Στουρνάρας: Η κόπωση των βουλευτών κίνδυνος για τις μεταρρυθμίσεις

-Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει -Προτεραιότητα  η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 -Αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα καλυφθεί από μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό κατά την περίοδο 2015-2016, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία, κατά τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σε σημερινή του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο καθησυχαστικός και αισιόδοξος.

Σημειώνει μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα διευκολυνθούν το Φθινόπωρο, κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι στην περίπτωση που υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα καλυφθεί από μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός και όχι οικονομικός και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών, λέει ο κ. Στουρνάρας.

«Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Προτεραιότητα, πάντως, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι τα έσοδα από αυτόν τον τομέα κατά τον μήνα Μάιο, ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ έκανε λόγο για μια ισχυρή τουριστική σεζόν που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση. 

Έκθεση Κομισιόν: Πρόοδος, αλλά με καθυστερήσεις

Με βάση την έκθεση της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014

Την ίδια ώρα, στα 1,6 δισ. ευρώ για το 2013 από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως μειώνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο η Τρόικα ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.

Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο κάλυψής του από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

Ακόμη, σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικές δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει, ενώ προειδοποιεί πως σημαντικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις κυρίως στον τομέα της Υγείας απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διετία 2013 – 2014.

Βάσει της έκθεσης, οι προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αναμόρφωση του αναποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισής τους.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων εσόδων.
 
«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζονται, ωστόσο διαπιστώνονται ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρεται, ακόμη, στην παρούσα έκθεση.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Dimitris

Respect

ΚΟΨΕ ΦΑΤΣΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το τί έχει πετύχει ο κ. Στουρνάρας φαίνεται από τα μάτια του. ΚΑΡΦΙ ΑΣΣΟΣ στο στοίχημα.

Geo

Τι κόπωση ρε μήπως έσκαβαν τα παλληκάρια;;;;;

Οικονομικός

Ο Στουρνάρας σας φταίει οταν το κράτος χάλαγε και μοίραζε πολυ περισσοτερα από όσα εισέπρατε ? Το ίδιο έκαναν και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Χαλαγαν περισσότερα από όσα είχαν καλύπτοντας με δανεικά το όνειρο για καλύτερο/μεγαλύτερο σπίτι, πολλά και μεγαλα αυτοκίνητα, ακριβές διακοπές, ταξίδια και ακριβά εστιατόρια. ΚΚΕ σας χρειάζεται να σας σκίσει στην δίαιτα!!!

Zero Hour

Αντε τωρα πες μας και για τα δεκάδες Σκάνδαλα δισεκατομμυρίων, για τις μίζες σε εξοπλιστικά, δημόσια εργα φαρμακευτικές, ιδιωτικά καναλια, για το πως κάνανε φτερά τα λεφτα απο τα ταμία με χρηματιστήριο και ομόλογα...και και και... να χουμε σελίδες να γράφουμε...Κι όσο για τον Στουρνάρα δεν ξεφύτρωσε, ρώτα τον Σιμίτι να σου πεί... Και πές μας τώρα πόσοι πολιτικοί είναι στην φυλακή... Πόσοι ? 2 ναι... Η Καραμέλα με ότι ξοδεύαμε περισσότερα απο ότι παράγαμε έλιωσε... Τρισεκατομμύρια έφαγαν οι πολιτικοί με τους επιχειρηματίες που τους στήριζαν και τους τραπεζίτες...αυτά πληρώνουμε !!!!

cia

«Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος». Ενω εσύ ημίθεε ΓΙΑΝΝΑΚΗ που δεν είσαι στο μεσοχαμηλό επίπεδο των κοινών θνητών βουλευτών και ανθρώπων γενικότερα είσαι cool... Εσύ μαέστρο ΓΙΑΝΝΑΚΗ δεν κουράζεσαι γιατί η μπακέτα σου είναι μαγική και απλά διευθύνεις μαεστρικά τους άπειρους μουσικούς... Δεν κουράζεσαι, δεν κάνεις λάθη, γνωρίζεις τα πάντα Γιάννακα! Συνέχισε Γιάννη διότι οι φήμες ότι κάποιοι δεν θα σου εμπιστεύονταν ούτε τα σκουπίδια τους κρίνονται ανυπόστατες.

o totos

ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!

