Κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές των ομολόγων

Κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές των ομολόγων

Τι θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ή που θα αγοράσουν τώρα ομόλογα έως 100.000 ευρώ

Κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές των ομολόγων
Θολό φαίνεται να είναι το τοπίο όσον αφορά στις τελικές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι στην διαδικασία του «κουρέματος» θα μπουν όσοι ιδιώτες έχουν ελληνικά ομόλογα άξιας άνω των 100.000 ευρώ και όχι όσοι έχουν ομόλογα άξιας κάτω των 100.000 ευρώ χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι ακόμα επίσημο.

Στην δευτερογενή αγορά η τιμή του ελληνικού ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου διαπραγματεύεται μεταξύ 36 (αγορά) και 45  (πώληση) κάτι που σημαίνει ότι οποίος αγοράσει σήμερα και δεν «κουρευτεί» θα έχει απόδοση 1500 %.  

Δηλαδή εάν κάποιος αγοράσει ένα ομόλογο ελληνικού δημοσίου άξιας 45.000 ευρώ και το ομόλογο αυτό δεν μπει στην διαδικασία «κουρέματος» τότε στις 20 Μαρτίου ο κάτοχος του ομολόγου θα λάβει περίπου 100.000 ευρώ.  Βέβαια το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα χάσει μέρος του κεφαλαίου του.

Χθες «σημειώθηκε»  ράλι στην τιμή του ομολόγου καθώς κάποιοι προεξοφλούσαν ότι τελικά δεν θα ενταχθούν στην διαδικασία οι κάτοχοι όσων έχουν ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η απόφαση για τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων στο PSI θα ληφθεί στο πλαίσιο της γενικότερης συμφωνίας, που περικλείει τόσο την, όπως φαίνεται, κλεισμένη συμφωνία με το IIF, όσο και την προτεινόμενη εμπλοκή του επίσημου τομέα (ΕΚΤ).

Τραπεζικοί κύκλοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις επιμένουν ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το θέμα, αλλά και καμία ενημέρωση από το  υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το PSI+ έχουν στην ουσία ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ 2 εβδομάδων, ο υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε σε ομιλία του στη Βουλή ότι θα υπάρξει,  για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα, σχετική διάταξη στην τροπολογία για τους όρους ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης