ΔΕΗ : Χρυσοχοϊδης και Τσαρούχας κατά του σχεδίου Αθανασόπουλου (UPD)

Χρυσοχοϊδης : Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ η καταπολέμηση των καρτέλ

Εντονη κριτική στο επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης Αθανασόπουλου άσκησαν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ κ. Γιάννης Τσαρούχας.

Ως φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ο βουλευτής κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας μάλιστα πως, στον βαθμό που συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των καυσίμων, είναι εφικτή η μείωση

Εντονη κριτική στο επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης Αθανασόπουλου άσκησαν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ κ. Γιάννης Τσαρούχας.

Ως φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ο βουλευτής κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας μάλιστα πως, στον βαθμό που συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των καυσίμων, είναι εφικτή η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι σε μία περίοδο κατά την οποία όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης παρουσιάζουν κέρδη, εξαιρέσεις αποτελούν η ΔΕΗ και η κρατική επιχείρηση της Αλβανίας…

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως στις 13 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μπαρόζο ζήτησε μειώσεις τιμών στην ενέργεια δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 60% φτάνοντας σε χαμηλό διετίας, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15%.

Επιπλέον τόνισε πως στην χώρα μας όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη, αλλά στήνεται ένα μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο αύξησης της τιμής του ρεύματος σε βάθος 5ετίας.

«Όχι» στον λιθάνθρακα

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοϊδης άσκησε έντονη κριτική για το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ, τονίζοντας πως τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη αρχίζει και απομακρύνεται από τις λιθανθρακικές μονάδες λόγω της υψηλής κοστολογικής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή - περίπου 40 με 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το 2013 και μετά λόγω κόστους δικαιωμάτων ρύπων - η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει στην εισαγωγή λιθάνθρακα

 «Η λύση είναι ο συνδυασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικού αερίου και βέβαια του λιγνίτη, μέσα από καθαρές τεχνολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης. 

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις στο ελληνικό ενεργειακό περιβάλλον « που πολλαπλασιάζονται καθημερινά και ρίχνουν επιπλέον βάρη στη ΔΕΗ», ζητώντας από την κυβέρνηση να απαλλάξει τη ΔΕΗ απ’ την υποχρέωση του «τελικού προμηθευτή» ώστε να μην περνά όλο το κόστος αυτής της στρέβλωσης στο τελικό καταναλωτή;

Προχειρότητες…

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε την διοίκηση της ΔΕΗ για το ότι δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση για να προστατευτεί με διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας είναι εξαιρετικής σημασίας και με πολυεπίπεδες προεκτάσεις ζήτημα. Αφήνεται στην τύχη του, έρμαιο των επικοινωνιακών επιδιώξεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της κόντρας της διοίκησης της ΔΕΗ με τον υπουργό Ανάπτυξης. Η υποκρισία από τη μεριά της κυβέρνησης και η αναξιοπιστία απ’ την μεριά της διοίκησης της ΔΕΗ, πραγματικά περισσεύουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι μέσα σε μια βδομάδα το αρχικό business plan της ΔΕΗ αναθεωρήθηκε, με βασικές παραδοχές που μεταβλήθηκαν σημαντικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε το αρχικό σχέδιο, ενώ ανέφερε ως δείγμα έλλειψης σοβαρότητας το ότι αρχικά το σχέδιο της ΔΕΗ είχε εκπονηθεί με παραδοχή για τιμή πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι και μέσα σε μία εβδομάδα αυτή άλλαξε στα 65 δολάρια το βαρέλι!

 Απαντώντας, τέλος, σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι η ΔΕΗ έχει μια ανεπίτρεπτη αύξηση του κόστους παραγωγής της ενέργειας, για το λιγνίτη π.χ. από 9 σε 14 ευρώ και ο οποίος οφείλεται σε συμβάσεις που έχουν γίνει μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών για την εξόρυξη του λιγνίτη και μια σειρά άλλες ολιγωρίες και αβελτηρίες της διοίκησης σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων στην επιχείρηση και την εξοικονόμηση γενικότερα του κόστους,.

«Είναι δυνατές οι μειώσεις τιμολογίων στο μέτρο και στο βαθμό που συνεχίζεται αυτή η κατηφόρα των τιμών των καυσίμων. Και βέβαια αυτό το οποίο είναι αναγκαίο να γίνει,  είναι ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα απ’ την κυβέρνηση, και στη συνέχεια η εξειδίκευσή του απ’ τη ΔΕΗ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανατροπή σχεδιασμών χωρίς ενημέρωση του δ.σ.

Για ανατροπή του εγκεκριμένου από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σχεδίου κατηγόρησε τον κ. Αθανασόπουλο το μέλος της διοίκησης και εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Γιάννης Τσαρούχας.

 Ο κ. Τσαρούχας  επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η ανατροπή έγινε μέσα σε λίγες ημέρες :

 • Χωρίς καμία έγκριση, εξουσιοδότηση ή ενημέρωση των μελών του ΔΣ, αφού η απόφαση του ΔΣ στις 11/11/2008 καθορίζει σαφώς σε τι εξουσιοδοτείται ο κ. Αθανασόπουλος.
 • Με ανατροπή του βασικού σεναρίου του Επιχειρησιακού Σχεδίου μέσα από την υιοθέτηση παραμέτρων που καθιστούν μικρότερες τις απαιτήσεις χρηματοδότησης και μικρότερες τις αποδόσεις κεφαλαίων.
 • Με μετατροπή του βασικού σεναρίου εκπομπών CO2 μετά το 2012, σε εναλλακτικό σενάριο που αντιστοιχεί στο σενάριο των αυξήσεων του 35% που εισηγήθηκε στο ΔΣ.
 • Με μείωση κόστους πετρελαίου από 80 USD/bbl σε 65 USD/bbl.
 • Με  μείωση της σχέσης δολαρίου ευρώ από 1,40 σε 1,25.
 • Με αύξηση του δανεισμού. 
 • Με μείωση των αυξήσεων των τιμολογίων από 35% (5,5%+5,5%+2,5%+2,5%+0,5%+0,5% πάνω από τον πληθωρισμό) σε 23% (1%+5%+5%+5%+4%+3%) σε πλήρη ταύτιση με την θέση της κυβέρνησης για τον κρίσιμο πολιτικά επόμενο χρόνο.

 ·        Χωρίς καμιά πρόβλεψη μείωσης των ζημιών της ΔΕΗ από την αλχημιστική ΟΤΣ και τις λοιπές στρεβλώσεις της αγοράς.

 ·        Χωρίς καμία αναπροσαρμογή, λόγω της επερχόμενης ύφεσης, αφού το Επιχειρησιακό Σχέδιο υλοποιεί τα στρατηγικό σχέδιο που εγκρίθηκε  πριν ακριβώς ένα χρόνο και ήδη πολλές επιλογές του έχουν χρονικά ¨εκτροχιαστεί¨.

 ·        Με απειλές για μείωση μερισμάτων, μείωση ή ακύρωση επενδύσεων, υλοποίηση του προγράμματος με συμμετοχή ιδιωτών, πώληση περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης περαιτέρω μείωση των ελέγξιμων δαπανών για τη ΔΕΗ με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

 Ο κ. Τσαρούχας θέτει μια σειρά από ερωτήματα προς τον μάνατζερ, όπως : 

 • Γιατί αυτά τα σενάρια, βασικό και εναλλακτικό, δεν εξετάστηκαν όταν το θέμα εισήχθη στο ΔΣ;  
 • Πώς ανετράπη το βασικό σενάριο που θεωρήθηκε ως βέλτιστο και τώρα έγινε εναλλακτικό; 
 • Πόσο αξιόπιστο είναι τελικά το πρόγραμμα χρηματοδότησης; 
 • Πόσο εφικτή είναι η υλοποιήσει του επενδυτικού σχεδίου στον χρόνο που τίθεται;  
 • Με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί; 
 • Πόσο αξιόπιστο τελικά μπορεί να είναι το υψηλόβαθμό management της ΔΕΗ όταν τέσσερις μέρες νωρίτερα και οι Γενικοί Δ/ντες ομόθυμα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους σε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που ήδη έχει ανατραπεί;

 Νέο σχέδιο και άρση στρεβλώσεων 

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων προτείνει να αρθούν όλες οι στρεβλώσεις, με κορυφαία την «μήτρα όλων των κακών»,  την Οριακή Τιμή Συστήματος, που αποτελούν πληγές χαίνουσες για τα οικονομικά της ΔΕΗ τις οποίες καλείται πάντα να επουλώσει ο Έλληνας καταναλωτής.

Επίσης, ζητεί να συνταχθεί ένα ρεαλιστικό Επιχειρησιακό Σχέδιο χαμηλότερου κόστους επένδυσης, που θα στηρίζει την αυτοδύναμη ανάπτυξη της ενιαίας ΔΕΗ στον Ελληνικό Χώρο και όχι με συνεργασίες, με ενίσχυση της παραγωγής στο Νότο, με περιορισμένη εισαγωγή άνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο στο Αλιβέρι, με διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό σύστημα για τη μείωση του κορμού των δαπανών Υ.Κ.Ω και με ισχύ αντικατάστασης παλαιών μονάδων που δεν θα εξωθεί σε κλείσιμο εργοστασίων της ΔΕΗ πέραν των 2400 MW.

 «Ένα τέτοιο σχέδιο είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμο και εφικτό να χρηματοδοτηθεί με τιμολόγια που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, δυναμώνουν το ρόλο της Δημοσιάς Επιχείρησης και μειώνουν τα υπερκέρδη των γνωστών ¨νταβατζήδων¨», καταλήγει ο κ. Τσαρούχας

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2D4D48AB-E0FB-3E67-EA96-C2851690475D

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,53 μονάδων 

DEI_4

Για λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κάνουν λόγο κύκλοι του ΥΠΕΝ, μετά την έλλειψη προσφορών για τον διαγωνισμού - «Όσοι χαρακτήριζαν “πετράδια της ΔΕΗ” τις λιγνιτικές μονάδες ήταν εκτός τόπου και χρόνου»

12