Ξ

Ο Στουρναρας κυβερνα 12 μηνες. Περσι τον Ιουλη η υφεση ετρεχε με 6,7% αντι 4% φετος τον Ιουλιο. Το ελλειμμα ητο -2,5% εναντι μικρου πλεονασματος σημερα και το ισοζυγιο πληρωμών στο ιστορικο χαμηλο -1%. Ειναι θαυμα που μαζεψε στο εξαμηνο 21,1 δις φορους το εξαμηνο αντι 22 δις του στοχου. Περσυ δεν υπηρχαν τραπεζες ενω σημερα με 170 δις καταθεσεις ειναι ασφαλεις, με τα κοκκινα στεγαστικα να εχουν σταθεροποιηθει στο 22% (επιχειρηματικα, καταναλωτικα οχι). Η Ανεργια μαλλον δε θα ξεπερασει το 27,5% (αλλά δεν προβλεπεται και πτωση). Ο Στουρναρας δεν εχει συμφερον να λεει ψεμματα διοτι δεν εχει πελατες ψηφοφορους και ξερει οτι το ψεμμα εχει κοντα ποδαρια. Ο Στουρναρας επιδιωκει να προσελθει στις φθινοπωρινες διαπραγματευσεις για τη διευθετηση του χρεους (και τη μοιρα μας μεχρι το 2020) εξοπλισμενος με ατου. Δηλ οτι το δημοσιο της ελλαδος εχει γινει ελβετικο, σιγκαπουριανο, λιτο κι αποτελεσματικο. Και η οικονομια ειναι απελευθερωμενη απο αγκυλωσεις οπως σε ιρλανδια, Ν.κορεα κλπ (βεβαια υπαρχει υψηλ φορολογια και ελλειψη πιστωσεων). Η παρτιδα για την Ελλαδα σωζεται. Η καταρρευση απομακρυνεται. Το πως θα επανελθει η αναπτυξη και η ευημερια, ειναι άλλο καπελο. Παντως οχι με το παλιο μοντελο, καθως η χωρα πτωχευσε και οι αγορες ειναι κλειστες. Ουτε βεβαια με κρατικίστικη αριστερα τυπου συριζα που στην ΕΕ πιανει 6%.

πολιτικά άστεγος

Σε ποια χώρα συμβαίνουν αυτά που περιγράφεις??

Αμερικανος

Εισαι πολυ σωστος φιλε.

Makis

Εσυ πρεπει να εισαι συγγενης του η κανας μπατζανακης του... Τι ωραια νουμερα που λες! Στην γειτονεια μου οντως η υφεση επεσε στο 4 % (ετσι δεν λες?) εχουμε λιγουλακι περισσοτερους ανεργους αλλα ρε παιδι μου τι σημασια εχουν μπροστα στα νουμερα σου? Επισης οι εργαζομενοι στον ιδιωτικο τομεα (5 ειναι) πληρωνονται στη χαση και την φεξη αλλα με 4% υφεση ποιος τα χεζει αυτα! Οι δημοσιοι υπαληλοι (4) εχασαν αρκετα χρηματα απο τον μισθο που επαιρναν παλαιοτερα και κανεις δεν τους λογαριαζει αυτους γιατι ειπαμε η υφεση ειναι στο 4%! οι συνταξιουχοι (ειναι αρκετοι και δεν ξερω κιολας ποσοι ειναι) συνεχεια στην γκρινια ειναι αλλα πιστευω αυτους δεν τους επηρεασε η τεσσαρα υφεση γιατι ολο στο ΚΑΠΗ τους βλεπω! Εν κατακλειδι φιλε μου παρα το 4% υφεσης που εχουμε και του πρωτογφανους πλεονασματος κοντρα στις αντιξοες συνθηκες πιστευω πως εχεις 100% προβλημα και πρεπει να σε δει γιατρος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕ ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.......ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ .ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ 30%.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΦΟΥ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΕ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 85% ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΘΑ ΕΥΗΜΗΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ ..ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ....Ε ΡΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΤΛ

ΒΑΡΕΘΗΚΑ!

εδω και 2 χρονια ολο τελευταια μετρα παιρνουμε και ολο φως στο τουνελ υπαρχει και ολο λιγο υπομονη και λιγο υπομονη! ξεπαστρεψατε μια ολοκληρη γενια, την γενια μου και συνεχιζετε απτοητοι. αισχος!

Jim

Σωστός ο κ. Στουρνάρας, εκτελεί τις εντολές της τρόικας δίχως πολιτικούς συναισθηματισμούς και στέλνει τον λαό στον Καιάδα (για το καλό μας!!!). Πάντοτε στην ιστορία υπήρχαν οι "σώφρονες δημογέροντες" (με γεμάτα πορτοφόλια) που συνιστούσαν υπακουή και υποταγή στους ραγιάδες. Εθνική Αντίσταση στους δεινάστες και στα φερέφωνά τους.

dim

y.g.no3 και διάβαζα χθες εδώ : ''Οι Έλληνες δεν έχουν όραμα, πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά'' είπε η βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών,Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Να κάνουμε ένα γκάλοπ να δούμε ποίος το πιστεύει αυτό ? απ ... συγνώμη : ο κος στουρνάρας πιστεύει ότι είναι πολιτικό το πρόβλημα όχι οικονομικό ... γιατί το οικονομικό το έχουμε λύσει .... sorry το ξέχασα ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

BN-VQ01

Οι επενδυτές που έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση τις αποδόσεις, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί από τα υψηλά 7ετίας, κατά τέσσερις μονάδες βάση στο 2,92%

70f1386789a9070d116786faeb30a8a8_XL

Στο «καναβάτσο» βρίσκονται τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με την εικόνα σε μετοχές και ομόλογα να παρουσιάζει σκηνικό διάλυσης αλλά και διχασμού - Μέχρι και +250% το ισπανικό 3ετές! - «Ξεπούλημα« και στην Ιταλία, σπεύδουν στα ασφαλή γερμανικά bunds οι επενδυτές

1
folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

3