LIVE

Κορωνοϊός

Δραματικά φτωχότεροι όλοι οι Έλληνες

Δραματικά φτωχότεροι όλοι οι Έλληνες

700 ευρώ πρόσθετος φόρος για όλους - 1.000 ευρώ "πρόστιμο" για κάθε παιδί - Τριπλό χαράτσι στους συνταξιούχους - Απώλειες έως και 40% στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, το αρχικό συμπέρασμα που θέλει τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτές να είναι πρωτοφανή, προφανως ενισχύεται! Πολύ απλά, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά ούτε ένας Έλληνας που δεν θίγεται, με εξαίρεση αυτούς που ήδη βρίσκονται στα όρια της ανέχειας.

Συνοψίζουμε στα εξής:
1) Η νέα κλίμακα φόρου προβλέπει φόρο από τις 5.000 ευρώ, εκτός από νέους ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών ή συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε (65) ετών, καθώς και τα άτομα με εδικές ανάγκες, που διατηρούν ειδικό αφορολόγητο ποσό στις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ. Με δεδομένο ότι το προηγούμενο αφορολόγητο, βάσει του οποίου είχαν υποβληθεί οι τελευταίες φορολογικές δηλώσεις, ήταν τα 12.000 ευρώ, προκύπτει ένα επιπλέον φορολογητέο εισόδημα της τάξης των 7.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε πολίτη, το οποίο φορολογούμενο με συντελεστή 10% επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο με φόρο 700 ευρώ.

2) Αν έχει παιδιά κάποιος φορολογούμενος, θα πληρώσει… τα τριπλάσια, δηλαδή ποσά των  δύο ή τριών χιλιάδων επιπλέον! Συγκεκριμένα, αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν θα αλλάξουν πριν την ψήφισή τους οι διατάξεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, το αφορολόγητο για οικογένειες με 3 παιδιά μειώνεται πλέον σχεδόν στο μισό! Ουσιαστικά το Κράτος βάζει φόρο περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε παιδί...

Πιο συγκεκριμένα, τρίτεκνος με 24.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο θα πληρώσει φόρο 2720 ευρώ, αντί για 880 που υπολόγιζε ως τώρα. Το επιπλέον χαράτσι φτάνει τα 1840 ευρώ (!) και ενώ πέρυσι έμενε αφορολόγητος!

Έγγαμος με 2 παιδιά και 15.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα θα πληρώσει τώρα 1.020 ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από τα 540 ευρώ που υπολόγιζε ως σήμερα. Και αυτός έμενε πέρυσι αφορολόγητος.

Και πολύτεκνος με 4 παιδιά και 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο. θα πληρώσει τώρα 7580 ευρώ φόρο, ενώ περίμενε να πληρώσει 5.360 (+ 2.220 ευρώ). πέρυσι πλήρωσε 4.480 ευρώ, δηλαδή 3.100 ευρώ λιγότερα από όσα θα τους ζητήσουν για φέτος –και μαζεμένα χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή παρακράτηση κάθε μήνα στο μισθό του!

3) Ως προς τους συνταξιούχους, το χαράτσι είναι τριπλό! Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις  για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών θα είναι 40% για το ποσό πάνω από τα 1000 ευρώ. Για τους άνω των 55 , η περικοπή θα είναι 20% για το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1200 ευρώ.

Οι μειώσεις στις επικουρικές του ΕΤΕΑΜ θα είναι 30% για το ποσό πάνω από τα 150 ευρώ. Κατά 15% ( οριζόντια περικοπή ) θα μειωθούν οι επικουρικές ΔΕΚΟ και Τραπεζών ( ΤΑΥΤΕΚΟ). Το μέρισμα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα μειωθεί 20%-30% ενώ όσοι εισπράττουν μέρισμα πάνω από 500 ευρώ , θα υποστούν επιπλέον μείωση κατά 50% για το υπερβαίνον ποσό .

Οι μειώσεις στο εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 20% για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2011.

Οι περικοπές στο εφάπαξ της ΔΕΗ θα είναι 25% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2011. Το εφάπαξ των υπαλλήλων της εμπορικής τράπεζας θα περικοπεί κατά 30%

4) Στο Δημόσιο, καταρχήν κόβονται στα 500 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων και στα 250 ευρώ το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας αντιστοίχως. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα δύο παραδείγματα:

- Υπάλληλος  ΔΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει σήμερα 2.303 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.372 ευρώ. Χάνει σχεδόν 1.000 ευρώ!

-  Υπάλληλος  ΠΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία  στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει  σήμερα 1.585 ευρώ και με τις νέες  διατάξεις οι αποδοχές του  θα είναι 1.747 ευρώ. Κερδίζει περίπου 150 ευρώ το μήνα.

Για το σύνολο των ρυθμίσεων δείτε τα συνημμένα. Για τα ...επόμενα μέτρα, περιμένετε την περίοδο εκταμίευσης της 7ης δόσης...

Αιτιολογική Έκθεση

Σχέδιο Νόμου

Τροποποιούμενες διατάξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (38)

ο Πάνος

Ε, βέβαια ,πώς να μη γίνουν φτωχότεροι; Για διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από σημερινό δημοσίευμα: " Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 77 φορολογούμενοι, οι μισοί εκ των οποίων γιατροί, που διατηρούσαν συνολικά καταθέσεις ύψους 1,934 δισ. ευρώ και οι οποίες δεν δικαιολογούνται στο σύνολό τους με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ άνοιξαν με εντολή εισαγγελέα τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, οι οποίοι τώρα καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεών τους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί και σε αυτούς έρχονται να προστεθούν τρεις πρώην διοικητές νοσοκομείων. Στη λίστα των φοροφυγάδων βρίσκονται, επίσης, επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, ποδοσφαιρικοί μάνατζερ, κομμωτές και αστρολόγοι. Αίσθηση μάλιστα προκαλεί ότι φορολογούμενοι που δηλώνουν ανεπάγγελτοι και δεν υποβάλλουν δηλώσεις μπορούν να συγκεντρώσουν με μηδενικό εισόδημα αυξανόμενες καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια......." Και να ήταν μόνο αυτοί; Αυτά είναι πταίσματα μπροστά στα γιγαντιαία κλοπιμαία από αετονύχηδες που τα περισσότερα τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό. Και ποιος την πληρώνει πάντοτε; οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αυτό λέει η παγκόσμια οικονομική Ιστορία των λαών.-

Γιώργος

 Εάν έπαιρναν τα εκατοντάδες δις από τους κλέφτες και τους απατεώνες η Ελλάδα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, με μια σωστή διαχείριση στο εξής.Τώρα ξεζουμίσανε εντελώς τους αδύναμους και η αγορά υποφέρει δίοτι δεν κινείται χρήμα από άδειες τσέπες.-

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Πολυ κλαμα εχει πεσει βρε παιδια. Οταν τελειωσετε, σκουπιστε τα δακρυα σας και πηγαινετε στα χωρια σας να βοηθεισετε το φουκαρα τον πατερα σας που δουλευει μερα νυχτα για να περνατε καλα εσεις στην Αθηνα πληρωνοντας τον φραπε 5 ευρω...

Ευρωπέος

Μονο 700 ευρώ στον καθέναν μας; ας πάρουν 70.000 απο τον καθένα μας, για να ισιώσει μια και καλή ο προυπολογισμός. Γιατί όχι 170.000, για ένα κατοστάρικο θα κολλήσουμε τώρα; Μάλλον οι τύποι έχουν ξεφύγει τελείως... εκτός αν τα νούμερα που μας ανακοινωνουν είναι σε ΔΡΑΧΜΕΣ. Εγω λέω να έρχονται οι εφοριακοί να ψάχνουν στα σπίτια και τους λογαριασμούς τραπεζών και άμα βρουν αυτά που πιστεύουν ότι θα πληρώσουμε, τότε ας τα πάρουν.   Εντάξει, θα πάρουν τη μια την Plasma, την άλλη τον καναπέ, μετά θα πάρουν και τις μπίρες απο το ψυγείο, κάποια στιγμή θα τελειώσουν και τα έπιπλα. Τότε θα πάρουν τα @@ μας.

alexandros

Τα μέτρα δεν θα αποδώσουν... πολύ απλά... ακόμη και οι Τροικανοί παραδέχθηκαν τις κοντόφθαλμες τακτικές τους και η κυβέρνηση δεν τολμά να πει με πόσο ερασιτεχνισμό προχώρησε εκεί που προχώρησε... μέχρι τον Φεβρουάριο όλα αυτά που συζητάμε εδώ μέσα δεν θα έχουν κανένα απολύτως νόημα... και όσοι επικροτούν τα μέτρα μου θυμίζουν μία χαρακτηριστική εικόνα... εκείνη των επιβατών ενός πλοίου που ενώ βουλιάζει αυτοί κάθονται στην πρύμνη και παρακολουθούν τους πρώτους που πνίγονται, καθώς αυτοί χαίρονται που θα πνιγούν τελευταίοι... τι να πει κανείς... ίσως ζούμε μία τραγικότητα όπου ο καθένας από εμάς βρήκε την ευκαιρία που περίμενε για να βγάλει το άχτι του απέναντι στον γιατρό, τον εκπαιδευτικό, τον μηχανικό, τον εφοριακό, τον ταξιτζή, τον δημοσιογράφο, τον αστυνομικό, τον συνταξιούχο και δεν ξέρω γω ποιόν άλλον... άντε... τώρα που οι περισσότεροι βλέπετε τους δημοσίους υπαλλήλους να λιμοκτονούν πέστε ευτυχισμένοι στα κρεβατάκια σας να κοιμηθείτε ήσυχοι ξέρωντας πως το μέλον την χώρας βρίσκεται στα χέρια εμπειρογνωμόνων οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να χάσετε όλοι τον ύπνο σας... και όσοι νομίζουν πως το παιχνίδι τελείωσε πολύ φοβάμαι ότι ονειροβατούν... εδώ είμαστε και θα τα λέμε... απο καρδιάς, ένας "κοπρίτης" εκπαιδευτικός του "δημόσιου υποβαθμισμένου σχολείου"... ένας "τεμπέλης" μαθηματικός ο οποίος έκανε το λάθος στα 32 του να διαβάζει μερόνυχτα για τον ΑΣΕΠ για να διοριστεί αξιοκρατικά και να βλέπει τώρα την πολιτεία να τον κατατάσσει στην γενιά των 600ευρώ... όταν η πολιτική ηγεσία κάνει λόγο για το "νέο σχολείο" και την "αναβάθμιση" του ρόλου του εκπαιδευτικού... ενός εκπαιδευτικού που έχει κοψεί ακόμη και τον καφέ του από το κυλικείο του σχολείου και οι μαθητές του αναρρωτιούνται σε τι χώρα μεγαλώνουν... ενός εκπαιδευτικού που ακόμη και τώρα αντιστέκεται στο να μην κάνει ιδιαίτερα μαθήματα τα απογεύματα για να αντιμετωπίσει την επιβίωση του... ενός ανθρώπου που το κράτος προσπαθεί απεγνωσμένα να τιμωρήσει για το ότι επέλεξε να ζήσει με αξιοπρέπεια...

γιαννης

 Θα παίρνω τα μισά απ ότι έπαιρνα.Λέτε αύριο στη λαϊκή αγορά να μου συμπαρασταθούν οι παραγωγοί και οι έμποροι ,μεθαυριο τα super markets ;Στις πορείες είναι πάντα συμπαραστάτες.

ΓΙΑΝΝΗΣ

 Το πόσο παίρναμε και θα παίρνουμε το ξέρουμε.Μπορεί να μας πει κανένας αν υπάρχει άλλη λύση να μην χάσουμε;Αν πάρει άλλο κόμμα την κυβέρνηση , άλλο σχήμα πόσα θα παίρνουμε;Μη ρωτάτε το Βενιζέλο για τους φοροφυγάδες ρωτήστε τους εφοριακούς που φρόντισαν να παίρνουμε λιγότερα.

ΑΡΗΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ = ΠΑΣΟΚ = ΔΥΝΑΜΗ ΛΗΣΤΕΙΑΣ! = ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ = ΔΥΝΑΜΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ!

Λογιστάκος

Μπλέκουν πάλι όλοι τα συμφέροντα τους και τα κόμπλεξ τους , εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι,ιδιωτικοί υπάλληλοι , ελέυθεροι επαγγελματίας κλπ ... Το ότι αυτά τα μέτρα μας πιάνουν ΟΛΟΥΣ και ειδικότερα αυτούς που αποκαλούμε μικρομεσαίους (και ανήκει ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λαού) μάλλον περνάει απαρατήρητο ...... Αφού λοιπόν θα έχουμε μια εξαθλιωμένη ζωή , αλλά εντός του Ευρώ , γιατί να μην έχουμε μια άλλη προοπτική (καλύτερη ή χειρότερη θα το γράψει η Ιστορία) εκτός Ευρώ(προσοχή όχι Ε.Ε.) και πίσω στο εθνικό νόμισμα . Αλλά μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με τις απειλές τους και δυστυχώς θα γίνουμε η πρώτη "αναπτυσσόμενη" ΔυτικοΕυρωπαίκη χώρα ........

NIKOS

 Αν και Δ.Υ ναι εγω θα παραδεχτω οτι ειμαι προνομιουχος σε σχεση με οσους δουλευουνε στον Ι.Τομεα...αλλα ρε παιδια μην νομιζετε επειδη ακουτε διαφορα οτι οι περισσοτεροι δημ.υπαλληλοι παιρνουνε αυτα τα χρηματα.οσο για τις περικοπες πιστευω οτι βολυεει κανεναν απο την αποψη οτι ο δημ.υπαλληλος ειχε προγραματισει την ζωη του με αυτα τα χρηματα και απο την αλλα θα κοψει πολλα γιατι η αληθεια ειναι οτι ειναι ο αιμοδοτης της αγορας και πολλων αλλων....το πιο ασχημο για μενα ειναι οτι ουτε και τωρα δν μπορουμε να ειμαστε ενωμενοι σαν ελληνες και να διεκδικησουμε αυτα που μας παιρνουνε...δεν βλεπω κανεναν να λεει οτι ολοι αυτοι οι κλεφτες αυτο που θελανε το πετυχανε το να ερθουνε σε αντιπαραθεση οι Δ/Υ με τους Ι/Υ...μονο ενωμενοι θα διεκδικησουμε κατι.ολα τα αλλα ειναι για τα σκουπιδια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης