Κύπρος: Σωτήρια αποθέματα φυσικού αερίου;
Κύπρος: Σωτήρια αποθέματα φυσικού αερίου;
Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τα αποθέματα φυσικού αερίου καθώς και ένα επιτυχημένο παράδειγμα εξαγωγών από την Κρήτη είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης Τύπου.
Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τα αποθέματα φυσικού αερίου καθώς και ένα επιτυχημένο παράδειγμα εξαγωγών από την Κρήτη είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης Τύπου.
«Αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα εξετάζοντας τα σενάρια διάσωσης της Κύπρου γράφει: «ένα κούρεμα του χρέους κατά το ελληνικό πρότυπο είναι απίθανο –όχι μόνο διότι το Eurogroup διακήρυξε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη. Ο φόβος για τις παράπλευρες συνέπειες είναι πολύ μεγάλος. Εκτός αυτού ένα κούρεμα δεν θα έφερνε μεγάλα αποτελέσματα. Τα δύο τρίτα του δημόσιου χρέους της Κύπρου χρηματοδοτούνται από τις διαλυμένες και εν μέρει κρατικοποιημένες τοπικές τράπεζες. Εάν τις επιβάρυναν με ένα κούρεμα τότε θα αυξανόταν η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση. Τότε δηλαδή θα έπρεπε να επέμβει το κράτος και το αποτέλεσμα θα ήταν μηδέν εις το πηλίκο».
Η εφημερίδα αναφέρει ως λύση, επικαλούμενη δημοσιεύματα πρακτορείων ειδήσεων, τα αποθέματα φυσικού αερίου και σημειώνει: «Μια μελέτη της Royal Bank of Scotland εκτιμά την αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περισσότερα από 600 δισ. ευρώ. Τα μισά θα μπορούσε να τα εισπράξει το δημόσιο». Από την άλλη η FAZ καταλήγει πως αυτοί είναι φανταστικοί αριθμοί που δεν θα ήθελε η τρόικα να συμπεριλάβει στις δικές της εκτιμήσεις για τη διάσωση της Κύπρου.
Προϋπολογισμός ΕΕ και κρητικές εξαγωγές
Η γαλλική εφημερίδα Les Echos αναφέρεται στον «απαράδεκτο» όπως τον αποκαλεί προϋπολογισμό της ΕΕ και διερωτάται: «Πάνω από το ένα τρίτο των χρημάτων τα επόμενα εφτά χρόνια θα διοχετευθούν στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Χρειάζεται πραγματικά περισσότερα χρήματα η Ελλάδα για δρόμους και νησίδες; Η ένταση στην ευρωζώνη έδειξε την αποτυχία της πολιτικής των επιδοτήσεων, όταν αυτές δεν είναι συνδεδεμένες με πραγματικές προόδους στον τομέα του ανταγωνισμού».
Η Potsdamer Neueste Nachrichten αναφέρεται στις επιτυχημένες εξαγωγές από την Ελλάδα και στο συγκεκριμένο παράδειγμα του Νεκτάριου Μαραθάκη από την Κρήτη. «Ο Μαραθάκης είναι συνιδρυτής της εταιρείας Aspersa, η οποία εμπορεύεται φρούτα και λαχανικά από περίπου 140 καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων». Ο Μαραθάκης δηλώνει πως ενώ πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης χρεοκόπησαν, η συγκεκριμένη εταιρεία είχε μια αύξηση του τζίρου γύρω στο 35%.
«Ο λόγος της επιτυχίας των εξαγωγών οφείλεται στις εξαγωγές προς την Αυστρία και τη Γερμανία». Και όπως λέει ο Νεκτάριος Μαραθάκης αυτή τη στιγμή το 70% της παραγωγής κατευθύνεται προς τις εξαγωγές ενώ τον επόμενο χρόνο το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80%. Τα προϊόντα του φθάνουν στα ράφια μεγάλων σουπερμάρκετ όπως το Rewe, το Edeka, το Aldi ή το Metro.
Πηγή: DW
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα