«Κερδίσαμε» τις τριετίες, «χάσαμε» τα επιδόματα

«Κερδίσαμε» τις τριετίες, «χάσαμε» τα επιδόματα

Βρούτσης: Εχει βελτιωθεί το αρχικό κείμενο της Τρόικας για τα εργασιακά, συνεχίζεται η προσπάθεια

Σοκ: Σούβλισαν άνθρωπο στα Χανιά!
«Κερδίσαμε» τις τριετίες, «χάσαμε» τα επιδόματα
Η συμφωνία πακέτο για τα εργασιακά  που αναμένεται να περάσει από την τελική έγκριση  της Τρόικας, προβλέπει πάγωμα των τριετιών, πλαφόν αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους τα 1800 ευρώ και  διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω συλλογικών συμβάσεων και όχι μέσω ατομικών συμφωνιών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς εξέφρασε την ικανοποίησή τους  για τις αντιπροτάσεις του υπουργείου που έκανε δεκτές η Τρόικα με αποτέλεσμα να μειωθούν οι απώλειες από τις επώδυνες αλλαγές. Σήμερα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έπειτα από σύσκεψη δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ήδη από χθες έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα σε σχέση με το αρχικό κείμενο της τρόικας στα εργασιακά ζητήματα που μας απασχολούν. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε ακόμα θετικότερα βήματα».

Κλείσιμο
Οι δανειστές ως την ύστατη ώρα πίεζαν να συμπιεστεί περαιτέρω στα 1300-1500 ευρώ  το πλαφόν για τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων που απασχολούνται πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται ως αποζημίωση πάνω από 12 μισθούς.

Ετσι, το νέο καθεστώς  με τις αποζημιώσεις μειωμένες κατά  50% θα εφαρμοστεί μόνο για τους νεοεισερχόμενους ή τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Θα διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα (χωρίς προειδοποίηση) σύμφωνα με την οποία όποιος απολυθεί μετά από 16χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη, να εισπράξει ως αποζημίωση 12 μισθούς.

Οσοι δικαιούνται πάνω από 12 μισθούς, το υπόλοιπο μέρος  της αποζημίωσής τους θα υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν μισθού τα 1800 ευρώ.

Το πάγωμα των τριετιών (με στόχο  να αποφευχθεί η κατάργησή τους) συμφωνήθηκε τις προηγούμενες μέρες στις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο κ Βρούτσης με τους αξιωματούχους της Τρόικας.

Ωστόσο οι δανειστές απέρριψαν τη διατήρηση του επιδόματος γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας -που σημαίνει μείωση του μισθού κατά 58 ευρώ- με το επιχείρημα ότι  το επίδομα έχει καταργηθεί και για τους κλαδικούς μισθούς μετά τη λήξη της μετενέργειας.

Πάντως, με την αλλαγή του μηχανισμού θέσπισης του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στο μνημόνιο 2  και ορίζει ότι το ύψος του νέου ελάχιστου εθνικού μισθού θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, προκύπτει και ένα νέο αγκάθι. 

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο ακόμα και αν οι κοινωνικοί εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία δε θα είναι υποχρεωτικό αυτή η συμφωνία  να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που δεν θα εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

Αυτό σημαίνει πως οι εργοδοτικοί φορείς θα αρχίσουν να φυλλοροούν, απαξιώνοντας τη διαπραγμάτευση για την Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, αφού δε θα έχουν  την υποχρέωση να εφαρμόζουν τη συμφωνία και θα μπορούν να επιβάλουν στους εργαζόμενους τους ακόμα και μισθούς Βουλγαρίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης