Κρατικοποιείται η Proton Bank

Κρατικοποιείται η Proton Bank

Σε καθεστώς εξυγίανσης με την ίδρυση «καλής τράπεζας», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank »...

Κρατικοποιείται η Proton Bank
Σε καθεστώς εξυγίανσης με την ίδρυση «καλής τράπεζας», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank », στην οποία μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας, εντάσσεται η Proton Bank.

Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Κλείσιμο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου άρθρου 63 Ε του νόμου 3601/2007, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, στην περίπτωση της τράπεζας Proton Bank.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα «καλή τράπεζα», σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 «Η νέα τράπεζα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, είναι απόλυτα υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.


Ο Στάθης Παπαγεωργίου επικεφαλής της νέας Proton Bank - Ο Δημ. Δεληπέτρος εκκαθαριστής της παλαιάς

Ο κ. Στάθης Παπαγεωργίου (πρώην διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας FBB) αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) Proton Bank. 

Η νέα τράπεζα που δημιουργείται έχει ως στόχο την διασφάλιση των καταθετών της Proton Bank και αποκλειστικός της μέτοχος θα είναι ο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην τράπεζα αυτή θα μεταφερθεί επίσης και το σύνολο των τίτλων αλλά και των υγιών δανείων (εξαιρουμένων εκείνων που είχαν χορηγηθεί σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη) που είχε χορηγήσει η Proton Bank. 

Η νέα <<καλή τράπεζα>> , όπως χαρακτηρίζεται στις ανακοινώσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών (όρος ο οποίος δεν αναφέρεται στο Ν.4021/2011 ο οποίος κάνει λόγο για μεταβατική ή bridge bank ) ενισχύεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων αλλά και από το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του οποίου προΐσταται ο πρώην υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Παν. Θωμόπουλος. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της νέας τράπεζας - η οποία θα διατηρήσει το λογότυπο και σήμα της Proton Bank - θα καλύπτει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας καθώς ο βασικός της δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας "θα υπερβαίνει σημαντικά το εποπτικό όριο 8%", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Ταυτοχρόνως θα έχει πρόσβαση στο ευρωσύστημα μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Η παλαιά τράπεζα τίθεται εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημ. Δεληπέτρος. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του σκέλους εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων.Ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα δημιουργεί προοπτική για την νέα Τράπεζα Proton και αξία για τον μέτοχο και θα ενισχύει υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην οικονομία αποτελεί το βασικό στόχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποκλειστικού μετόχου της, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ταμείου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και έκδοση της σχετικής υπουργικής, προέβη στην κεφαλαιοποίηση της νέας «καλής» τράπεζας Proton, αποτελώντας τον αποκλειστικό μέτοχό της, κατ' εφαρμογή των νέων διατάξεων του νόμου για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, από την πρώτη ημέρα, την κεφαλαιακή επάρκεια και την εύρυθμη λειτουργία της.

Η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει όλους τους συναλλασσόμενους με την Τράπεζα όπως και τους εργαζομένους, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ο μηχανισμός στήριξης της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενεργοποιήθηκε άμεσα με την ίδρυση της νέας «καλής» τράπεζας Proton, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρέχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων να την ενισχύει και την Τράπεζα της Ελλάδος να εκδίδει άμεσα την άδεια λειτουργίας της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ταμείου, για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της νεοϊδρυθείσας «καλής» τράπεζας Proton με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης