Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά

Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά

Αισιόδοξος ο Γ. Βρούτσης για συμβιβασμό με Τρόικα, ευχαρίστησε Βενιζέλο και Κουβέλη - «Το ενδεχόμενο συμφωνίας θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες» δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά
Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά βρίσκονται κυβέρνηση και Τρόικα όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Εργασίας αλλά και άλλων συναδέλφων τους (παρόντες ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος).

Το στίγμα έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη: «Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Είμαστε σχεδόν κοντά σε συμφωνία» με την Τρόικα.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη διαπραγμάτευση τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Τρόικα για τα εργασιακά «θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες», ενώ έκανε λόγο για μια πολύωρη σύσκεψη, στην οποία τέθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα (από την Τρόικα).

«Έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός, για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη» σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις τριετίες και τις αποζημιώσεις κατά πάσα πιθανότητα γίνονται δεκτές.

Η αίσθηση ότι η μάχη για το εργασιακό κερδίζεται, αποτυπώθηκε κατά πάσα πιθανότητα μέσω e-mail που έστειλε η Τρόικα ως απάντηση στο σχέδιο αντιπροτάσεων του κ. Βρούτση, με στόχο να περιοριστούν οι επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σημείο-«κλειδί» για την αλλαγή στάση της Τρόικας ήταν η σθεναρή αντίσταση του Φώτη Κουβέλη, η οποία προβλημάτισε κυρίως τους Ευρωπαίους δανειστές. «Φαίνεται πως συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση για 58 ευρώ, αφού αυτή είναι η επιβάρυνση από τις τριετίες. Ειμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία» υπογράμμισε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.


Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Oπως φαίνεται λοιπόν:

Διατηρούνται οι τριετίες στον κατώτατο μισθό.  Όπως ανέφερε το υπουργείο προς την Τρόικα, οι τριετίες είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της μισθολογικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, πρέπει να διατηρηθεί το ποιοτικό στοιχείο της προϋπηρεσίας, που συμβαδίζει με την εμπειρία, ενώ αν καταργηθούν οι τριετίες, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και οι διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Σε αυτή τη μάχη, χαμένα θεωρούνται τα επιδόματα που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κυρίως τα οικογενειακά (γάμου και τέκνων) καθώς και το σπουδών. 

Στο σκέλος της αποζημίωσης απόλυσης, που εξαρχής θεωρήθηκε χαμένη υπόθεση, αφού η ηγεσία του υπουργείου παραδέχθηκε ότι στη χώρα μας οι αποζημιώσεις είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, η «μάχη» δίνεται  στο σκέλος της διασφάλισης των παλαιών εργαζόμενων, σύμφωνα με το capital.gr.

Ειδικότερα, την πρόταση της τρόικας για μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 50%, το υπουργείο την αποδέχεται για τους νέους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, δέχεται η αποζημίωση να φθάνει μάξιμουμ τους 12 μισθούς, όσοι δηλαδή δίνονται σήμερα για 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.  

Στην περίπτωση των εν ενεργεία εργαζομένων,  μετά τα 16 χρόνια υπηρεσίας, θα δίνονται κανονικά οι μισθοί αποζημίωσης που προβλέπονται και σήμερα, όμως στη βάση υπολογισμού της θα τεθεί πλαφόν. Δηλαδή, η αποζημίωση για 17 και πλέον χρόνια υπηρεσίας, θα υπολογίζεται βάσει ενός ποσού που δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται πως δίνεται τις τελευταίες ώρες η μάχη. Η Τρόικα είχε δεχθεί, το πλαφόν να είναι διπλό. Να αφορά αφενός στο μάξιμουμ των επιπλέον μισθών. Ζητά μάλιστα να είναι το πολύ 6 επιπλέον των 12, μισθοί. Αφετέρου, να υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό, δηλαδή τα 586 ευρώ. Το υπουργείο ανέβασε το ποσό αυτό σε 2.000 με 2.500 ευρώ, όμως ήδη, κύκλοι του υπουργείου κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση σε πολύ χαμηλότερο ποσό. 

Στις... λεπτομέρειες συγκαταλέγονται οι περαιτέρω ευελιξίες στην αγορά εργασίας. Το διάλειμμα μεταξύ δύο βαρδιών θα μειωθεί από 12 ώρες σε 11, ενώ οι δανειστές πιέζουν ώστε η διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας που θα ανοίξει το δρόμο για 6ημερη εργασία σε κλάδους που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται, να γίνεται με ατομική και όχι επιχειρησιακή συμφωνία.  


Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης