Στον «τοίχο» η Γερμανία για τα κεφάλαια των Μηχανισμών Στήριξης

Στον «τοίχο» η Γερμανία για τα κεφάλαια των Μηχανισμών Στήριξης

Αυξάνονται οι πιέσεις για να βάλει η Ευρώπη – και πρώτο το Βερολίνο – το «χέρι στην τσέπη» - ΔΝΤ και G20 ξεκαθάρισαν ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια σε EFSF και ESM – Εξετάζουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι υπ. Οικονομικών για να «δώσουν» τις δόσεις

Στον «τοίχο» η Γερμανία για τα κεφάλαια των Μηχανισμών Στήριξης
Επισήμως η σημερινή έκτακτη Σύνοδος του Eurogroup, λίγες μόνον ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, να έχει ως αντικείμενο την ενδελεχή εξέταση, από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, όλων των κινήσεων που έχει κάνει η Ελλάδα από την περασμένη Δευτέρα, όταν και αποφασίσθηκε να της χορηγηθεί νέα βοήθεια, για να αποφασίσουν εάν η χώρα μας πληροί τις δεσμεύσεις της για να λάβει τις πρώτες δόσεις του σχεδίου στήριξης, πλην όμως αυτό το Eurogroup ΔΕΝ θα έχει στην ατζέντα μόνον Ελλάδα!

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί του Eurogroup θα κληθούν να απαντήσουν και στο κρίσιμο ερώτημα που θέτει πλέον ο υπόλοιπος … κόσμος προς την Ευρώπη, για το κατά πόσον δηλαδή οι Ευρωπαίοι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που τους ταλανίζει πράττοντας πρώτοι όσα ζητάνε από τους ανά τον κόσμο εταίρους τους!

Η θυελλώδης συνεδρίαση του ΔΝΤ το βράδυ της Τετάρτης ήταν ένα μόνο δείγμα του πως αντιλαμβάνονται πλέον οι εκτός Ευρώπης εκπρόσωποι ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών την κατάσταση: αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης εάν οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν πρώτοι το σημαντικότερο κομμάτι της διάσωσής τους, τις ευθύνες που τους αναλογούν!

Η δυσφορία των «μη Ευρωπαίων» έγινε πασιφανής το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μεξικό, στη συνεδρίαση των G20, αλλά και πριν από λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον, στα γραφεία του ΔΝΤ (διαβάστε εδώ σχετικά).
Κλείσιμο

Πρακτικά λοιπόν η Ευρώπη καλείται σήμερα κιόλας να αποφασίσει τι θα πράξει. Με την πιο «λογική» επιλογή να φαντάζει αυτή της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των ήδη υπαρχόντων Μηχανισμών Στήριξης, του Προσωρινού (EFSF) που θεωρητικά ήδη λειτουργεί και του Μόνιμου (ΕSM) που έπεται. Με τη διαφορά πως η κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη, η Γερμανία, εμμένει στις αντιρρήσεις της επί του θέματος, αφού σε αυτή την περίπτωση θα είναι και αυτή που θα κληθεί να συνεισφέρει τα περισσότερα.

«Η Γερμανία δεν θεωρεί ότι θα ήταν αποτελεσματικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αύξησης των κονδυλίων των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης στη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες». Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να ήταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, παραδεχόμενος πάντως πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα … εξαναγκαστούν να συζητήσουν το θέμα της κεφαλαιοποίησης του ESM στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Εκεί όπου το Βερολίνο αναμένεται να κατέβει με μια εναλλακτική πρόταση, να γίνει δηλαδή η κεφαλαιοποίηση του ESM σε δύο δόσεις. Κι αυτό γιατί οι «σοφοί» του γερμανικού οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως «οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές φαίνεται να δείχνουν ότι η κρίση υποχωρεί και υπάρχει ο κίνδυνος η αύξηση του μεγέθους των ταμείων διάσωσης να μετριάσει τις πιέσεις στις χώρες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Με δυο λόγια επιμένουν στην επιλογή του «μπαμπούλα» της μη χρηματοδότησης προς τα κράτη του Μνημονίου, αγνοώντας ότι επί δύο και πλέον χρόνια αυτή η πολιτική απλά δεν δούλεψε …

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα εντός ΕΕ φαίνεται πως σταδιακά αλλάζουν. Ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάνει ολοένα και περισσότερες … νύξεις για την ανάγκη «προσθήκης» μιας αναπτυξιακής παραμέτρου στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Το έπραξε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο (δείτε εδώ).

Ενώ προτού καν συνεδριάσει το Eurogroup ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις «προβλέποντας» ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να λαμβάνει δόσεις από το νέο δάνειο πριν καν φύγει ο Μάρτιος ! (δείτε εδώ)

Τέλος και ο Ιταλός πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Μάριο Μόντι καταφτάνει στις Βρυξέλλες έχοντας πολύ ξεκάθαρες απόψεις για το τι πρέπει να συμβεί άμεσα. Έκανε λόγο για την ανάγκη να ενισχυθούν τα κεφάλαια του ESM, ενώ «προσπέρασε» ερώτηση αναφορικά με τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την αύξηση των κεφαλαίων του ESM, λέγοντας πως : «δεν είπαν ότι δεν θέλουν να το συζητήσουν καθόλου τον Μάρτιο. Προτιμούν να μην το συζητήσουν την 1η Μαρτίου. Ο Μάρτιος έχει 31 μέρες» ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης