Μεγάλη πτώση στην Wall Street

Τράπεζες: Μικρή σχέση με Lehman, μεγάλη ανυσηχία για τη κρίση

Όπως την ημέρα της εκλογής του Μπάρακ Ομπάμα έγινε το μεγαλύτερο εκλογικό ράλι της ιστορίας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έτσι την επομένη έγινε το αντίθετο : η μεγαλύτερη πτώση μετά την εκλογή νέου Προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ!

Οι 157.000 θέσεις εργασίας που έκοψαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις τον Οκτώβριο και η ανακοίνωση της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του κόσμου, ότι θα διπλασιάσει λόγω της κ

Όπως την ημέρα της εκλογής του Μπάρακ Ομπάμα έγινε το μεγαλύτερο εκλογικό ράλι της ιστορίας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έτσι την επομένη έγινε το αντίθετο : η μεγαλύτερη πτώση μετά την εκλογή νέου Προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ!

Οι 157.000 θέσεις εργασίας που έκοψαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις τον Οκτώβριο και η ανακοίνωση της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του κόσμου, ότι θα διπλασιάσει λόγω της κρίσης τις περικοπές στην παραγωγή της, ήταν δύο νέα από την πραγματική οικονομία ικανά να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για την πορεία της.

Με δεδομένο και το ότι οι αγορές έρχονται από ένα ανοδικό σερί μιας εβδομάδας, δεν… ήθελε και πολύ να φτάνει να χάνει σχεδόν 500 μονάδες ο Dow Jones, κλείνοντας στο -5%  και στις 9.139 μονάδες και να είναι επίσης σε Standard & Poor’s και Nasdaq πάνω από 5% η πτώση.

Μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως της Citigroup και της Bank of America υποχώρησαν κατά περισσότερο από 10%, ενώ διψήφια ήταν και η πτώση για τον τίτλο της αμερικανικής χαλυβουργίας Nucor.

Σχεδόν 7% δε έχασε η μετοχή της Boeing, καθώς η UBS προέβλεψε ότι το 2009 η παγκόσμια αεροπορική κίνηση θα μειωθεί κατά 3% περίπου.

Νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι οι απώλειες άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 2%, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια είναι πιθανότατα πιο υπερπουλημένα από τον Οκτώβριο του 1974 και μετά.

Το ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,295 δολάρια γύρω στα μεσάνυχτα, ενώ το πετρέλαιο, λόγω του υφεσιακού σκηνικού στην οικονομία, υποχωρούσε πάνω από 7%, κοντά στα 65 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dxdz7_XL

Ελπίδες ότι το 2019 θα υπάρξει κάποια βελτίωση στην κρουαζιέρα η οποία θα φέρει περιορισμένη διόρθωση στις απώλειες του 2018 σε μικρό ποσοστό και των μεγάλων απωλειών του 2017 (περίπου – 20%) εκτιμά ο πρόεδρος της ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλία, Θεόδωρος Κόντες.