Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ….

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες θα είναι έτοιμη η έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στο ρεπορτάζ του δίκτυου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2013 αναφέρεται ότι αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι εκτιμήσεις τόσο για την ύφεση όσο και για το χρέος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Σύμφωνα με το Reuters το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι πολύ αισιόδοξο, και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Και η Wall Street Journal γράφει σήμερα πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης καθώς θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για την διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ ασαφές, ενώ την ίδια στιγμή ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας. Πάντως, η «Wall Street Journal» θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο.
Κλείσιμο

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό, τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.

Η «Wall Street Journal» βλέπει και ένα «σημείο ελπίδας» στο σκέλος του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο από το 2002, δηλαδή, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα μόνο για να καταβάλει τόκους για το προ-υπάρχον χρέος της.

«Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι ένα ορόσημο το οποίο θα υποδεχτούν οι Βρυξέλλες, ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως αυτή είναι μια εξέλιξη που οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη λένε ότι δεν θα ανεχθούν, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ακαταμάχητη για την Αθήνα, αν η έξοδος του ευρώ εξακολουθήσει να είναι επίσημα στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) , Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ Μπλανσάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ουγγρικό ιστότοπο Portfolio.hu, υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό και μια πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής του δυνατότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Ωστόσο, αν και η προσοχή είναι στραμμένη αυτή τη στιγμή κυρίως στα προβλήματα της Ευρώπης, ο ίδιος τόνισε πως και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσουν.

«Δεν έχει χαθεί ακόμη μία δεκαετία. Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία από την αρχή της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης