως το 2022 και να συνδράμουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας υπό το πρόγραμμα προσαρμογής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεσή του το Ταμρίο κρίνει τελικώς πως μία κίνηση από τους Ευρωπαίους θα γίνει τελικά, αφού το βασικό σενάριο της έκθεσης βγάζει το χρέος στο 113,6% του ΑΕΠ το 2022!

Ειδικότερα στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το Ταμείο σημειώνει πως σύμφωνα με το ίδιο το πρόγραμμα το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ, έπειτα από τον προσδιορισμό μέτρων για τη μείωση του κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες που θα καθοριστούν τη διετία 2014 - 15.

Ωστόσο για ακόμα μία φορά ο Ποουλ Τόμσεν κρούει καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την πρόβλεψη της δυναμικής τους χρέους είναι μία πιθανή μικρότερη - των προβλέψεων - ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και οι αστοχίες στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ενδεικτικά, εάν δεν επιτυγχάνεται αύξηση του πρωτογενές πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια και απλά μένει στο μηδέν τότε το χρέος θα φθάσει το 148% του ΑΕΠ το 2020 και θα συνεχίσει να αυξάνει.
Κλείσιμο

Εάν πάλι το ονομαστικό ΑΕΠ είναι κατά μ.ο. 1 ποσοστιαία μονάδα μικρότερο απ' τη μέση πρόβλεψη για ετήσια αύξηση 4%, τότε το χρέος θα φθάσει το 134% το 2020.

Εάν υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις μόλις 11 δισ ευρώ ως το 2020, δηλαδή οι μισές απ' όσες υπολογίζει το ΔΝΤ τότε το χρέος θα φθάσει κάπου στο 128% του ΑΕΠ.

Εάν πάλι αυξηθούν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια των δανείων του EFSF τότε το χρέος θα φθάσει το 128% του ΑΕΠ το 2020.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό δημόσιο χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί σταδιακά λόγω της βελτίωσης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση στην επίσημη χρηματοδότηση σε χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο και εδώ κρύβονται, σύμφωνα με το Ταμείο, αρκετοί κίνδυνοι, όπως η καθυστέρηση στις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιβραδύνουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο εκτροχιασμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου αποπληθωρισμός.

ΔΝΤ: Τα λεφτά του προγράμματος φθάνουν ως τον Ιούλιο του 2014
Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο ως τον Ιούλιο του 2014. Γι αυτό θα πρέπει να εξακριβωθούν οι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού  έως την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διατηρηθεί το πρόγραμμα πλήρως χρηματοδοτούμενο σε βάθος 12μήνου.

Ήδη το Eurogroup έχει ξεκινήσει συζητήσεις για το πως θα καλυφθεί το κενό.η έκθεση υπογραμμίζει εκ νέου τη δέσμευση των Ευρωπαίων να παρέχουν οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη χρειαστεί προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

ΔΝΤ: Περαιτέρω μείωση μισθών για να επιτευχθούν οι στόχοι
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης θα πρέπει να μειωθούν και άλλοι οι μισθοί και τα ημερομίσθια σημειώνει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ διατηρεί - με αρκετούς αστερίσκους ωστόσο - την πρόβλεψη για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάπτυξη 0,6% το 2014 κυρίως λόγω της τόνωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων χάρη στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ωστόσο εκτιμά ότι η κατανάλωση, ιδιωτική και δημόσια, θα συνεχίσει να υποχωρεί σημαντικά κυρίως λόγω της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Μάλιστα για να επιτευχθεί η παραπάνω πρόβλεψη για το ΑΕΠ, το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014 προκειμένου η συνολική μείωση απ' το 2010 ως το 2014 να φθάσει το 20%. Για το 2015 θέλει οι μισθοί να παραμείνουν στάσιμοι και από το 2016 να υπάρξει μία μικρή αύξηση γύρω στο 2%.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ωστόσο ότι οι κίνδυνοι γι αυτές του τις προβλέψεις είναι πολύ μεγάλοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαιτήσει προσαρμογή των μέτρων στην περίπτωση που υπάρξει εκτροχιασμός.

Και κυρίως στον τομέα της παραγωγικότητας, αφού υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η προς τα κάτω προσαρμογή των μισθών, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 10% στην ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα. Οποιαδήποτε αστοχία "θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ταχύτητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στο δυνητικό ΑΕΠ", σημειώνει η έκθεση.

Επίσης αναγνωρίζει ότι στις προβλέψεις της για την ανάκαμψη υπάρχει και ο μεγάλος κίνδυνος των χρέους, ιδιωτικού και δημοσίου. Σε ότι αφορά τα χρέη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα επικίνδυνα", αφού μπορεί να επισπεύσουν την προσαρμογή, έχοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο -απ' αυτό των προβλέψεων- στη ζήτηση και εν τέλει την οικονομική ανάπτυξη. Το ίδιο όμως μπορεί να προκαλέσει και το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το Ταμείο.

Το ΔΝΤ φοβάται επίσης την πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκληθεί στη χώρα εξαιτίας κυρίως της κοινωνικής πίεσης και της μεγάλης ανεργίας. Επιπλέον απαιτούνται επιπλέον φιλόδοξες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής ούτως ώστε να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για κοινωνική ένταση και πολιτική αντίσταση, γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Ο τέταρτος κίνδυνος για τις προοπτικές της Ελλάδας είναι εξωγενής και αφορά την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει το ΔΝΤ. Ε΄λαν συνεχιστεί η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τότε αυτό θα πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές και εν τέλει την ανάπτυξη, προειδοποιεί το Ταμείο. Μία πρώιμη έξοδος απ' τη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης των αναπτυγμένων οικονομιών θα δημιουργούσε πιο δυσχερείς χρηματοδοτικές συνθήκες για την Ελλάδα.

ΔΝΤ: Προς απόλυση η πλειοψηφία των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα
Προς απόλυση οδεύουν οι περισσότεροι υπάλληλοι που θα βγουν φέτος σε διαθεσιμότητα αποκαλύπτει η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι το 80% με 90% των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσμότητα στο α' κύμα θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις.

"Η κυβέρνηση συμφώνησε με καθυστέρηση ενός τριμήνου να τεθούν 12.500 εργαζόμενοι σε καθεστώς κινητικότητας και συνολικά 25.000 ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης δεσμεύθηκαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο 4.000 υπαλλήλους.... απ' αυτούς ένας σημαντικός αριθμός (2.000) θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΔΝΤ






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης