Όλες οι τράπεζες στο σχέδιο μέσα στο 2008
Το σχέδιο για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και τη θωράκιση της εθνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης εγκρίνει την Πέμπτη η Κυβερνητική Επιτροπή.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του κυρίου Γιώργου Αλογοσκούφη και τις διοικήσεις όλων των μεγάλων τραπεζών (πλην της Marfin) συμφωνήθηκε ότι στο σχέδιο θα μετάσχουν
Το σχέδιο για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και τη θωράκιση της εθνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης εγκρίνει την Πέμπτη η Κυβερνητική Επιτροπή.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του κυρίου Γιώργου Αλογοσκούφη και τις διοικήσεις όλων των μεγάλων τραπεζών (πλην της Marfin) συμφωνήθηκε ότι στο σχέδιο θα μετάσχουν σχεδόν όλες οι μεγάλες τράπεζες, με εξαίρεση την Εμπορική Τράπεζα η οποία θα μετάσχει, μέσω της Credit Agroicole, στο αντίστοιχο γαλλικό σχέδιο.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Αντώνης Κροντηράς, ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δημήτρης Μηλιάκος και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελος Φιλιππίδης. Παρών στη συνάντηση ήταν ο και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή για ψήφιση ξεχωριστό νομοσχέδιο-πλαίσιο. Διευκρίνιζαν επίσης ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που εξέφρασαν οι τραπεζίτες, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα ήδη εξαγγελθέντα από τον υπουργό Οικονομίας, αλλά όλα θα εξειδικεύονται με νεώτερες υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν εν καιρώ.
Με αυτές αναμένεται να ρυθμισθούν και θέματα, όπως το ενδεχόμενο η αύξηση του ορίου κεφαλαιακής επάρκειας θα καθορίζεται σε διαφορετικό επίπεδο ανά τράπεζα και βάσει του χαρτοφυλακίου δανείων που διαθέτει.
Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν περί τα τέλη του έτους όλες μαζί συντονισμένα οι εμπορικές τράπεζες, εκτός αν κάποια το ζητήσει νωρίτερα.
Η κατανομή των 28 δισ. ευρώ θα γίνεται ανάλογα με το μέγεθος κάθε τράπεζας.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι με το σχέδιο θα ενισχυθεί η ρευστότητα και η ελληνική οικονομία θα απολαύσει πολλαπλά οφέλη: οι τράπεζες θα αποκτήσουν επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ενώ θα αμβλυνθούν οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.
Στο σχέδιο υπάρχουν σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος –όπως τονίζουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας- όχι μόνο δεν επιβαρύνεται αλλά θα ωφεληθεί, καθώς με το σχέδιο αυτό στηρίζεται η ανάπτυξη, η απασχόληση και το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ως γνωστόν, το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών (μέσω προνομιούχων μετοχών) σε ύψος έως 5 δις. ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές ύψους έως 23 δις. ευρώ, η οποία κατανέμεται σε δύο προγράμματα- το ένα έως 15 δις. ευρώ και το άλλο έως 8 δις. ευρώ.
Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου έχουν ήδη ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2008 από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr