Στουρνάρας: «Πανέτοιμοι» για το Eurogroup

Στουρνάρας: «Πανέτοιμοι» για το Eurogroup

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει, καθώς ολοκληρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στο δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου - Σήμερα θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη πράξη, με την οποία θα ρυθμίζονται λεπτομέρειες αναφορικά με μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπογράφηκαν από τους υπουργούς της κυβέρνησης, έτσι ώστε να δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Η σύσκεψη κράτησε περισσότερες από 12 ώρες.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε «πανέτοιμη» την κυβέρνηση για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει, καθώς ολοκληρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στο δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, ενώ τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη πράξη, με την οποία θα ρυθμίζονται λεπτομέρειες αναφορικά με μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Στη δεύτερη αυτή πράξη, όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ενδέχεται να ενταχθεί και η ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.

Ερωτηθείς εάν περιμένει την Τρίτη να δώσει το Eurogroup το «πράσινο φως» για να μπει σε διαδικασία η εκταμίευση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως δεν θέλει να πει τίποτα ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, διευκρίνισε ότι «συμβάλλουμε στη συζήτηση κι εμείς».

Με την πρώτη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζονται λεπτομέρειες και δίνονται διευκρινίσεις σε μέτρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ με τη δεύτερη Πράξη δημιουργείται μηχανισμός, που θα ελέγχει και θα προβαίνει αυτόματα σε κυρώσεις, σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τον προϋπολογισμό υπουργείων, δημοσίων Οργανισμών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Η συνάντηση έγινε δύο 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup των Βρυξελλών, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση άνοιξε κατ' εξαίρεση την Κυριακή το Εθνικό Τυπογραφείο, για να έχουν τυπωθεί και δημοσιευθεί εγκαίρως οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις, που αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων της Τρόικας.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

anastashs

 Φυσικά και είμαστε πανέτοιμοι αφου είπαμε ναι σε όλα, γιαυτο και γιορτάζουμε τὸ ΟΧΙ, γιατί ἂν γιορτάζαμε τὰ ΝΑΙ, θὰ εἴχαμε κάθε ἡμέρα ἐπέτειο.

Ishkandar Raskolnick

 Δεν μπορώ να μην σκέφτομαι καθώς περιμένω να...ανάψει το «πράσινο φως» για να μπει σε διαδικασία η εκταμίευση ότι από τη μια τσέπη των δανειστών βγαίνουνε τα δισεκατομμύρια, στην άλλη μπαίνουνε. Λογιστικές χρεώσεις και πιστώσεις ενός, υπό κατάρρευση, τερατώδους υπερεθνικού συστήματος που στην Ελλάδα λειτουργεί με υπηρετικό προσωπικό που πνέει κι αυτό τα λοίσθια. Το διάφορο των τόκων σε χρέωση του Ραγιά. Του ανήμπορου να αντιδράσει συνταξιούχου. Του ανίκανου να φωνάξει για το δίκιο του νοσηλευόμενου στο δημόσιο νοσοκομείο. Του παραλυμένου από τον φόβο ψηφοφόρου της Τρόικας εσωτερικού που βλέπει τα παιδιά του να πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς δάσκαλους. Του άνεργου που ξοδεύει το πενιχρό επίδομα ανεργίας στα ταμεία του μεγαλομπακάλη, πληρώνοντας αδρά τα 110 προϊόντα της Unilever που θα… παράγονται στην Ελλάδα! http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/11/gone-with-wind.html

@Γ.Παπαδοπουλος

Σωστά όλα αυτά, αλλά μην ξεχνάς ότι τότε η Ελλάδα δεν ήταν παρά ένα κράτος-δορυφόρος των Μεγάλων Δυνάμεων που ανέφερες, με ξένο διορισμένο βασιλιά και χωρίς Σύνταγμα. Σήμερα θα ήλπιζε κανείς ότι είμαστε κάτι καλύτερο από αυτό...ή μήπως όχι;

Panos Ppppp

Αυτος ο καινουργιος ο Στουρναρας θα την πατησει Δεν ξερει τα κολπα Ουτε που ειναι τα ελοκοπτερα

Panos Ppppp

Μαραθωνιος της καταστροφης γεμισαμε πουπουλα απο τις κοτες

Γ.Παπαδοπουλος

 Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν : Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες -εθνικές γαίες- με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους, αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

papandreou_fwfi_arthro_new2

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στον Στανίσεφ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - «Για μεγάλη ευκαιρία, που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη» κάνει λόγο η Σοσιαλιστική Διεθνής

7
kammenosmesa

Μόνη πράξη τήρησης της αξιοπρέπειας μας είναι η υποβολή των παραιτήσεων μας αναφέρουν 12 στελέχη από τη Δυτική Μακεδονία - Στη Ροδόπη παραιτήθηκε η  Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος: Η συμφωνία αντίκειται στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουν - Παραιτήθηκε και ο πολιτευτής Μανώλης Αλιφιεράκης 

35
fwfi_papandreou_arthro2

Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής - Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»

18
main_vouli_tsipras_mitsotakis

Διαψεύδει η ΝΔ δημοσίευμα της FAZ που μιλά για δέσμευση Μητσοτάκη να μην ακυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό - Επιμένει ο Γερμανός δημοσιογράφος - Πατριδοκάπηλος και τσάμπα μάγκας, λέει το Μαξίμου για τον Κυριάκο - ΝΔ: Ο Τσίπρας χαμογελούσε, όταν ο Ζάεφ μιλούσε για «Μακεδόνες»

109