«Ναι» και στην αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων

«Ναι» και στην αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων

Θα επιβάλλονται αυτομάτως περικοπές από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων - Ένα βήμα πιο κοντά σε κατ' αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι

«Ναι» και στην αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων
Να βρουν "σημείο συναντήσεως" μέχρι αύριο, αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές. Το ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει οριστεί για την Τρίτη στις Βρυξέλλες και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει σκοπό να το αφήσει να πάει και αυτό χαμένο, όπως πολλά άλλα, εδώ και σχεδόν μισό χρόνο.

Μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κλείνει σήμερα τέσσερα ανοιχτά "μέτωπα" με τους δανειστές, καταθέτοντας στη Βουλή δύο νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με όλους τους όρους που η Τρόικα θεωρεί ως «προαπαιτούμενα» για να δώσει την δόση, αλλά απουσίαζαν από το "πακέτο" μέτρων που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Στις νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρόκειται να ενταχθούν:

·         Η ρήτρα αυτόματης διόρθωσης: Σε κάθε απόκλιση έναντι των στόχων για το έλλειμμα, θα επιβάλλονται αυτομάτως περικοπές από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Επίσης, για κάθε αποτυχία στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπει ως ποινή την περικοπή δαπανών 50% από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Κλείσιμο
·         Πρόγραμμα αποχωρήσεων στο Δημόσιο: Θα προβλέπει ανά τρίμηνο το ρυθμό αποχώρησης για δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από το 2013 έως και το 2015. Η Τρόικα ζητά ουσιαστικά τα... ονοματεπώνυμα των πρώτων 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013.

·         Ειδικός Λογαριασμός: Η Τρόικα θέλει να έχει υπό την εποπτεία της τον ειδικό λογαριασμό που θα ενεργοποιηθεί για να εισρεύσουν το Δεκέμβριο σε αυτόν μέχρι και 44,5 δισ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της δόσης που θα αποδεσμευτεί για τη χώρα μας.

·         Επιβολή "Επιτρόπων" στο Δημόσιο: Για να αποφύγει πιέσεις της Τρόικα με τα "όπλα" που αυτή αποκτά («ρήτρες», ειδικό λογαριασμό κλπ), η κυβέρνηση επιβάλλει ένα Μηχανισμό υπό τον απόλυτο έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου. Η πορεία όλων των υπουργείων και φορέων θα παρακολουθείται στενά ανά τρίμηνο. Για τους ΟΤΑ προβλέπεται η ίδρυση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», το οποίο θα επιβάλλει, σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση άνω του 10%, αύξηση των φόρων στους πολίτες, αύξηση του ΤΑΠ μέχρι και 0,3% στα ακίνητα εντός του δήμου, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, μείωση δαπανών κλπ.

Αλλά και στις ΔΕΚΟ, αν διαπιστωθεί απόκλιση 10% και άνω, θα τοποθετούνται «Επόπτες Οικονομικών Υπηρεσιών», για να διασφαλίζουν την επίτευξη των μνημονιακών στόχων. Αυτοί θα δίνουν εντολή για λήψη διορθωτικών μέτρων μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αλλιώς θα κόβονται αυτομάτως κονδύλια και επιχορηγήσεις ("ξαφνικός θάνατος") και θα κόβεται ο μισθός στα μέλη των ΔΣ ή θα εξαναγκάζονται σε παραίτηση, αν δεν πειθαρχούν.

«Συναντιούνται» και ΔΝΤ - ΕΕ

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια κατ' αρχήν συμφωνία έκαναν επίσης όμως ΔΝΤ και Ευρωπαίοι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς την άμεση εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Εν αναμονή της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Χρέους, η οποία αναμενόταν να είναι στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έως το βράδυ της Κυριακής, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε πεδίο συνεννόησης, αφού το ΔΝΤ απέσυρε το νέο «κούρεμα» σαν απαιτούμενο από το τραπέζι των συζητήσεων, υπό τον όρο ότι η δέσμη των εναλλακτικών λύσεων θα είναι ικανή να καλύψει το κενό που θα απομείνει.

Έτσι, το «πακέτο» που εξετάζουν Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ θα περιλαμβάνει μέτρα, όπως τη δραστική μείωση ή και μηδενισμό των επιτοκίων στα δάνεια της Τρόικας, την αποποίηση κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και επιστροφή των κερδών αυτών στη χώρα μας μέσω των Κεντρικών Τραπεζών και των κρατών - μελών της ευρωζώνης, την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους, καθώς και το «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας της πρότασης του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα».

Στο τραπέζι βρίσκεται και σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, αν και, όπως τονίζουν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ συν τοις άλλοις απαιτεί κεφάλαια, άρα χρηματοδότηση από τους δανειστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης