Η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα (UPD)

Η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα (UPD)

Δεν κράτησε και πολύ το καθεστώς παρακολούθησης για αρνητική αξιολόγηση στο οποίο είχε θέσει από την Παρασκευή την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Και μία μέρα μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα των ελληνικών εκδόσεων για τον δανεισμό της χρονιάς, η S&P ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από Α/Α-1 σε A-/A-2.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου είχαν επισημάνει στην προ της υποβάθμισης αναλυ

Η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα (UPD)

Δεν κράτησε και πολύ το καθεστώς παρακολούθησης για αρνητική αξιολόγηση στο οποίο είχε θέσει από την Παρασκευή την ελληνική οικονομία ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Και μία μέρα μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα των ελληνικών εκδόσεων για τον δανεισμό της χρονιάς, η S&P ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από Α/Α-1 σε A-/A-2.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου είχαν επισημάνει στην προ της υποβάθμισης αναλυτική τους έκθεση ότι η προσαρμογή της οικονομίας στις οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες (που εντείνονται λόγω της παγκόσμιας κρίσης), θα είναι δύσκολη.

Προειδοποιούσαν δε για απότομη πτώση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία θα είχε ως επακόλουθο μια αξιοσημείωτη μείωση της εγχώριας ζήτησης και αρνητικές εξελίξεις στην δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Η S&P θεωρεί πως με την εσωτερική ζήτηση σε πτώση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν θα περιορισθεί, κάτι που εκτιμάται πως αυξάνει τις πιθανότητες μιας «απότομης προσγείωσης» της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες οι παραδοχές για τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και θεωρεί ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί για έλλειμμα κάτω του 2% του ΑΕΠ, αλλά αυτό τελικά θα είναι διπλάσιο για την χρονιά που τρέχει και χωρίς να υπάρχουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης μέχριτ ο 2012! 

«Η ικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει περιορίζεται περαιτέρω, πιστεύουμε, από τη χαμηλή κοινοβουλευτική στήριξη και τη μειούμενη δημόσια στήριξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της S&P, οι οποίοι επισείουν και τον κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ οι αξιολογήσεις της χώρας συνεχίζουν να βασίζονται κατά τη γνώμη μας στις υψηλές οικονομικές προοπτικές και τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, η συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση έχει, κατά την γνώμη μας επιτείνει την συνεχιζόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνει στην έκθεσή της η S&P.

Είναι χαρακτηριστικό πως, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Standard & Poors διευρύνθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund, αφού η διαφορά απόδοσης επεκτάθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 246,9 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό των 247 μονάδων βάσης που σημειώθηκε την Τρίτη.

Η πρώτη αντίδραση του υπ. Οικονομίας

Στην μέριμνα που δείχνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου  την διατήρηση υψηλού ελλείμματος, το οποίο οδήγησε στην υποβάθμιση από την Standard & Poor’s.

Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθανασίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά το δημόσιο χρέος, από σχεδόν 100% του ΑΕΠ το 2004, σήμερα έχει μειωθεί στο 93% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα, επίσης, έχει μειωθεί κατά πολύ από το 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004. Παραμένει, όμως, υψηλό, εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων».

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Άλλωστε, πολλές χώρες της ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ, όσον αφορά το έλλειμμα.

Κλείσιμο

«Επειδή είμαστε μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε - για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί μας το επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%. Και αυτό θα γίνει με σχέδιο και χωρίς να παραγνωρίσουμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη για κοινωνική συνοχή. Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος του μήνα», κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης