Ανησυχεί ο Αλμούνια για τις τράπεζες, μπαράζ τα κακά νέα για AIG και HSBC

Ανησυχεί ο Αλμούνια για τις τράπεζες, μπαράζ τα κακά νέα για AIG και HSBC


Ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια

Σε κατάσταση πανικού εξακολουθούν να βρίσκονται οι περισσότερες διεθνείς χρηματαγορές. Μετά τη χθεσινή κατακρήμνιση των δεικτών στη Wall Street, όταν η αγορά έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, το πρωί οι αγορές στην Ασία υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά ακόμα και στα χαμηλότερα 25ετίας, προτού ανακάμψουν χωρίς πάντως να αποφύγουν το τελικό κλείσιμο με νέε

Ανησυχεί ο Αλμούνια για τις τράπεζες, μπαράζ τα κακά νέα για AIG και HSBC


Ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια

Σε κατάσταση πανικού εξακολουθούν να βρίσκονται οι περισσότερες διεθνείς χρηματαγορές. Μετά τη χθεσινή κατακρήμνιση των δεικτών στη Wall Street, όταν η αγορά έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, το πρωί οι αγορές στην Ασία υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά ακόμα και στα χαμηλότερα 25ετίας, προτού ανακάμψουν χωρίς πάντως να αποφύγουν το τελικό κλείσιμο με νέες απώλειες.

Είχε προηγηθεί ένα πρωτοφανές ξέσπασμα των επενδυτών, όταν στο άνοιγμα της εβδομάδας ανακοινώθηκαν εξόχως αρνητικά νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, με πρωταγωνιστές τον ασφαλιστικό κολοσσό της AIG, που δημοσιοποίησε ζημίες ύψους 61,7 δις δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και σε δεύτερο χρόνο την ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία πλέον - και μετά τις ανακατατάξεις στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο έχει καταστεί η μεγαλύτερη στην Ευρώπη - για τεράστια πτώση στα καθαρά της κέρδη, σε ποσοστό άνω του 70%.

Η μεν AIG τελικά θα δεχθεί νέα κρατική επιχορήγηση, ύψους έως και 30 δις δολαρίων, ενώ στη περίπτωση της HSBC η λύση που επιλέχθηκε είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Όποιος όμως πιστεύει πως τα δυσάρεστα νέα ... στερεύουν, πλανώνται! Μόλις σήμερα το πρωί η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, η Τoyota, αποτάνθηκε για βοήθεια στην κυβέρνηση! Συγκεκριμένα, η Toyota ζητά από την ιαπωνική κυβέρνηση την έγκριση ενός δανείου ύψους 200 δισ. γεν (σχεδόν 2 δισ. δολάρια), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητάς της. Κάτι που επιτείνεται από την καταγραφή ζημιών στον ισολογισμό της - για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 70 - αλλά και τη ραγδαία πτώση των πωλήσεών της που μόνο στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 31% το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιαπωνικών εφημερίδων η Toyota βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική τράπεζα Japan Bank of International Financial Services, για τη χορήγηση δανείου που θα καλύπτει τουλάχιστον τις τρέχουσες ζημίες της που υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν και τα 350 δισ. γεν!

Ανησυχία στην Ευρωζώνη

Το πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον η Ευρωζώνη αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Χοακίν Αλμούνια. Ο αρμόδιος για την οικονομία Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε - μιλώντας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών στις Βρυξέλλες - πως ναι μεν η Ευρωζώνη και μπορεί και προτίθεται να στηρίξει όποιο κράτος-μέλος της χρειαστεί οικονομική βοήθεια, επαναφέροντας πρακτικά στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεύτερου «πακέτου στήριξης» των λεγόμενων αδύναμων κρίκων.

Ουσιαστικά ο κύριος Αλμούνια προλειαίνει το έδαφος για την έκδοση του περίφημου ευρωομολόγου, με τη ειδοποιό διαφορά της έκδοσής του όχι από το σύνολο των χωρών της ΟΝΕ, αλλά από όσες χώρες κρίνουν πως μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια στήριξης των αδύναμων οικονομιών χωρών - εταίρων τους!

Κάτι που κινείται στις παρυφές σεναρίων που είδαν όλες τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να φιγουράρει ως ο πιθανότερος ... κρίκος που θα σπάσει, προτιμώντας να προστατεύσει τα του οίκου της!

Πάντως ο κύριος Αλμούνια εξέφρασε ανησυχίες και για την πορεία τόσο των οικονομιών, όσο - και κυρίως - του τραπεζικού συστήματος των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως φοβάται ο κύριος Αλμούνια, οι θυγατρικές δυτικών τραπεζών στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κρίσης. Και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παρόχής βοήθειας όχι όμως στο σύνολο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά σε μεμονωμένα κράτη.

Παρόμοια ήταν και η στάση που τήρησαν οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρώπης κατά την διάρκεια της συνόδου που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου αποφασίστηκε η ενίσχυση μεμονωμένων κρατών καθώς, όπως διαφάνηκε και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, ορισμένες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται ιδιαίτερα, δεν βρίσκονται όμως όλες οι χώρες στην ίδια κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η Ρουμανία ήδη επιβεβαιώνει την είδηση πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβει έκτακτο δάνειο που θα τη βοηθήσει να ενισχύσει την οικονομία της και να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα.

Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα πως αντιπροσωπεία της Ρουμανίας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και θα παραμείνει έως και τις 4 Μαρτίου, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα ώστε να διαχειριστεί την κρίση και το κατά πόσον υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξής της από το ΔΝΤ.

Στον αντίποδα των σεναρίων για διάσπαση της Ευρωζώνης πάντως έρχεται η είδηση από την Πολωνία. Η κυβέρνηση της οποίας ζητά επισήμως την επιτάχυνση των διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, κορυφαία στελέχη της πολωνικής κυβέρνησης δηλώνουν πως δεν ζητούν χαλάρωση των όρων για ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, απλώς την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ έως το 2012.

Τι φοβάται ένας γκουρού

Κι αν πιστεύετε πως τα χειρότερα έχουν παρέλθει, διαφορετική γνώμη έχει ένας από τους πιο διάσημους γκουρού της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής. Ο λόγος για τον Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση τόσο φέτος όσο και μετά το 2009, προτού ανακάμψει από την χειρότερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο κύριος Μπάφετ, ο οποίος να σημειωθεί πως είναι και ανεπίσημος σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι συνέπειες από τη φούσκα της αγοράς ακινήτων των ΗΠΑ αντανακλώνται πλέον σε κάθε γωνιά της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης