Hot μετοχές, μετά τον δύσκολο Ιανουάριο
Μετοχές αξίας ή μετοχές ανάπτυξης; Σ’ αυτό το ερώτημα σε διεθνές επίπεδο, οι αναλυτές προτείνουν τις δεύτερες, υποτιμώντας τις σταθερές μερισματικές αποδόσεις.
Οπως θα δούμε επίσης, από τα στοιχεία του Ιανουαρίου, στους χαμένους βρέθηκαν εταιρείες και από τις δυο κατηγορίες. Διότι η επιλογή της μιας ή της άλλης εταιρείας αφορά το προσωπικό επενδυτικό κριτήριο του καθενός και πώς αντιλαμβάνεται το ρίσκο.
Από στοιχεία της Πήγασος Χρηματιστηριακή για τον Ι
Μετοχές αξίας ή μετοχές ανάπτυξης; Σ’ αυτό το ερώτημα σε διεθνές επίπεδο, οι αναλυτές προτείνουν τις δεύτερες, υποτιμώντας τις σταθερές μερισματικές αποδόσεις.
Οπως θα δούμε επίσης, από τα στοιχεία του Ιανουαρίου, στους χαμένους βρέθηκαν εταιρείες και από τις δυο κατηγορίες. Διότι η επιλογή της μιας ή της άλλης εταιρείας αφορά το προσωπικό επενδυτικό κριτήριο του καθενός και πώς αντιλαμβάνεται το ρίσκο.
Από στοιχεία της Πήγασος Χρηματιστηριακή για τον Ιανουάριο του 2008, προκύπτει ότι οι μετοχές αξίας είτε δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πτώση είτε κατέγραψαν τις υψηλότερες απώλειες.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Asset Management (με εξέταση εταιρειών του δείκτη S&P 500) είναι πως όταν το P/E (δηλαδή το πόσες φορές η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών είναι μεγαλύτερη από τα κέρδη τους) μειώνεται σημαντικά, ύστερα η στατιστική δείχνει ότι η πενταετής απόδοση ξεπερνά το 70%.
Στο παρελθόν, όμως, έχει παρατηρηθεί ότι η πτώση του Ρ/Ε συνδέεται και με αρνητικές εξελίξεις στην εταιρεία. Η μετοχή φαίνεται μεν φθηνή (Ρ/Ε κάτω του 10), αλλά κάποια στιγμή αποδεικνύεται ότι η πτώση της μετοχής οφειλόταν σε πραγματικούς επιχειρηματικούς λόγους και όχι σε μια αρνητική χρηματιστηριακή αγορά. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο δείκτης P/Ε είναι ένα εργαλείο ανάλυσης, αλλά εξαρτάται για ποια εταιρεία μιλάμε διότι ακόμη και κεντρικά περίπτερα είναι καλύτερα από ορισμένα «σαπάκια» της Σοφοκλέους.
Ας δούμε, όμως, ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ εταιρειών ανάπτυξης και αξίας.
Στον δείκτη Ftse20, η μετοχή του Τιτάνα κατέγραψε τις μικρότερες απώλειες κατά -1,7%, όταν η αγορά έχει χάσει -15%. Ο δείκτης P/E με βάση τα κέρδη του 2006 διαμορφώνεται στο 9,25 και η μερισματική απόδοση στο 2,41%. Με βάση τα αποτελέσματα του 2007, ο δείκτης ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω και αυτό για μερικούς επενδυτές ίσως είναι ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό, αφού ο δείκτης δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο αγοράς.
Το ίδιο καλή μπορεί να είναι και μια μετοχή ανάπτυξης. Η μετοχή της Coca-Cola σημείωσε πτώση 5,4% τον Ιανουάριο, αν και προέρχεται από σημαντικές αποδόσεις το 2007 και διανομή δωρεάν μετοχών.
Αντίθετα, η μετοχή της Intralot, που αποτελεί μια εταιρεία ανάπτυξης, σημείωσε πτώση -17%, όταν τα κέρδη του 2006 έτρεχαν με 49% άνοδο.
Το δε Ρ/Ε με αυτά τα κέρδη διαμορφώνεται στο 17. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποίησε split με διανομή δωρεάν μετοχών (1:1), ενώ η απόδοσή της το 2007 ήταν εντυπωσιακή.
Ανάλογη υποχώρηση κατά 17% σημείωσε και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, της οποίας τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 150% το 2006, ενώ ανάλογα ποσοστά αύξησης είχε και το 2007.
H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη -λόγω της επέκτασης στην Τουρκία- σημείωσε πτώση 14%, αλλά το 2007 ήταν από τους πρωταγωνιστές της αγοράς προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε όλους όσοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.
Μια άλλη, όμως, μετοχή αξίας, η Μotor Oil, σημείωσε πτώση -19%, αλλά εξαιτίας της πτώσης η μερισματική απόδοση φθάνει στο 8,78%, ενώ το P/E για το 2007θα διαμορφωθεί κάτω του 2007.
Στον δείκτη Ftse-40, μια εταιρεία αξίας όπως η Eurobank Properties παρουσίασε απώλειες 7,7% τον Ιανουάριο, αλλά τα κέρδη του 2007
ήταν εντυπωσιακά (23%), όπως και το προμέρισμα.
Στον Ftse-80, όμως, δυο εταιρείες αξίας (πιθανότατα και ανάπτυξης) οι
ΑΒ - Βασιλόπουλος και η Ηρακλής εντυπωσίασαν, καθώς έκλεισαν θετικά με απόδοση 0,1%. Τα δε οικονομικά στοιχεία και των δυο εταιρειών είναι εξαιρετικά.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Η μετοχή της εταιρείας Βιοσώλ ήταν από τους κερδισμένους του Ιανουαρίου με άνοδο 27%, λόγω εταιρικών εξελίξεων. Οπως θα δούμε, όμως, τα κέρδη είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Κι όταν δεν υπάρχουν κέρδη, τότε η μετοχή μπορεί να αποτιμηθεί από το 0 έως το άπειρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι η μετοχή της Εβροφάρμα, η οποία με ζημιές παρουσίασε απόδοση 20,8%.
Μια άλλη μετοχή, η Πετζετάκις, η οποία είχε ζημιές, εμφάνισε απόδοση 22%, καθώς ανακοίνωσε αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Στους χαμένους, όμως, του Ιανουαρίου συναντάμε και εταιρείες αξίας και εταιρείες ανάπτυξης: Μυτιληναίος -31,8%, Sprider -31%, Bιοχάλκο -29,3%, Marfin Popular Bank -26%, S& B -26%, Μηχανική -25%, Eurobank -22%.
Αντίθετα
Aμυντικές θέσεις long – short σε μετοχές ανάπτυξης έναντι μετοχών αξίας πρότεινε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Eurobank, καθώς από τον Μάιο του 2007 είχαν απόδοση 6%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr