Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο ταμπλό - Στις τράπεζες τα ηνία της ανόδου - Μεταξύ ποιων μετοχών ισορρόπησε η αγορά

4715016
Αν και αρχικά παρουσίαζε καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές, η Λεωφόρος Αθηνών συντονίστηκε με το υποτονικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως, λόγων των αργιών σε ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος για τον οποίο η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο σήμερα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων. Μάλιστα, αν και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας διαπραγματευόταν σε ανοδικό έδαφος, στο τέλος οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλό. Οι τράπεζες ήταν ο μοναδικός κλάδος, που «δραπέτευσε» με ξεκάθαρα θετικό πρόσημο, με την Εθνική σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ισχυρές ήταν οι πιέσεις στα βιομηχανικά blue chips.

Στο πεδίο της συνεδρίασης της Δευτέρας (27/5), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54 μονάδων ή +0,24% στις 1.481,23 μονάδες και κινήθηκε μεταξύ των 1.477,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.494,49 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Οι επενδυτές αρκέστηκαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, στηρίζοντας περισσότερο τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ νωρίτερα τροφοδοτούσαν με κέρδη της τάξης του +2% τη ΔΕΗ και τη Mytilineos. Στον αντίποδα, είχαμε αρκετές εντολές πώλησης στην Cenergy Holdings, στο πλαίσιο του profit taking που την απομάκρυνε από το ιστορικό υψηλό των 9 ευρώ. Από κοντά η μητρική Viohalco, ενώ διόρθωσε και η Coca Cola από τα πολυετή ρεκόρ. Επικράτησε ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών τίτλων.

Κλείσιμο
Κρίσιμη θεωρείται από τους αναλυτές η στήριξη των 1.440-1.450 μονάδων. Βασικό σημείο αντίστασης αποτελούν οι 1.500 μονάδες, με την πρώτη απόπειρα διάσπασης να μην στέφεται από επιτυχία, επισημαίνουν. Πάντως, όποτε διορθώνει, η εγχώρια αγορά δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, βγάζοντας αποτελεσματικές «άμυνες».

Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς, όπως σήμερα, έτσι και την Πέμπτη (23/5) και την Παρασκευή (24/5) δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Τα placements της Mytilineos και της Jumbo επηρέασαν την ρευστότητα στην εγχώρια αγορά, καθώς πρόκειται για διαδικασίες που απαιτούν υψηλό όγκο κεφαλαίων. Παράλληλα, το discount με το οποίο έλαβαν χώρο οι συγκεκριμένες συναλλαγές, έφερε στο προσκήνιο «κύμα» πωλητών που έσπευσαν να μειώσουν την «ψαλίδα» στις τιμές.

Υποσχόμενοι θετικοί καταλύτες για την αγορά αποτελούν οι τριμηνιαίες επιδόσεις των εισηγμένων, καθώς και τα deals που έχουν «κλειδώσει» ή κυοφορούνται. Παράλληλα, αναμένεται το «πράσινο» φως για την επιστροφή των τραπεζών στις διανομές μερισμάτων από τον αρμόδιο εποπτικό μηχανισμό (SSM). Οι παραπάνω εξελίξεις δίνουν την ευκαιρία στις μετοχές -κυρίως τις τραπεζικές- να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.

Η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας

Με την ΕΧΑΕ (27/5) ξεκινούν οι ανακοινώσεις της τρέχουσας εβδομάδας όσον αφορά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των εισηγμένων. Την Τρίτη (28/5) τα «φώτα» πέφτουν πάνω στη Motor Oil, ενώ την ίδια μέρα θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της μεγέθη και η Epsilon Net. Την Τετάρτη (29/5) ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, η Cenergy Holdings και η Κρι Κρι. Την Παρασκευή (31/5) έχουμε τα αποτελέσματα της Austriacard, αλλά η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στην ετυμηγορία της Fitch Ratings για το ελληνικό αξιόχρεο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την ίδια μέρα. Ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒΒ- και σταθερές προοπτικές (outlook), τις οποίες είναι πολύ πιθανό να τις αναβαθμίσει σε ουδέτερες. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη αξιολόγησή της, το Δεκέμβριο του 2023, η Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μερίσματος, ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, θα διαπραγματεύεται από αύριο (28/5) η CNL Capital. Δύο ημέρες αργότερα, στις 30 Μαΐου, οι μετοχές της Coca Cola HBC θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα, ύψους 0,93 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη (29/5) ξεκινά η δημόσια εγγραφή της Noval Property, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (31/5). Το IPO θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 43,47 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χ.Α. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου. Οι έως και 17,4 εκατ. νέες μετοχές θα προσφερθούν στους επενδυτές με μέγιστη τιμή τα 2,82 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (24/5) έγινε η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE Global Equity. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Ιουνίου, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους λίγες ημέρες νωρίτερα (effective date η 21η Ιουνίου). Παράλληλα, μετά από αλλαγές στη Mytilineos, ως αποτέλεσμα του placement, η στάθμιση της μετοχής στους δείκτες FTSE (FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE MPF All-World Index) αυξάνεται στο 79,165%, από 73,956% προηγουμένως, με ισχύ από την έναρξη της διαπραγμάτευσης την Τρίτη 28 Μαΐου. Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα διενεργηθεί και το rebalancing των δεικτών MSCI.

Ήπιων τόνων η σημερινή συνεδρίαση (και) στο εξωτερικό

Από νέες κορυφές ξεκινά η εβδομάδα για τον Nasdaq στη Wall Street. Ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό την περασμένη Παρασκευή, με οδηγό την Nvidia και γενικότερα τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, ο Dow Jones δεν έβγαλε αντίδραση, παρόλο που προερχόταν από τη χειρότερη συνεδρίασή του εδώ και 14 μήνες. Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αμερικανική αγορά λόγω της Ημέρας των Πεσόντων (Memorial Day).

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα κινούνται σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Στοίχημα αποτελεί η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, αν και το τοπίο στις ΗΠΑ παραμένει «θολό» σχετικά με το ίδιο ζήτημα. Με ήπιες μεταβολές συνεχίζονται σήμερα οι συναλλαγές, με το βρετανικό χρηματιστήριο να μη λειτουργεί λόγω τραπεζικής αργίας (late May bank holiday). Τα υπόλοιπα χρηματιστήρια που είναι ανοιχτά, παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις έως +0,5%. Κέρδη στις ασιατικές αγορές με «καύσιμο» την κινεζική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ετήσιο «άλμα» 4,3% το α’ τετράμηνο.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης