Ποιες τράπεζες θα ακολουθήσουν την Dexia;

Ποιες τράπεζες θα ακολουθήσουν την Dexia;

Προβληματισμός για την τελική λύση στο ελληνικό πρόβλημα - Ποιοι είναι οι πιο  «ανοικτοί» και «επίφοβοι»...

Ποιες τράπεζες θα ακολουθήσουν την Dexia;
«Η έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι απολύτως διαχειρίσιμη».

Με τη φράση αυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του ΔΣ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Γιόζεφ Άκερμαν, επιχείρησε, προ δύο εβδομάδων, να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών, ακόμα και των ίδιων των μελών του Δ.Σ της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας, αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση του «ελληνικού χρέους», την ίδια ημέρα που ανακοίνωνε πως η Deutsche Bank δεν «έπιασε» τους στόχους κερδοφορίας για το τρίτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα «έγραψε» στον ισολογισμό της απομειώσεις της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα!

Κλείσιμο
Με διαφορά λίγων  ωρών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia  κ. Πιερ Μαριάνι (Pierre Mariani) ανακοίνωνε ένα σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας.

Δέκα ημέρες μετά, η Dexia γινόταν η πρώτη τράπεζα της Ευρώπης που «πλήρωνε» την έκθεσή της στο ευρωπαϊκό χρέος συνολικά, γινόταν το πρώτο «θύμα» της κρίσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η διάσπασή της σε δύο ανεξάρτητες μονάδες, τη «γαλλική» Dexia Credit Local και την Dexia BIL του Λουξεμβούργου και η πλήρης κρατικοποίηση του βελγικού «αρμού» της Dexia Banque Belgique, η σύσταση μιας «bad bank» με κρατικές εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις Βελγίου, Γαλλίας και Λουξεμβούργου, ύψους 54 δισ. ευρώ και η δρομολογούμενη εκποίηση ενός μέρους των assets της τράπεζας σε επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, συνθέτουν την πλήρη εικόνα της «λύσης» που προτάθηκε για τη διάσωση (;) της τράπεζας και ουσιαστικά περιγράφει το δρόμο που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι για να «περιθάλψουν» τον τραπεζικό τους κλάδο, εάν δεν συμφωνήσουν άμεσα σε μια γενναία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σε άμεση εμπλοκή του EFSF στην διαχείριση της καλπάζουσας κρίσης.

Πολύ περισσότερο τώρα, που θεωρείται πια βέβαιο πως θα αλλάξει το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους...

Ποιες τράπεζες όμως βρίσκονται ήδη στο μάτι του κυκλώνα; Τι θα συμβεί εάν η «συνολική, βιώσιμη λύση» του ελληνικού προβλήματος, αυτή τη λύση που μας... έταξαν Μέρκελ και Σαρκοζί, καθυστερήσει κι άλλο;

Η Dexia είναι το παράδειγμα προς αποφυγή! Αυτή που πρέπει να έχουν κατά νου οι διοικούντες τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες -που είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι ιδιοκτήτες ελληνικών κρατικών ομολόγων σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει  τις φήμες που σάρωσαν τις αγορές στα τέλη του Σεπτέμβρη  και ήθελαν τους διοικούντες την  ΒΝΡ Paribas να ψάχνουν εναγωνίως κεφάλαια ακόμα και στη Μέση Ανατολή;

Ή την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να  διασώσει την ευρισκόμενη στα  πρόθυρα της χρεοκοπίας Banco Pastor διαμέσω της πρότασης εξαγοράς της από την ανταγωνίστριά της Banco Popular, με την τελευταία να δέχεται -έμμεση- στήριξη από το Δημόσιο;

Και για να μην ξεχνιόμαστε ήδη οι τρεις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί, ενώ και στη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει χορηγήσει περί τα 60 και πλέον δισ. ευρώ στη Royal Βank of Scotland, τη Lloyds και τη Ηalifax (ΗΒΟS), ενώ σε άλλα 320 δισ. ευρώ υπολογίζονται ότι ανέρχονται οι κρατικές εγγυήσεις διατραπεζικών δανείων.

Εξάλλου, δεν είναι  μόνο η Ελλάδα και το ευρωπαϊκό  χρέος που «απειλούν» τις μεγάλες  τράπεζες. Ενδεικτικό αυτού το «σοκ»  που δέχθηκε τον περασμένο  Ιούνιο η γαλλική Societe Generale, που αναγκάστηκε να περάσει στα βιβλία της περί τα 10 δισ. ευρώ σε απώλειες από την κατάρρευση της επένδυσής της στη Ρωσία (Rosbank).

Επί του πρακτέου λοιπόν και με βάση το γεγονός πως  το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους ελέγχεται από ευρωπαϊκές τράπεζες και θεσμικά χαρτοφυλάκια, είναι προφανές ότι η διαχείριση αυτού του χρέους θα αποτελέσει και το υπέρτατο κρας τεστ για τις ευρωτράπεζες.

Με πρώτες -λόγω της συγκριτικά μεγαλύτερης έκθεσής  τους- τις BNP Paribas, Societe Generale, Commertzbank και ING.

Μεγάλα «ανοίγματα»  σε ελληνικό -αλλά και ιταλικό και ισπανικό- χρέος  έχουν επίσης οι: HSBC, KBC, Credit Agricole, Unicredit, Esrte Bank, Rabobank, Santander, WestLB, BBVA και Intesa San Paolo …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης