Διαφωνία Κομισιόν - ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών

Διαφωνία Κομισιόν - ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών

Κόλλημα φαίνεται να υπάρχει, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών...

Διαφωνία Κομισιόν - ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών
Τη στιγμή που εγκρίθηκε από την Κομισιόν το καθεστώς κρατικών εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, κόλλημα φαίνεται να υπάρχει, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γερμανία, αυτή είναι και η αιτία της καθυστέρησης της καθόδου της τρόικας στην Κύπρο.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για την ανακεφαλαιοποίηση απαιτούνται 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι το ποσό αυτό κυμαίνεται μεταξύ εννέα και έντεκα δισεκατομμυρίων.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμοι για την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οι συνάδελφοί τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν εγκαίρως την έγκριση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά το καθεστώς των κρατικών εγγυήσεων, σκοπός του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των επιλέξιμων πιστωτικών ιδρυμάτων σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση. 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό θα συμβάλλει στο να διατηρηθεί η σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου χωρίς να προκληθούν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τον Οκτώβριο η Κύπρος κοινοποίησε σχέδια για τη θέσπιση καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων για πιστωτικά ιδρύματα. Οι εγγυήσεις θα καλύπτουν, έναντι αμοιβής και των κατάλληλων εξασφαλίσεων, νέα δάνεια που θα συναφθούν και/ή νέα ομόλογα που θα εκδοθούν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με διάρκεια έως πέντε ετών.

Η Κομισιόν έκρινε ότι το καθεστώς είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις που έχει εκδώσει σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο είναι στοχοθετημένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής. Ειδικότερα, το καθεστώς είναι ανοικτό σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν συσταθεί στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των θυγατρικών ξένων τραπεζών και των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Οι δικαιούχοι πρέπει να καταβάλλουν αμοιβή η οποία είναι ευθυγραμμισμένη προς τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Επίσης θα υπόκεινται σε δεσμεύσεις ως προς τη συμπεριφορά τους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση της κρατικής στήριξης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς όσον αφορά την επέκταση και την εμπορική στρατηγική, καθώς και όρους όσον αφορά τις αμοιβές του προσωπικού και την καταβολή επιμισθίων (bonus). Τέλος, η Κύπρος δεσμεύθηκε να κοινοποιεί σχέδια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που κάνουν έντονη χρήση του καθεστώτος.

Τέλος η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω καθεστώς εγγυήσεων αποτελεί κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην κυπριακή οικονομία και, ως τέτοιο, είναι συμβατό με το άρθρο 107 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης