Οι Μερκοζί αποφάσισαν, αλλά άλλες οι βουλές των αγορών

Οι Μερκοζί αποφάσισαν, αλλά άλλες οι βουλές των αγορών

Οι απειλές υποβάθμισης όλης της Ευρωζώνης από την S&P εντείνουν την πίεση - Ισχυρό το σενάριο διάσπασης του ευρώ κατά τη Nomura, που δίνει την ...δραχμή στα 57 σεντς

Οι Μερκοζί αποφάσισαν, αλλά άλλες οι βουλές των αγορών
Την υπέρβαση από  τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής αναζητούν εναγωνίως  οι αγορές και οι αναλυτές, οι οποίοι ακόμα και μετά την ανακοίνωση του περιβόητου γαλλογερμανικού σχεδίου για την αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών δεν πείθονται πως αυτή είναι η απάντηση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη.

Επί της ουσίας δεν  πείθονται ούτε οι φίλα προσκείμενοι στις ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ, με πιο  χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του κυρίου Έβαλντ Νοβότνι, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το «σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί», εξέφρασε την εκτίμηση πως η δρομολογούμενη τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετή. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, λέγοντας πως είναι πια ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί μια δεκαετία και μια ολόκληρη γενιά, ενώ ξεκαθάρισε πως με όποια παρέμβαση κι αν κάνουν τώρα πια Βερολίνο και Παρίσι, την επόμενη χρονιά η ευρωπαϊκή οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα ο  οίκος αξιολόγησης της Standard & Poor’s ουσιαστικά έβαζε στο στόχαστρό του ΟΛΗ την Ευρωζώνη, ανακοινώνοντας πως θέτει σε επιτήρηση με προοπτική υποβάθμισης την πιστοληπτική αξιολόγηση του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας! Με δυο λόγια όλων των χωρών με την ανώτατη αξιολόγηση (ΑΑΑ) της Ευρώπης κι όσων ακόμα δεν έχει υποβαθμίσει από τα υπόλοιπα μέλη του ευρώ! Στο αιτιολογικό του σημείωμα ο οίκος επικαλείται την «οικονομική και πολιτική αναταραχή που επικρατεί επί ευρωπαϊκού εδάφους»...

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το πρωί της Τρίτης οι περισσότερες αγορές στην Ασία και τον Ειρηνικό υποχωρούσαν κατά 1% και πλέον, ενώ τις ανησυχίες των επενδυτών επέτεινε η δεύτερη, μέσα σε δύο μήνες, μείωση επιτοκίων στην Αυστραλία, η οποία συνοδεύτηκε και από τις εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Στίβενς, περί πιθανής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. 

Νωρίτερα και πάντως πριν ανακοινωθεί η γαλλογερμανική συμφωνία, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές είχαν εκφράσει τους φόβους τους για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Για μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά έκαναν λόγο οι αναλυτές της Deutsche Bank, προειδοποιώντας ότι το 2012 μπορεί να σημάνει την έξοδο τουλάχιστον μιας χώρας (της Ελλάδας) από το ευρώ και την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη με πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας και όξυνσης της χρηματοδοτικής κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία.

Οι αναλυτές της UBS επεσήμαναν την «ανάγκη αλλαγής της δομής της Ευρωζώνης», τονίζοντας όμως πως αυτή πρέπει να γίνει χωρίς να διασπαστεί το ευρώ, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν καταστροφικές και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία.

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2012 αλλά και το 2013 «βλέπει» και η Goldman Sachs που μάλιστα τονίζει πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην κρίση.

Ενώ, μια πρώτη … προσέγγιση στο σενάριο της διάσπασης της Ευρωζώνης και της εξόδου χώρας ή και περισσότερων χωρών από το ευρώ επιχειρεί και ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura στην τελευταία έκθεσή του που είναι μακράν η πιο … «αναλυτική» όλων όσον αφορά στα … καταστροφολογικά σενάρια της επόμενης ημέρας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, θέλοντας να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα σημάνει μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως οι πιθανότητες υποτίμησης των νομισμάτων αρκετών χωρών της Ευρωζώνης είναι σημαντικότατες, ενώ σε μια τέτοια εξέλιξη το νόμισμα που θα υποτιμηθεί το περισσότερο έναντι του δολαρίου – αφού το αμερικανικό νόμισμα τίθεται ως βάση σύγκρισης - θα είναι το ελληνικό. Η δραχμή.



Η οποία δραχμή ενδέχεται  να υποτιμηθεί έως και κατά 60%.

Σύμφωνα με το σενάριο  της Nomura η ονομαστική αξία για το νέο ελληνικό νόμισμα, είτε αυτό θα είναι μια νέα δραχμή, είτε όχι, θα είναι χαμηλότερη, δηλαδή υποτιμημένη, κατά 57% περίπου, στα 57 σεντς του δολαρίου.

Ανάλογη η εκτίμηση και για το πορτογαλικό εσκούδο, το οποίο θα υποτιμηθεί κατά περίπου 47%, με το νόμισμά της στα 71 σεντς του δολαρίου ενώ Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Βέλγιο θα δουν τα νομίσματά τους να υποτιμώνται κατά 25% έως και 35%.

Η διάσπαση του ευρώ πάντως θα επιφέρει και ανατιμήσεις  σε αρκετά από τα «παλαιά» - ή σωστότερα  τα νέα – ευρωπαϊκά νομίσματα. Για παράδειγμα η Nomura εκτιμά ότι το «νέο μάρκο» της Γερμανίας θα ενισχυθεί και θα διαπραγματεύεται στα 1,36 έναντι του δολαρίου, της Ολλανδίας στο 1,25 έναντι του δολαρίου, Αυστρίας και Φινλανδίας τα νομίσματα θα καταλήξουν σε μια παρόμοια ισοτιμία και οριακά, στα 0,97 του δολαρίου, θα «κλείσει» η νέα ιταλική λιρέτα …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης