Το «κούρεμα» κάνει κρατικές τις τράπεζες

Το «κούρεμα» κάνει κρατικές τις τράπεζες

Ζητήθηκαν εκτάκτως αναλυτικα στοιχεία για χαρτοφυλάκια και καταθέσεις - Θα απαιτηθούν περί τα 30 δισ. που "υπάρχουν" μόνο στο Ταμείο - Προστατεύει τις καταθέσεις η εξέλιξη

Το «κούρεμα» κάνει κρατικές τις τράπεζες
«Το ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο και εξετάζουμε μια βιώσιμη λύση» είπαν οι κ. Μέρκελ και Σαρκοζί στη χθεσινοβραδυνή κοινή συνέντευξή τους, χωρίς να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομέρειες. Κατέστησαν όμως σαφές πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν υφίσταται. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους εξετάζεται σε νέα βάση και με τα νέα δεδομένα. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες δεν άφησαν επίσης κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προτεραιότητές τους, που αφορούν την στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη «βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα».

Ουσιαστικά, η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα προσεγγίζουν το σημείο μηδέν. Είναι προφανές πως δεν συζητούμε πλέον για λύση στο πλαίσιο του PSI, (το οποίο ούτως ή άλλως δεν είχε σπουδαία συμμετοχή) οδεύουμε προς ένα γενναίο hair cut της τάξεως τουλάχιστον 50% που σημαίνει τεράστιες απώλειες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών. Γι’ αυτό και το μείζον πρόβλημα των ευρωπαίων είναι οι τρόποι στήριξης των τραπεζών οι οποίες, αν ληφθεί υπόψη η δραματική εξέλιξη της Dexia, θα απαιτήσουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, ένα haircut της τάξεως του 50% για τις ελληνικές τράπεζες αντιστοιχεί σε περίπου 30 δις. ευρώ νέα κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να  καλύψουν τις ζημιές, ώστε να διατηρηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κλείσιμο
Στις παρούσες συνθήκες, ούτε ως αστείο δεν μπορεί να περιμένει κανείς πως η αγορά μπορεί να σηκώσει τόσο γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου. Συνεπώς, η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ισοδυναμεί με κρατικοποίηση των τραπεζών που θα προσφύγουν, δεδομένου ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα γίνει μέσω έκδοσης κοινών (και όχι προνομιούχων όπως στο προηγούμενο πακέτο) μετοχών οι οποίες θα ανήκουν στο κράτος.

Πρόκειται περίπου για το μοντέλο που ακολουθήθηκε εξ αρχής για τις ιρλανδικές τράπεζες, με προοπτική, σε βάθος 2ετίας – 3ετίας το κράτος να μπορέσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι κινδυνεύουν να χάσουν τις τράπεζές τους.

Μια τέτοια εξέλιξη, δεν επηρεάζει ούτε κατ’ ελάχιστον τους καταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη Παρασκευή και στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί, ζητήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, τα κεφάλαια και την πρόοδο του ελέγχου των χαρτοφυλακίων δανείων που διενεργεί η Black Rock στις ελληνικές τράπεζες.  Ανεπίσημες πληροφορίες, κάνουν λόγο και για περαιτέρω συζητήσεις, αναφέροντας ειδικότερα, το θέμα προστασίας των καταθέσεων καθώς και το ζήτημα διασφάλισης του προσωπικού των τραπεζών, παραπέμποντας ευθέως σε συζητήσεις επίσημων πλέον σεναρίων κρατικοποιήσεων.

Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη, πως πέραν των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν στην περίπτωση ενός μεγάλου κουρέματος, θα πρέπει να προστεθούν επίσης οι επιπρόσθετες πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες για κάλυψη επισφαλειών στα δανειακά χαρτοφυλάκια, που θα αναδείξει η ολοκλήρωση του ελέγχου της Black Rock και που χρονικά σχεδόν θα συμπέσει με το κούρεμα.

Η προσφυγή στο ΤΧΣ το οποίο είναι προικοδοτημένο με 30 δις ευρώ, εγγυάται απολύτως τις καταθέσεις ιδιωτών, δεδομένου ότι οι τράπεζες ουσιαστικά κρατικοποιούνται, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται, έτσι, η κατάρρευσή τους, κάτι που όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ισοδυναμούσε όχι μόνον με συστημικό κίνδυνο αλλά με κραχ απρόβλεπτων συνεπειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης