Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014
Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014
«Δεν μπορώ να πω πως έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα. Ξέρω όμως πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο»
UPD:
9
ΣΧΟΛΙΑ
Στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός για να ξεπεράσει την Κρίση αλλά και στην πρωτόγνωρη ταχύτητα λήψης αποφάσεων τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τα ευρωπαϊκά όργανα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Ευρώ: Απολογισμός και Προοπτικές». Παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε διεξοδικά στα «τραγικά και μακροχρόνια προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.
«Η Ελλάδα, είναι η Ελλάδα μου»
«Δεν μπορώ να πως έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα. Ξέρω όμως πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ λίγο πριν εξαπολύσει μια «επίθεση φιλίας» στη χώρα μας. «Λυπούμαι πραγματικά ακόμα και σήμερα για τις χυδαίες επιθέσεις κατά της Ελλάδας από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένους πολιτικούς…Από όσο έχω καταλάβει χαίρω μιας κάποια εκτίμησης στην Ελλάδα, την Ελλάδα μου, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς ίσως επειδή υπερασπίστηκα τους Έλληνες φίλους απέναντι σε αυτές τις υπεροπτικές επιθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε πως δεν ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα.
Μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε πως ενώ πριν λίγα χρόνια πολλοί υποστήριζαν πως η Ελλάδα έπρεπε να βγει από την ευρωζώνη πλέον κανείς δεν μιλά για Grexit, κάτι στο οποίο τόνισε πως συνέβαλε και ο ίδιος και υποστήριξε πως η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2014. «Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα μπορεί και θα βγει νικήτρια από αυτήν τη δοκιμασία. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η ίδια η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ ο οποίος ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων κάλεσε τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν αλόγιστα σε αποκρατικοποιήσεις αλλά να κοιτάξουν το συμφέρον της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «Κασσάνδρες» των διεθνών αγορών, τους «γκουρού» των οικονομικών, οι οποίοι με τις διαρκείς τους εσφαλμένες προβλέψεις συνέβαλαν στην επιδείνωση της Κρίσης. «Στην αρχή μας έλεγαν πως η Κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία. Όταν την επηρέασε έλεγαν πως δεν θα επηρεάσει το χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης. Όταν τον επηρέασε είπαν πως δεν θα πλήξει την πραγματική οικονομία της Ε.Ε και όταν έγινε και αυτό απαίτησαν δημοσιονομική εξυγίανση. Ε, λοιπόν όταν έγινε και αυτό είπαν πως πρέπει να σταματήσει η δημοσιονομική εξυγίανση επειδή προκαλεί ύφεση» ανέφερε με το χαρακτηριστικό του γλαφυρό ύφος ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.
Μόνο μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη θα έχει μέλλον
Σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε πως η Ευρώπη είναι μια μικρή γηράσκουσα ήπειρος η οποία χάνει διαρκώς την οικονομική της επιρροή και πως ο μοναδικός τρόπος να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι η περαιτέρω ενοποίησή της. " Όσοι πιστεύουν πως τα κράτη- έθνη μπορούν να δώσουν τις λύσεις κάνουν λάθος. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με περισσότερη ευρωπαϊκή συνοχή" υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση που βρίσκουν αντιευρωπαϊκές, λαϊκίστικες και ακραίες απόψεις.
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος ουσιαστικά στο ζήτημα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές χώρες από μόνες τους είναι ανίκανες να αντιμετωπίζουν τον διεθνή ανταγωνισμό λέγοντας πως οι πολιτικοί ηγέτες στην Κίνα, τη Ρωσία και τον Καναδά δεν θεωρούν την Ισπανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία σημαντικές χώρες, καθώς ουσιαστικά δεν είναι, αλλά τις υπολογίζουν μόνο επειδή μιλούν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πρέπει να προχωρήσει περισσότερο την ενοποίησή της. «Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να υπάρξει ένας μόνιμος πρόεδρος του Eurogroup. Μπράβο! Εγώ το έλεγα από το 1991 και κανείς δεν με άκουγε. Τότε μάλιστα η Γερμανία διαφωνούσε με αυτήν την πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επισκέπτεται την Ελλάδα συνοδευόμενος από κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες του Λουξεμβούργου όπως τον Ρομπέρ Ντένεβαλτ της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων του Λουξεμβούργου, τον Πιερ Γκραμενιά Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, τον Γκάρι Κνάιπ πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και τον Κάρλο Τιλ αντιπρόεδρο του συνδέσμου τραπεζών του Μεγάλου Δουκάτου.
UPD:
9
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα