Γ. Στουρνάρας «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις»

Γ. Στουρνάρας «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις»

Aιχμές του υπ. Οικονομικών για «ακινησία» ορισμένων υπουργών που «φοβούνται το πολιτικό κόστος»

Γ. Στουρνάρας «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις»
Σύνθημα επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στα μέλη της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δε θα έχουν μόνο δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά και αναπτυξιακά» και σημείωσε ότι «υπάρχει ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς».

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι δε «δέχομαι παρεμβάσεις στο έργο μου» εξήγησε, όμως, ότι «πάντα προσπαθούμε να επιτυγχάνουμε συναίνεση μεταξύ των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης» ενώ άφησε αιχμές για ορισμένους υπουργούς λέγοντας ότι «η ακινησία είναι ό,τι χειρότερο. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, τον οποίο η κυβέρνηση προορίζει για την θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, σημείωσε πως «την λέξη ξεπούλημα δεν την καταλαβαίνω. Δεν πουλάει η χώρα τα λιμάνια απλώς εκχωρεί. Αν δώσουμε το Ελληνικό θα εισπράξουμε ένα τίμημα κάτω από το 50% από αυτό που θα λαμβάναμε πριν κάποια χρόνια. Είναι ξεπούλημα; Όχι, δεν δίνουμε την κυριότητα στο Ελληνικό, δεν πρόκειται για ξεπούλημα». Επιπλέον εξήγησε ότι «όποιος επενδύσει στο Ελληνικό 6 δις ευρώ η θετική επίπτωση στην οικονομία θα είναι από 12 έως 18 δις ευρώ».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Εμίρη, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ και στην κοινοβουλευτική επιτροπή είπε μεταξύ άλλων ότι « τα οφέλη των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι μόνο οι εισπράξεις αλλά οι μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις. Για παράδειγμα στο Ελληνικό προσδοκούμε ότι θα έρθουν επενδύσεις 6 δις. ευρώ. Αν γίνει αυτό τοτε από την πρώτη ημέρα θα δημιουργηθούν 9.000 νέες θέσεις εργασίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Εμίρης τόνισε ότι θα δημιουργηθούν μηχανισμοί μέσω των οποίων το Δημόσιο θα μπορεί να απολαμβάνει οφέλη από την ανάπτυξη του επενδυτή.
Κλείσιμο

Για τις στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας, όπως νερά και ενέργεια, εξήγησε ότι «για τα νερά και γενικότερα για στρατηγικές υποδομές ο σκοπός δεν είναι να πωληθεί αυτό που θα γίνει είναι η παραχώρηση. Δηλαδή δίνουμε τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης αξιοποίησης σε ιδιώτες οι οποίοι όμως θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ορισμένες δεσμεύσεις όπως η συντήρηση δικτύου. Ο υδάτινος πλούτος δεν εκποιείται και θα εξακολουθήσει να ελέγχεται από το Δημόσιο, αυτά που θα παραχωρηθούν είναι οι διανομές».

Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τουριστικές υποδομές 7 αστέρων αλλά αξιοποιείται σαν να είναι τριών αστέρων γι αυτό και εξήγησε ότι απαιτείται ανάπτυξη των λιμανιών.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης για διορισμό των  κ.κ Αθανασόπουλου και Εμίρη στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δεν πήρε την τυπική έγκριση από την αρμόδια κοινοβουλευτικη επιτροπή καθώς απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών δηλαδή 10 βουλευτών την ώρα που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαθέτουν 9.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την διαδικασία καθώς σύμφωνα με τον σχετικό νόμο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό για τον υπουργό Οικονομικών.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης