Σε κλοιό αρνητικών πιέσεων παραμένει η Wall Street - Απώλειες σε όλους τους δείκτες

Σε κλοιό αρνητικών πιέσεων παραμένει η Wall Street - Απώλειες σε όλους τους δείκτες

Τα αυξανόμενα μηνύματα που θέλουν τη Fed να καθυστερεί τη μείωση των επιτοκίων συντηρούν το επιφυλακτικό κλίμα - Περισσότεροι αναλυτές προκρίνουν το σενάριο της «μη προσγείωσης» της οικονομίας - Μικρό αντίκρυσμα στο γενικό κλίμα τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα

27940774
Την κατήφεια που κυριαρχεί από τις αρχές της εβδομάδας δυσκολεύεται να αποτινάξει η Wall Street, με τις απόπειρες ανάκαμψης της να παραμένουν άνευρες και σε μεγάλο βαθμό δίχως θετικό αποτέλεσμα.

Κομβικοί παράγοντες αποτελούν η αβεβαιότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στην κρίση Ισραήλ-Ιράν, αλλά και η προοπτική περαιτέρω καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Έτσι, παρά τις συνεχείς αυξομειώσεις και οι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τελικά τη σημερινή συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,12% στις 37.753 μονάδες και ο S&P 500 έχασε επιπλέον 0,58% φτάνοντας τις 5.022 μονάδες, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να πέσει κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων. Όσον αφορά τον Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με αποτέλεσμα οι απώλειες του να φτάσουν το 1,15% και τις 15.683 μονάδες.

Για τον Dow ήταν η έκτη αρνητική συνεδρίαση μέσα στις τελευταίες επτά (με εξαίρεση δηλαδή την ελαφρά άνοδο που κατέγραψε την Τρίτη), ενώ για S&P και Nasdaq ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, ήτοι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τις αρχές Ιανουαρίου.

Μάλιστα, με τον Απρίλιο να έχει ξεπεράσει τα μισά του, ο απολογισμός για το μήνα παραμένει αρνητικός και για τους τρεις δείκτες, με τον Dow να μετρά απώλειες ύψους 5%, τον S&P να έχει χάσει πάνω από 4% και τον Nasdaq περίπου 3%.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά με την απόδοση του 10ετούς να χάνει έξι μονάδες στο 4,589% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,936%.

Ένας παράγοντας αστάθειας έχει να κάνει σαφώς με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ανοιχτό ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης, παρά το γεγονός πως όλες οι πληροφορίες εμφανίζουν το Τελ Αβίβ να ενδίδει στις διεθνείς πιέσεις και να οδηγείται σε μια περιορισμένης κλίμακας απάντηση στην ιρανική επίθεση.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο βασικότερος έχει να κάνει με τα εσωτερικά οικονομικά δεδομένα και τα συνεχή μηνύματα που παραπέμπουν σε καθυστερημένη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed. Τα προγνωστικά θέλουν τη μείωση των επιτοκίων να μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη ή και ακόμη πιο πέρα, κάτι που μεταφράζεται σε δύο ή και μόνο μία περικοπή τους για φέτος.

Μετά και τα νεότερα ισχυρά στοιχεία από το πεδίο των λιανικών πωλήσεων που οδηγούν σε άλμα του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία οδεύει προς το σενάριο της «μη προσγείωσης» (“no landing” senario).

Σύμφωνα με αυτό, ο πληθωρισμός δεν πλησιάζει στο στόχο του 2% και η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, συνδυασμός που προφανώς απομακρύνει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Νέα σχετική δημοσκόπηση της Bank of America έδειξε πως περίπου το ένα τρίτο όσων αναλυτών ρωτήθηκαν, ήτοι το 36%, θεωρεί πλέον πιο πιθανό το σενάριο της «μη προσγείωσης» της οικονομίας, από μόλις το 23% τον περασμένο μήνα.

Αν και η πλειοψηφία, το 54% εξακολουθεί να προκρίνει το σενάριο της ομαλής προσγείωσης (soft landing), κατά το οποίο η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά χωρίς να διολισθήσει σε ύφεση και ο πληθωρισμός επανέρχεται κοντά στον ιστορικό μέσο όρο, η αλλαγή του τοπίου μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι σαφής!

«Με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή, είναι δύσκολο να δούμε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί, οπότε είναι δύσκολο να δούμε και πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια» ανέφερε σε σημείωμα του ο Τομ Σίμονς της Jefferies.

Σαφής, εξάλλου, ήταν και η σχετική προειδοποίηση του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του την Τρίτη, πως το συμβούλιο της Fed χρειάζεται να δει περισσότερη πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού για να μειώσει τα επιτόκια. Κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά και τη δυναμική έναρξη της σεζόν ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, οι θετικές εταιρικές επιδόσεις έχουν μικρό αντίκρισμα στο γενικό κλίμα της αγοράς, βοηθώντας μόνο συγκεκριμένες μετοχές σε κάθε συνεδρίαση.

Ενδεικτικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η United Airlines έκανε άλμα άνω του 17%, καθώς τα αποτελέσματα της ικανοποίησαν την αγορά. Στον αντίποδα οι χαμηλές επιδόσεις α’ τριμήνου έφεραν σημαντικές απώλειες στη μετοχή της ASML και της J.B Hunt Transport Servieces. Μάλιστα οι πιέσεις στην ASML επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες εταιρείες μικροτσίπ, συμπαρασύροντας έτσι πτωτικά την Nvidia, την Intel και την Qualcomm.

Πάντως, σε γενικές γραμμές τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές και μεγάλα ονόματα όπως το Netflix, η Meta, η Apple και η Microsoft, ενώ πιέσεις δέχτηκε και ο ενεργειακός κλάδος με φόντο τη «βουτιά» των πετρελαϊκών τιμών σε ποσοστό κοντά στο 3%.

Στον Dow, ο οποίος προσπάθησε πρόσκαιρα να αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις και να κινηθεί δίχως επιτυχία σε θετικό έδαφος, βοηθητικά λειτούργησαν οι μετοχές της Goldman Sachs και της UnitedHealth, που κινήθηκαν και σήμερα ανοδικά μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Τρίτη. Όμως, η μετοχή της Travelers υπέστη αντιθέτως καθίζηση άνω του 7%.

Πηγή: newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα - Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή

Σάλος με δρομείς από την Αφρική που άφησαν Κινέζο να κερδίσει τον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου - «Ήταν φίλος μας» - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης