Η «διπλή» γλώσσα της ΕΕ τρομάζει τους καταθέτες

Η «διπλή» γλώσσα της ΕΕ τρομάζει τους καταθέτες

Ενώ ο Ντάισελ-μπουμ επιμένει ότι «στο εξής θα θίγονται και οι καταθέτες!», η ΕΕ λέει πως το deal της Κύπρου δεν αποτελεί «πρότυπο» για άλλες διασώσεις - Πιέσεις και ανησυχία στις χρηματαγορές

Η «διπλή» γλώσσα της ΕΕ τρομάζει τους καταθέτες
Τρομάζει τους καταθέτες η διπλή γλώσσα της ΕΕ, ενώ πλέον οι αναλυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο «δόγμα» των Ευρωπαίων πολιτικών, ένα επικίνδυνο μοντέλο που φέρονται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση και στελέχη της ΕΕ και της Τρόικας, ένα μοντέλο που συνίσταται στην αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και των ιδιωτών καταθετών και όχι των μετόχων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε πρώτος ο νεόκοπος επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισενμπλουμ, ο οποίος με δήλωσή του στο Reuters άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο με το κούρεμα των καταθέσεων να μην είναι το τελευταίο, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα. Δήλωση που θορύβησε στο μέγιστο βαθμό τις αγορές, έριξε το ευρώ σε χαμηλά εβδομάδας και ανάγκασε τον Ολλανδό υπουργό σε άτακτη αναδίπλωση του τύπου: «Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις» καθώς και σε ανάρτηση στο Twitter, όπου τόνιζε πως «τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής θα λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους»... Η αναδίπλωση διήρκεσε μόνο λίγο, καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο RTL ξαναείπε: «Θα σπάσουμε τον αυτοματισμό που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις... Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι καταθέτες... Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές».

Μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, το deal της Κύπρου δεν αποτελεί «πρότυπο» για άλλες διασώσεις. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι το «χέρι» που θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να χρηματοδοτηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, δε θα αποτελέσει προηγούμενο για τις μελλοντικές διασώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα. (
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Bloomberg στο newmoney.gr)

Πάντως, η διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, με την επιλογή του «κουρέματος» τραπεζικών καταθέσεων για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών, οδηγεί σε νέες ατραπούς την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς είναι προφανές – όσο και αν αρκετά στελέχη ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους – ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως πρότυπο, ως ένα είδος case study, για την εφαρμογή των ιδεών τους.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή της Γερμανίας, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, εφόσον τελικώς βρει πεδίο υλοποίησης και σε μελλοντικές διασώσεις κρατών, ισοδυναμεί με έμμεση παραδοχή της αποτυχίας των Ευρωπαίων πολιτικών να βρουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα των οικονομικών ανισορροπιών στους κόλπους της Ευρωζώνης. Οι ίδιοι πολιτικοί που ευαγγελίζονται την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πολιτική και οικονομική, δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και το 'άβατο' των τραπεζικών καταθέσεων για να μην αναλάβουν νέα βάρη οι φορολογούμενοι στην «καρδιά» της Ευρώπης, οι «πελάτες» τους στις επερχόμενες κάλπες...

Είναι χαρακτηριστική του πως προσλαμβάνουν οι αγορές τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτικών, η έκθεση της ιαπωνικής Nomura, που χαρακτηρίζει το “κούρεμα” στις καταθέσεις στην Κύπρο ως «δείγμα ρωγμών στην πολιτική δομή της Ευρώπης” και ως “σοκαριστική παραδοχή αποτυχίας εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Είναι τέτοια η σύγχυση των Ευρωπαίων και τόση η εμμονή των Γερμανών στο να «περάσουν» την πολιτική τους (και να μαζέψουν όλο το χρήμα της Ευρωζώνης στις γερμανικές τράπεζες), ώστε χθες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωνε, μέσω της εκπροσώπου του Σαντάλ Χιουζ, πως στην Κομισιόν “συζητείται σχέδιο νόμου της ΕΕ που θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών”! Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τις καταθέσεις άνω του εγγυημένου ορίου των 100.000 ευρώ ως «εργαλεία για διασώσεις εκ των ένδον»!

Στο πλευρό όλων αυτών προσέτρεξε ένας ακόμα χαρακτηρισμένος ως «άνθρωπος των Γερμανών», ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης «αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς».

Στον αντίποδα υπήρξε μια πρώτη δήλωση – διαχωρισμού από αυτή τη «γερμανική γραμμή». Δια στόματος του Έβαλντ Νοβότνι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κύριος Νοβότνι υπογράμμισε πως η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι μια ειδική περίπτωση και ξεκαθάρισε πως το πακέτο διάσωσης που εφαρμόστηκε δεν μπορεί να αποτελεί «μοντέλο» για άλλες χώρες.

Στο χορό των δηλώσεων μπήκαν όμως και πολιτικοί ηγέτες, εν προκειμένω ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο μεν Ολάντ επανέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης πως «η Κύπρος συνιστά μια περίπτωση ειδική και μοναδική» και πως σε κάθε περίπτωση η απόφαση των Ευρωπαίων για την κυπριακή διάσωση «δεν μπορεί να αποτελέσει μοντέλο μελλοντικών διασώσεων στην Ευρωζώνη».

Το πιο σημαντικό πάντως είναι πως ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ευθεία βολή κατά της γερμανικής κυβέρνησης και της άρνησής της, τουλάχιστον στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση. Δηλώνοντας πως η τραπεζική κρίση δεν θα είχε ξεσπάσει στην Κύπρο, αν οι Ευρωπαίοι είχαν προχωρήσει στη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.



«Το κυπριακό πακέτο διάσωσης παραμένει μια μοναδική περίπτωση. Αφορά την Κύπρο και μόνο την Κύπρο», τόνισε από την πλευρά του και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Κι αν αυτές οι δηλώσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο της «διπλωματικά ορθής διατύπωσης», το ξέσπασμα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, ήταν σοκαριστικό και παράλληλα ενδεικτικό των διαταραγμένων σχέσεων στους κόλπους της Ευρωζώνης.

«Η Γερμανία διψά για ηγεμονία στην Ευρώπη και δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στην Κύπρο ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα ακολουθήσει», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός και κατέληξε: «Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν άλλες χώρες στην ΕΕ. Δεν πρέπει, υπό την κάλυψη τεχνικών οικονομικών θεμάτων, να 'πνίγονται' άλλες χώρες»...

Η διάσταση απόψεων που τείνει να εξελιχθεί σε χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και των λοιπών εταίρων της δεν περνά πια απαρατήρητη. Όπως απαρατήρητες δεν θα περάσουν και οι επώδυνες επιπτώσεις, ακόμα και από τους πλέον ισχυρούς της Ευρωζώνης.

Για του λόγου το αληθές η Standrard & Poor's προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κραταιάς γερμανικής Deutsche Bank (από τη βαθμίδα Α+ που βρίσκεται σήμερα), αφού «διαβλέπει» ένα γενικευμένο bank run στην Ευρώπη, λόγω ακριβώς των αποφάσεων Βερολίνου και Βρυξελλών.

Ενώ στο τελέυταίο report της η Rabobank προειδοποιεί για πιθανό κατακερματισμό της Ευρωζώνης...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης