ΣΕΒ: Τα νέα εισπρακτικά μέτρα «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Τα νέα εισπρακτικά μέτρα «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις

Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δηλώνουν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

ΣΕΒ: Τα νέα εισπρακτικά μέτρα «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις
Την αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου για τα αβάσταχτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται τον παραγωγικό ιστό της χώρας εκφράζει ο ΣΕΒ με υπόμνημά του που υποβλήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δηλώνουν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Όπως αναφέρουν το ποτήρι των προβλημάτων των επιχειρήσεων έχει ξεχειλίσει ενώ εκφράζουν βαθιά επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητα αλλά και τους στόχους της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος. Επίσης υποστηρίζουν ότι μια ριζική αλλαγή στα φορολογικά δεν μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί παρά σε διάστημα 2-3 ετών, ενώ τονίζουν ότι ένα φορολογικό σχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Στο υπόμνημα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η κατανόηση και η ανοχή που έδειξε ο επιχειρηματικός κόσμος στις αρχές της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η κρίση της χώρας έχουν πλέον εξατμισθεί καθώς διαπιστώνεται ότι η διαχείριση του εγχειρήματος είναι έντονα ελλειμματική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί, σε συνδυασμό με την καταρράκωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των προβλημάτων για τις επιχειρήσεις».

Κλείσιμο
Παραθέτοντας τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «δεν υπάρχει τέλος στην επιβολή νέων φορολογικών βαρών στους καλοπληρωτές της εφορίας, ενώ η υπόθεση της σύλληψης της φοροδιαφυγής έχει καταντήσει άπιαστος στόχος» και υποστηρίζει ότι η υπερφορολόγηση διαλύει τον παραγωγικό ιστό και οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. «Είναι ανήθικο», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπόμνημα, «να ξεσηκώνεται ο πολιτικός κόσμος για την εργασιακή εφεδρεία όταν οι 400.000 καινούργιοι άνεργοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Διχάζεται έτσι η Ελλάδα στους προνομιούχους του Δημόσιου και στους αναλώσιμους του ιδιωτικού τομέα».

Για τις επιλογές της κυβέρνησης σημειώνει ότι:

• Εμμένει στην υπέρμετρη φορολόγηση της ενέργειας, υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των εξαγωγών.

• Επιβαρύνει με νέα φορολόγηση τα ακίνητα που ανήκουν σε παραγωγικές επιχειρήσεις και εξαπατά ευθέως τις επιχειρήσεις αφού δεν έχει αποτυπωθεί στον σχετικό νόμο η εξαίρεση των βιομηχανοστασίων για την οποία είχε δεσμευθεί ο υπουργός στη Βουλή και προσθέτει: «Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να δικαιολογήσει πλέον και να αποδεχτεί νέους φόρους, όταν ταμειακά το κράτος έχει μείνει πίσω στην είσπραξη φόρων από τα ίδια τα ακίνητα για τουλάχιστον 3 χρήσεις».

• Φέρνει το ένα φορολογικό νομοσχέδιο μετά το άλλο στη Βουλή, αλλάζει διαρκώς κανόνες και καταστρέφει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο υπόμνημα, στη δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών προς το Δημόσιο που, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είχε ως αποτέλεσμα οι κακόπιστοι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται πλήρως τις αδυναμίες του συστήματος και οι καλόπιστοι να απελπίζονται ότι υπάρχει ελπίδα να μοιραστούν τα βάρη με αυτούς που σήμερα δεν πληρώνουν.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής με οφειλές προς ιδιώτες της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι συμψηφισμοί οφειλών με περίτεχνο τρόπο καθίστανται πρακτικά ανέφικτοι.Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης