Στουρνάρας: Η κόπωση των βουλευτών κίνδυνος για τις μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας: Η κόπωση των βουλευτών κίνδυνος για τις μεταρρυθμίσεις

-Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει -Προτεραιότητα  η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 -Αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα καλυφθεί από μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

“Καπέλο” 1.200 ευρώ στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Στουρνάρας: Η κόπωση των βουλευτών κίνδυνος για τις μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό κατά την περίοδο 2015-2016, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία, κατά τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σε σημερινή του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο καθησυχαστικός και αισιόδοξος.

Σημειώνει μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα διευκολυνθούν το Φθινόπωρο, κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα.

Κλείσιμο
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι στην περίπτωση που υπάρξει χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα καλυφθεί από μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός και όχι οικονομικός και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών, λέει ο κ. Στουρνάρας.

«Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Προτεραιότητα, πάντως, αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι τα έσοδα από αυτόν τον τομέα κατά τον μήνα Μάιο, ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ έκανε λόγο για μια ισχυρή τουριστική σεζόν που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση. 

Έκθεση Κομισιόν: Πρόοδος, αλλά με καθυστερήσεις

Με βάση την έκθεση της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014

Την ίδια ώρα, στα 1,6 δισ. ευρώ για το 2013 από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως μειώνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο η Τρόικα ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.

Το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. ευρώ υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο κάλυψής του από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση.

Ακόμη, σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαντικές δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει, ενώ προειδοποιεί πως σημαντικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις κυρίως στον τομέα της Υγείας απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διετία 2013 – 2014.

Βάσει της έκθεσης, οι προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αναμόρφωση του αναποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισής τους.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων εσόδων.
 
«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζονται, ωστόσο διαπιστώνονται ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις», αναφέρεται, ακόμη, στην παρούσα έκθεση.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης